שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

פרופ' סדצקי באולפן ynet: "ממליצה למבוגרים להימנע מאירועים ומאוטובוסים"

ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות התייחסה באולפן ynet לעלייה התלולה במספר הנדבקים בקורונה, והפנתה אצבע מאשימה גם כלפי הציבור: "יכול להיות שפתחנו מהר מדי. הציבור לא ממושמע, לא עוטים מסכות. ממליצה לאנשים בסיכון לא ללכת לאירועים"

 

 

בצל העלייה בתחלואה במגפת הקורונה אומרת ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, כי ייתכן שהיציאה מהסגר וניסיונות החזרה לשגרה בוצעו מוקדם מדי. בריאיון לאולפן ynet היא ציינה: "יכול להיות שפתחנו מהר מדי. הציבור לא ממושמע ולא עוטה מסכות". היא המליצה לאנשים מבוגרים לא ללכת לאירועים ולהימנע ככל שניתן מנסיעה באוטובוס.

 

היא הוסיפה: "יש עלייה במספר החולים הקשים החדשים, ואני מודאגת. אנחנו עדיין מגינים על הקשישים והאוכלוסיות בסיכון יותר מהשאר, אבל לא לעולם חוסן. אני מציעה לאנשים מבוגרים לא ללכת לאירועים. נכון מאוד לדון בחזרה לאחור עם מספרי האנשים באירועים". באשר לנסיעה באוטובוס, היא אמרה כי עדיף למבוגרים להימנע מנסיעה באוטובוס - ובכל מקרה, לנסוע תמיד עם מסכה.

Prof. Siegal Sadetzki  ()
פרופ' סיגל סדצקי

אתמול אחר הצהריים המספרים עוד הראו על האטה בתחלואה, אבל לפני חצות התברר שהזינוק במספר המאובחנים בנגיף הקורונה נמשך: ביממה הקודמת אובחנו לא פחות מ-532 נדבקים בנגיף. מדובר בפעם השנייה בלבד מאז 9 באפריל שמספר הנדבקים גדול מ-460. עם זאת, מספר המאושפזים בבתי החולים נמצא בירידה קטנה בימים האחרונים ועומד כעת על 189 חולים. כמו כן, ביממה האחרונה לא נפטר אדם נוסף מסיבוכי הנגיף (308 נפטרים בסך הכול), ומספר המונשמים עלה באחד בלבד, ל-28.

 

- פרופ' סדצקי, את יכולה להרגיע את הציבור הישראלי? המספרים שמתגבשים הם לא עדות לטרגדיה שמתנהלת לנגד עינינו?

"ברור שאנחנו עדים להתפרצות תחלואה. אני לא רוצה לדבר במילים גדולות, ואני לא חושבת שצריך. מה שצריך זה לעשות סיעור מוחות ולחשוב טוב-טוב מה צריך לעשות, ולנהוג בהתאם".

 

- כלומר?

"אנחנו צריכים להגדיר את האמצעים: להפסיק להתקהל, להקפיד על מסכות ושני מטרים. לעשות את הפעולות הפשוטות האלו שיכולות למנוע תחלואה ולהתייחס אליהן ברצינות. כל זמן שאנחנו מתנהגים לא בהתאם - ממשיכה ההדבקה".

 

 

 

 

- כשאת רואה את המספרים האלו, כמה את מוטרדת?

"אני מוטרדת, אומרת את זה מתחילת העלייה. ראיתי את המספרים והבנתי לאיזה כיוון אנחנו הולכים. אנחנו צריכים להתעשת ולהבין שאנחנו צריכים לעשות כל מיני דברים. נהייתה מין אווירה שכאילו המחלה מאחורינו, וזה לא נכון".

 

- הציבור לא ממושמע?

"אנשים לא הולכים עם מסכות ולא שומרים מרחק. צריך להתעשת ולחשוב מה נכון ומה להתחיל לשפר. גם התו הסגול".

 

- את אומרת להפסיק להתקהל, אבל זה לא הציבור, הממשלה אישרה התקהלות של 250 אנשים. אולי זו טעות?

"יכול להיות, ויכול להיות שנחשוב על זה מחדש. דיברנו על נושא האקורדיון, שנצטרך לפתוח ולסגור. יכול להיות שפתחנו מהר מדי וחזק מדי".

 

- את אומרת שצריך, למה זה לא קרה? אם יש חשש ודאגה, למה זה לא זז? העניין לא מנוהל?

