שתף קטע נבחר

המהומות בארה"ב: תיאוריות קונספירציה נגד סורוס

שמו של הפילנתרופ היהודי ג'ורג' סורוס עומד שנים במרכז תיאוריות קונספירציה של אנשי ימין, והוא נתון למתקפות אנטישמיות. בגל המחאה הנוכחי התיאוריות צוברות תאוצה, גם במפלגה הרפובליקנית. הטענה המרכזית - סורוס משלם לקהל שמוחה על מותו של ג'ורג' פלויד: "עלבון למפגינים"

אמרו עליו שהוא משלם למפגינים ושוכר אוטובוסים כדי להסיע אותם להפגנות. חלק טענו שאנשים מטעמו אוספים לבנים ואבנים סמוך למוקדי ההפגנות, כדי להשליך אותן על חלונות ראווה ועל שוטרים.

 

שמו של ג'ורג' סורוס, המיליארדר והפילנתרופ היהודי בן ה-89, עומד כבר שנים במרכזן של תיאוריות קונספירציה שונות. כעת מאשימים את הקשיש ההונגרי-אמריקני בארגון ובמימון של הפגנות על מותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד. מספר הפרסומים ברשתות החברתיות נגד סורוס זינק בשבועות האחרונים. חברים במפלגה הרפובליקנית ואנשי ימין קיצוני עוזרים להפיץ את התיאוריות נגד סורוס. בנוסף ארגונים שמרניים פרסמו מודעות ממומנות ברשת, שבהן קראו לחקור את סורוס על "מימון טרור" בארה"ב ו"שחיתות של עשרות שנים".

  (צילום: רויטרס)
ג'ורג' סורוס. "משלם למפגינים ומסיע אותם להפגנות"(צילום: רויטרס)
 

סורוס בן ה-89 תרם מיליארדי דולרים לפעילות ליברלית ואנטי-דיקטטורית ברחבי העולם. הוא הפך ליעד מועדף של אנשי ימין. הפילנתרופ היהודי נתון כבר עשרות שנים למתקפות אנטישמיות. בעידן הרשתות החברתיות המתקפות נגדו הפכו שכיחות יותר: בסוף מאי, בארבעה ימים בלבד, מספר הציוצים נגדו בטוויטר זינק מ-20,000 בממוצע ליום ליותר מ-500,000. כך לפי אנליסטים מהליגה נגד השמצה. המכון לדיאלוג אסטרטגי, צוות מומחים שמתמקד בקיצוניות וקיטוב, דיווח גם עלייה בפוסטים על סורוס בפייסבוק ועל 68,746 אזכורים בחודש מאי. השיא הקודם היה 38,326 באוקטובר 2018 – כשהיו שטענו שהוא עזר לשיירות המהגרים להגיע ממקסיקו לגבול ארה"ב.

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הגל החדש של תיאוריות הקונספירציה התחיל במהומות ברחבי ארה"ב, אחרי התיעוד של השוטר הלבן דרק שובין דורך על ג'ורג' פלויד. בהמשך שובין נעצר והואשם ברצח. חלק היו משוכנעים שסורוס מימן את ההפגנות. אחרים אמרו שהוא קשר קשר עם המשטרה כדי לזייף את מותו של פלויד. כל הראיות מלמדות שמדובר בהפגנות לכל דבר, של ציבור שכועס על האלימות המשטרתית והאפליה נגד האזרחים השחורים.

 

לורה סילבר, ראש מערך התקשורת ב"מכון לחברה הפתוחה" – הארגון הפילנתרופי שמפעיל המיליארדר, אומרת על תיאוריות הקונספירציה: "אני חושבת שמדובר בין השאר בניסיון להסיח את הדעת מהנושאים האמיתיים שעל הפרק – המגפה וההפגנות של תנועת Black Lives Matter. מבחינת המפגינים זה די משפיל כשאומרים שמשלמים לכולם. זה מעליב".

מהומות על רקע מותו של ג'ורג' פלויד דונלד טראמפ הבית הלבן (צילום: AP)
גז מדמיע ליד הבית הלבן במהומות(צילום: AP)
הטענה המרכזית של מפיצי התיאוריות נגד סורוס היא שהוא משלם לאנשים שמגיעים להפגנות. בעבר טענו מתנגדיו שהוא אחראי למימון אירועים רבים – כולל עצרת הנשים שנערכה במרץ 2017, כחודשיים אחרי שדונלד טראמפ הושבע לנשיאות. טענה אחרת היא שסורוס משקיע כסף כדי להסיע מפגינים לעצרות המחאה השונות: בשבוע שעבר פורסמה ברשת תמונה של שני אוטובוסים שעליהם הופיע הכיתוב Soros Riot Dance Squad. התמונה שהתפשטה ברשתות הייתה לכאורה הוכחה למעורבות של סורוס בהפגנות, אך מדובר בתרמית. התמונה המקורית הראתה שהכיתוב לא הופיע על האוטובוסים.
גז מדמיע לעבר מפגינים ליד הבית הלבן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
מומחים שבחנו את תיאוריות הקונספירציה אומרים שהטענות החדשות נגד סורוס הן ניסיון לעשות דה-לגיטימציה להפגנות ולסיבות שבגללן יוצאים המפגינים לרחובות. חלק אמרו שמדובר באנטישמיות או בהמשך לניסיון להוכיח שגברים עשירים שפועלים מאחורי הקלעים אחראים לאירועים מרכזיים ברחבי העולם.

 

לתיאוריות נגד סורוס כבר היו השלכות בארה"ב: ב-2018, בזמן ששיירות של מהגרים התקרבו לגבול מקסיקו-ארה"ב, גבר מפלורידה שפיתח אובססיה לטראמפ התייחס לסורוס עשרות פעמים ברשתות החברתיות. לאחר מכן הוא שלח מטעני צינור למערכות חדשות, לדמוקרטים בכירים ולסורוס עצמו. למרות בדיקה מעמיקה לא נמצאה שום ראייה שקושרת את סורוס לאותם מהגרים. טראמפ, עם זאת, תהה בכל זאת אם המיליארדר היהודי מעורב בהגעתם לגבול ארה"ב ואמר: "אני לא אהיה מופתע. הרבה אנשים אומרים שכן".

ארה
(צילום: EPA)

במפלגה הרפובליקנית היו שמחו על חברי המפלגה שתומכים בתיאוריות הקונספירציה שקושרות את סורוס להפגנות. אחרי שכמה חברים במפלגה בטקסס שיתפו פוסטים שטוענים שסורוס אחראי להפגנות הנהגת המפלגה במדינה קראה להם להתפטר.

 

מומחים אומרים שתיאוריות הקונספירציה יכולות להפוך לבעיה כשהן מובילות לאלימות, או גורמות לאנשים לאבד את האמון במוסדות חשובים. הן עשויות לרדת מסדר היום, ולחזור בעתות משבר. "תיאוריות הקונספירציה הן נגיפים בעצמן", אומר ג'וש אינטרון מאוניברסיטת סירקיוז, פרופסור שחוקר את הנושא. "הדמויות והתיאוריות יכולות להשתנות מעט, אבל זה נשאר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המהומות בארה"ב: תיאוריות קונספירציה נגד סורוס
צילום: AP
מומלצים