שתף קטע נבחר

תיעוד מהסיור המתוח בזירה: השופט בפרשת סלומון טקה דימה ירי לקרקע

השופט ד"ר זאיד פלאח, שבדק מקרוב את נסיבות מות בן העדה האתיופית בחיפה, נצפה מדגים בידיו ירי לכיוון הקרקע. קרוביו של טקה, שזעקו "רוצח" לעבר קצין המשטרה המואשם בגרימת מותו ברשלנות, זעמו על כך שלא התאפשר להם להצטרף לסיור השופט: "הם רצו להגיב לשקרים של הנאשם"

 

 

הדיון שקיים היום (ג') שופט בית משפט השלום בחיפה בזירת הירי בסלומון טקה (19) בשכונת קריית חיים בעיר, לווה בהפגנות ועימותים ובעיקר בכאב עצום מצד בני המשפחה וחבריהם על הירי ביקירם.

 

האזור שבו התנהל הסיור בהשתתפות השופט ד"ר זאיד פלאח, תובע מח"ש עו"ד רונן יצחק, הסנגור עו"ד יאיר נדשי וקצין המשטרה שירה למוות בטקה היה "סטרילי". במקום נכחו גם שוטרים רבים שאבטחו את הסיור ואת הקצין שמואשם בגרימת מוות ברשלנות ונחשב למאוים.

 

במהלך הסיור נראה השופט מדמה בידיו צורה של אקדח ומכוון לקרקע. בשלב מסוים נשמע השופט פלאח שואל "מדוע הוא לא ירה באוויר?".

סיור  (צילום: שמיר אלבז)
השופט ד"ר זאיד פלאח דימה ירי לקרקע(צילום: שמיר אלבז)
 

השחזור (צילום: גיל נחושתן )
קצין המשטרה והשופט פלאח בזירה(צילום: גיל נחושתן )

מעבר לגדרות ליוו המפגינים את השופט ואת הצדדים במסלול שבו אירע העימות לקצין המשטרה, שאותו הם כינו "רוצח". במקביל הגיעו למקום גם כמה שוטרים בגמלאות ואחרים שביקשו להביע הזדהות עם היורה. מדי פעם התפתחו עימותים מילוליים בין הצדדים.

 

המפגינים מקרב חברי המשפחה החזיקו שלטים בגנות הקצין, וקראו להעמידו לדין על רצח. הם הקריאו את שמות הצעירים בני העדה האתיופית שמצאו את מותם בידי שוטרים או לאחר היתקלות עם שוטרים, וקראו "16 קורבנות ו-0 כתבי אישום, בושה". המפגינים מנגד קראו קריאות עידוד לעבר הקצין, והחזיקו שלטים כגון "צדק לקצין המתגונן", "כולנו איתך" ועוד.

שחזור הירי בסלומון טקה בקריית חיים (צילום: יוסף חיים עמר)
שחזור הירי בסלומון טקה בקריית חיים(צילום: יוסף חיים עמר)

 

בני משפחת טקה כעסו על כך שלא הורשו להתלוות גם הם לדיון בשטח. הכעס גבר אחרי שהתברר כי השופט הקשיב לדבריו של הקצין הנאשם, שהציג את עמדתו לגבי ערב הירי.

 

בני המשפחה אמרו כי העובדה שהשופט האזין לקצין, מבלי שהתאפשר להם לשמוע מה נאמר לו מפיו, היא מכה לצדק. "הם רצו לשמוע את הדברים ולהגיב לשקרים שהשמיע הקצין לשופט", אמר קרוב משפחה.

 

מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה לטענות משפחת המנוח: "הביקור במקום הוא במסגרת הדיון בתיק. על הנאשם היה להימצא בעת הדיון האמור. לא הוגשה כל בקשה מטעם המשפחה להשתתף בדיון, זאת למרות שבית המשפט ציין בהחלטתו באופן מפורש שניתן להגיש בקשה בתיק להשתתפות".

 

משפחת טקה (צילום: גיל נחושתן )
"אני יושב פה ובוכה על הבן שלי". האב וורקה (משמאל)(צילום: גיל נחושתן )

אביו של סלומון, וורקה, סיפר לפני הסיור כי הוא מגיע למקום כמעט מדי ערב, שכן אינו יכול לישון. "אני יושב פה ובוכה על הבן שלי, עד שאני מתעייף", סיפר. הוא הוסיף כי מה שכואב לו יותר מכול הוא לשמוע בדיונים בבית המשפט כיצד ממשיכים לפגוע בזכרו ובשמו של בנו.

 

בשבוע הבא צפויה להיערך בגן בית העם, המקום שבו החל האירוע, אזכרה במלאות שנה למותו של טקה.

 

תומכים בשוטר (צילום: גיל נחושתן )
התומכים בקצין המשטרה(צילום: גיל נחושתן )

סלומון טקה ()
סלומון טקה

אירוע הירי התרחש ב-30 ביוני 2019. הקצין היורה חשד כי טקה וחבריו סחטו ילד בגן בית העם . מכתב האישום שהוגש נגד הקצין עולה כי הוא התעמת איתם וכי החבורה עזבה את הגן לכיוון רחוב השיירה הנמצא בצדו המערבי. הקצין הזעיק את המשטרה, ובהמשך - כשהבין שהוא מוביל את החבורה לעבר בני משפחתו שהמתינו לו - עצר ליד בית מספר 48, שהיה בבנייה.

 

בהמשך, לפי כתב האישום, התפתח עימות, שבמהלכו השליכו סלומון והנערים האחרים אבנים לעבר הקצין. הוא ירה לעבר הקרקע ונתז מהכדור חדר לחזהו של טקה. הצעיר הספיק לרוץ כמה מטרים לכיוון הגן, אולם הוא התמוטט, ובהמשך נקבע מותו.

 

מותו של טקה עורר זעם רב, בעיקר בקרב קהילת יוצאי אתיופיה. הזעם הוביל לכמה הפגנות סוערות, בחלקן אלימות, ברחבי הארץ. למרות ההפגנות, השופט פלאח, שמנהל את התיק בבית המשפט, אוסר באופן עקבי על סנגורו של השוטר היורה להציג לחוקרי מח"ש שאלות בדבר השפעת האקלים הציבורי על התנהלות החקירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמיר אלבז
השופט פלאח מדמה ירי
צילום: שמיר אלבז
מומלצים