"מי שמקבל את ההחלטות זו הממשלה ולא משרד הבריאות. תפקידנו להבהיר את הנושאים הבריאותיים ולייעץ מה צריך לעשות איתם. אנחנו מתריעים על עלייה בהתפרצות, ויש לנו שר מאוד פעיל. בממשלה יש דיונים, ובדיונים האלה צריך לאזן בין כל האינטרסים - בין חוסר הרצון המוחלט של כולנו לסגור שוב את המשק, לבין הרצון שלנו שדברים יקרו".

מתחם היבדק וסע בגני התערוכה תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
היבדק וסע בתל אביב. "החולים החדשים הם ילדים"(צילום: מוטי קמחי)

- מספר המונשמים והחולים הקשים נשאר די יציב, איך אתם מסבירים את זה?

"אני לא חושבת שהוא נשאר יציב. יש עלייה במספר החולים הקשים החדשים, אלא שלא רואים אותם בסך הכול, כי המספר מורכב גם מאלה שיוצאים מהמצב הזה. בחודש הזה היו לנו 55 חולים קשים חדשים לעומת 36 בחודש שעבר, כך שאני מודאגת מהנקודה הזו.

 

"אבל אני אסביר לך למה מספר החולים הקשים לא עולה במידה רבה: לשמחתי הרבה, אנחנו מגינים על הקשישים והאוכלוסיות בסיכון יותר ממה שאנו מגינים על השאר. עדיין מקיימים שם הרבה מאוד בדיקות".

 

- מיהם החולים החדשים?

"הם שונים מהחולים החדשים בהתפרצות שעברה. בהתפרצות הראשונה המחלה הגיעה בעיקר מאנשים שהביאו אותה מחו"ל, ועיקר התחלואה הייתה בקרב מבוגרים. לעומת זאת, התחלואה הזאת פרצה עם אחוז יותר גבוה של ילדים, תלמידים שהתרועעו אחד עם השני, וכיום היא מופצת גם לשאר שכבות הציבור. לצערי אני צופה שגם הקשישים יידבקו בסופו של דבר, אם לא נצליח להשתלט על המצב".

מתחם היבדק וסע בגני התערוכה תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
מתחם היבדק וסע בגני התערוכה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

- התרעתם שאולי אנחנו רצים קצת מהר מדי, למה לא הקשיבו לכם?

"את לא יכולה לשאול אותי שאלה כזאת".

 

- לא היית מתוסכלת בדיונים האלה?

"ברור שהמצב הזה מתסכל. מצד שני, ההחלטות הן כבדות ומשמעותיות ויש להן הרבה מאוד השלכות".

 

- אתם עומדים בעומס של החקירות האפידמיולוגיות?

"זה קשה אבל אנחנו בהחלט עומדים. כיום הזמן הממוצע לחקירה אפידמיולוגית הוא 25 שעות. אני לא אומרת שזה הזמן הממוצע לכל התהליך, התהליך יותר ארוך, הוא כולל את העובדה שאדם מרגיש לא טוב ומחליט לקרוא לרופא. יש הרבה עיכוב כי אנשים מתלבטים אם לגשת לרופא או לא".

 

- כוח האדם שיש לך מספיק?

"את החקירות האפידמיולוגיות מבצעות יותר מ-200 אחיות. יש לנו הרבה מאוד אחיות וצריך יותר. כמה צריך? כגודל המגפה. המספר של 27 אחיות זה כוח האדם הקבוע, שיושב בלשכות ועושה חקירות אפידמיולוגיות שלא קשורות לקורונה. מהרגע שהתחילה הקורונה עלינו בימים הקשים פי אלף במספר האחיות. יש לנו עתודה של אחיות, צריך יותר. שר הבריאות נתן לנו סטודנטים שיוכשרו ויוכלו לסייע לאחיות. כמה צריך? תלוי בכמות החולים שיש ביום".

 

פרופ' סדצקי הכחישה את הפרסום שלפיו משרד הבריאות יזרוק 200 אלף בדיקות סרולוגיות שפג תוקפן: "הגיעו קיטים שנכון לעד לפני כשבועיים, המצב שלהם היה שאחד מתוך שלושה אנשים שהיה מקבל תשובה חיובית - זו הייתה תשובה שגויה. עבדנו יחד עם מכון גרטר כדי לשפר את יכולת הדיוק, ועכשיו הגענו לכך שהבדיקות מאוד מדויקות. הבדיקות מתחילות ביום ראשון. זו אופרציה מאוד גדולה שעבדנו עליה יחד עם קופות החולים. מתחילים בשלב ראשון עם 75 אלף בדיקות. תוקפן יוארך, זה עניין טכני. הגענו לקיטים הספציפיים שאיתם נוכל לתת לאוכלוסייה את התשובה הטובה והמדויקת ביותר שניתן לתת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים