שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

הממשלה אישרה פה אחד את החזרת איכוני השב"כ

לפי הצעת החוק, הממשלה תהיה רשאית להפעיל את שב"כ רק לצורך סיוע לחקירות האפידמיולוגיות של משרד הבריאות, שמטרתן זיהוי מיקום חולי קורונה. "מקווה שלא נצטרך להפעיל זאת, יכול להיות שנגיע לעצירת המחלה ושיטוח העקומה עוד לפני סיום החקיקה", אמר נתניהו

הממשלה אישרה היום (רביעי) את החזרת איכוני השב"כ, הצעת חוק שתכליתה לאפשר מעקב של שירות הביטחון הכללי אחר חולי קורונה והעברת מידע לגביהם למשרד הבריאות. הפעלת החוק תהיה כפופה לאישורם של ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ.

 

בהודעה נמסר כי "הממשלה החליטה פה אחד להניח על שולחן הכנסת את טיוטת החוק לאמצעים דיגיטליים לאיתור שרשראות הדבקה, כדי שיהיו זמינים להפעלה במידה והמצב יחייב שימוש".

 ישיבת ממשלה (צילום: מארק ישראל סלם)
החוק יופעל רק במקרים חריגים. נתניהו וגנץ בישיבת ממשלה, ארכיון(צילום: מארק ישראל סלם)

נדב ארגמן (צילום: אוהד צויגנברג)
קרא לפיתוח יישומון אזרחי. ארגמן(צילום: אוהד צויגנברג)

 

לקריאת הצעת החוק המלאה

 

בפתח ישיבת הממשלה אמר נתניהו: "ביקשתי להאיץ את פיתוח האפליקציה הדיגיטלית שנועדה להשיג את היעד הזה. זה ייקח זמן - שבועות, אני מקווה שלא חודשים. עד אז אנחנו מבקשים להשלים את החקיקה בשימוש בכלי הדיגיטלי של השב"כ. אנחנו מלווים את הבדיקה הזו במתגים של הפעלה ועצירה, 'שאלטרים' כדי לעצור ולהפעיל. אני מקווה שלא נצטרך בכלל להפעיל אותו".

 

לדברי ראש הממשלה, "ייתכן שנגיע לעצירת המחלה ושיטוח העקומה עוד לפני שבכלל נגיע לסיום החקיקה, אבל אנחנו רוצים להיות במצב שבו אנחנו יכולים להשתמש בכלי הזה, אם נרצה בכך, ולכן ביקשתי את כינוס הישיבה הזאת".

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו (צילום: לע
ראש הממשלה בנימין נתניהו(צילום: לע"מ )

 

ביחס לנתוני התחלואה, הנמצאים במגמת עלייה, אמר נתניהו: "התחלואה כבר חצתה אתמול את קו ה-400, ולצערי נראים סימנים של עלייה. הכלי הזה במקרה הצורך, ותחת בקרה מלאה, ישמש אותנו כדי לעצור את התפשטות המגפה".

 

על הנחיות הבריאות הוא הוסיף כי "שני אנשים שעוטים מסכות ומדברים אחד עם השני, תוך שמירת מרחק, לא ידביקו אחד את השני. אפס סיכוי. אנחנו חייבים להגיע לשם. לצערנו, יש גם עכשיו ואולי גם בהמשך אנשים שלא יקיימו את הכללים הללו, ואני יודע שזה קשה, זה לא קל בקיץ הישראלי, זה קשה לכולנו, זה קשה גם לי. אבל אנחנו מקפידים על כך". נתניהו ציין כי "אנחנו רוצים לאתר את אותם אנשים במהירות - מי שלא יקפיד על כך או שיידבק כתוצאה מפעולות של אחרים, כדי שהם לא יפיצו את המחלה".

 

לפי הצעת החוק, הממשלה רשאית להפעיל את שב"כ רק לצורך סיוע לחקירות האפידמיולוגיות של משרד הבריאות, שמטרתן זיהוי נתוני מיקומם של חולים בתקופה של 14 ימים לפני תאריך אבחונם. כך ניתן יהיה לזהות אנשים שבאו במגע עם החולים בתקופה זו.

 

בהצעה נכתב גם כי שב"כ יופעל רק במקרה שבו יש חשש ממשי להתפשטות רחבת-היקף של הנגיף, וקיים צורך מיידי וממשי בהסתייעות בשירות. כמו כן, שב"כ יופעל במקרים פרטניים וייחודיים שבהם לא ניתן יהיה להשלים את זיהוי האנשים שבאו במגע קרוב עם החולה באמצעות חקירה אפידמיולוגית בשיטות אחרות.

 

לפי ניסוח ההצעה, ניתן יהיה לבצע תיקונים בחוק רק באמצעות הוראת שעה, וכל  פעם למשך 14 יום. ההצעה תקודם לקריאה ראשונה במידה ותימשך העלייה בתחלואה. כל הפעלה בפועל תחייב הסכמה גם של נתניהו וגם של גנץ.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר במהלך הדיון כי לפני כחודש הצביע נגד הקפאת השימוש באיכוני השב"כ, וכי "צריכים להיות עם יד על הדופק, ולא לוותר על כלי אפקטיבי בקטיעת שרשראות ההדבקה, לפני שיש חלופה הולמת. אנחנו חייבים להחזיר מיידית את איכוני השב"כ עם עליית נתוני התחלואה, כדי לבלום ככל האפשר את ההתפרצות המחודשת, ולהגן על בריאותם וחופש התנועה של אזרחי ישראל".

 

שטייניץ, שעמד בראש צוות שרים לבחינת הנושא, הציע לאפשר לשב"כ להשתמש באותן יכולות, כדי לבצע הצלבות מידע ולהתחקות אחרי מדביקים סדרתיים וא-סימפטומטיים, שעד היום לא היה ניתן להגיע אליהם. "השימוש בכלים הדיגיטליים הוא קריטי, למען הצלת חיי אדם, וכדי לצמצם את הסיכון שנצטרך להטיל סגר נוסף על האוכלוסייה", הוסיף.

 

 

הדיון, שהיה אמור להתקיים ביום ראשון, הוקדם בעקבות העלייה המשמעותית בתחלואה בימים האחרונים. לפי נתוני משרד הבריאות, נכון לשעה 11:00 אובחנו 420 חולי קורונה נוספים בישראל. אתמול נרשם שיא של 19,188 בדיקות שבוצעו, ומתוכן 2.3% נמצאו חיוביות, מעט פחות מיום שני, אז שיעור האבחון עמד על 2.4%. מתחילת השבוע אובחנו 1,013 חולים חדשים - כמעט כמו מספר המאובחנים החדשים בכל חודש מאי.

 

חמישה חולים במצב קשה נוספו מאתמול בערב ומהם חולה אחד מונשם, כך שמספר החולים המונשמים עומד כעת על 28. לא נרשם שינוי במספר המתים כתוצאה מסיבוכים של הנגיף והוא עומד על 308.

 

מוקדם יותר השבוע התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לשימוש באיכונים ואמר כי "אנחנו יודעים שהנושא הזה הוא בעייתי, אבל מנגד אנחנו יודעים גם שהוא תרם לנו רבות לריסון המגפה, ונראה כיצד אנחנו יכולים להתגבר על הבעיות על מנת להשיג הורדה של התחלואה".

 

ראש השב"כ, נדב ארגמן, קרא בעבר לפתח יישומון אזרחי לטובת האיכונים. לדבריו, יש "אי נוחות" בשב"כ מהשימוש בכלי המאפשר איכון טלפונים סלולריים לצורך מעקב אחר חולים. עם זאת, הוא הדגיש כי אם תהיה התפרצות מחודשת, שב"כ יהיה ערוך לכך ויוכל לסייע במעקב.  


פורסם לראשונה 24/06/2020 15:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
החוק יופעל רק באישורם. נתניהו וגנץ
צילום: רויטרס
מומלצים