שתף קטע נבחר

מיניות בעידן קורונה: אלו ההמלצות למערכת יחסים בטוחה

הקורונה גרמה למהפכה שלמה בחיינו, גם בתחום הזוגיות והמיניות. איך השתנתה ההתנהגות המינית בזמן המגפה - ומהן ההמלצות העדכניות לקיום יחסים בצורה בטוחה?

בשיתוף דורקס

 

מגפת הקורונה שינתה את העולם כפי שאנו מכירים אותו. שטיפת ידיים והיגיינה הפכו לנושא המסוקר ביותר בתקשורת, חומרי חיטוי ומסכות למצרך המבוקש ביותר וקרבה אנושית פשוטה - חיבוק, לחיצת יד או נשיקה - לאיום המבהיל ביותר. אם לחיצת יד אקראית ברחוב היא דבר מה שיש לחשוב עליו פעמיים, איך מגיעים למצב בו יוצאים לדייט? ויותר מכך - איך עושים סקס?

 

שאלת ההתנהגות המינית במהלך מגפת הקורונה הדאיגה לא מעט גופים בעולם. בתחילת חודש יוני, לדוגמה, הפיץ אגף הבריאות של העיר ניו יורק מסמך ובו המלצות להתנהלות מינית במהלך המגפה. נגיף הקורונה, נכתב במסמך בן שני העמודים, נמצא ברוק, בצואה, בנשימה ואפילו בזרע של החולים בו. משמע, לקיים יחסי מין הם דרך בטוחה למדי להידבק בווירוס. עם זאת, עם מספיק זהירות, תקשורת והקפדה על היגיינה אישית, גם בעת מגפה עולמית סקס הוא אפשרי. וטוב שכך.

 

"וירוס הקורונה שם את המיניות קצת בפינה", מספר ד"ר עידן מיליצ'ר, סקסולוג מבית החולים איכילוב. "הסגר שחווינו זמן רב הביא לשינויים בכל הרגלי ההתנהגות השגרתיים, וביניהם גם עולם המיניות. בתחילת המגפה היו דיווחים על עלייה מטורפת באביזרי מין שנרכשו אונליין. בקנדה הייתה עלייה של 135% בצריכה של צעצועי מין ובארצות הברית עלייה של 80%. במקביל, היה גם זינוק בפנייה למסכים - הרבה יותר אנשים צפו באתרי פורנו או עברו למיניות אונליין - שיחות אירוטיות, סקסטינג ואפילו סקס בזום".

 

אך גם למציאות הווירטואלית שבסקס בשלט רחוק, מסביר ד"ר מיליצ'ר, יש גבול. "בקרב הרבה מאוד אנשים מגפת הקורונה עוררה חרדה. באופן מעניין, החרדה הזו תורגמה אצל חלקם לירידה מוחלטת בדחף המיני ובצורך במין, ואצל חלק, בצד השני, תורגמה לדחף מוגבר במין. כך או כך, עם הסיום של הסגר ועם החזרה ההולכת וגוברת לשגרה, אנשים חוזרים לעשות סקס".

 

איש ואישה עם מסכות קורונה על הפנים (צילום: Shutterstock)
מיניות בזמני קורונה(צילום: Shutterstock)

 

ההתנהגות המינית אמנם חוזרת לאיטה לנורמה, אך מגפת הקורונה רחוקה מלחלוף מהעולם. "מחקרית נמצא שאצל לפחות 15% מהגברים הנשאים של נגיף הקורונה, גם כאלה שלא סובלים כלל מסתמינים, קיימים וירוסים בזרע", מסביר ד"ר מיליצ'ר. "ככלל, יחסי מין הם עניין של רגישות, אמפתיה ותקשורת. במיוחד עכשיו, ממקום של אהבת הזולת, אנחנו צריכים לדעת מה לעשות ומה לא לעשות כדי לא לפגוע בפרטנרים שלנו".

 

החברה הישראלית להפרעות בתפקוד המיני (היל"ם) פרסמה גם היא הנחיות והמלצות בנוגע לדרכים לחזור ולקיים יחסי מין שאינם דרך המסכים בצורה בטוחה. "קודם כל", מסביר ד"ר מיליצ'ר, "רצוי לפחות בזמן הקרוב לנסות ולהימנע מיחסי מין חד פעמיים, אלא לנהל קשרים מיניים עם אנשים שמוכרים לנו ושאנחנו יודעים מה הסטטוס שלהם מבחינת נגיף הקורונה. באותה נשימה, אם הפרטנר שלכם מפגין תסמינים כמו שיעול או שאינו מרגיש טוב, רצוי לוותר על יחסי המין. המחמירים יגידו גם לא להתנשק במהלך סקס חד-פעמי, להישטף לפני ואחרי המגע המיני וכמובן - בכל מקרה - להשתמש בקונדום".

 

תוצאות הקורונה: בלימת התפשטות מחלות מין

מדי שנה נרשמת בעולם ובישראל עלייה במספר האנשים הנדבקים במחלות מין. נתוני משרד הבריאות, המתבססים על דיווחי קופות החולים, מראים כי בשנת 2019 נדבקו במחלת העגבת (סיפיליס) 277 ישראלים - פי 2 בהשוואה למספר הנדבקים במחלה זו בשנת 2018. עוד עלה מנתוני משרד הבריאות כי כמעט 1,000 איש נדבקו בכלמידיה ו-362 במחלת הזיבה.

 

דו"ח ארגון הבריאות העולמי לשנת 2019 מראה נתונים דומים: בכל שנה נדבקים 376 מיליון איש בחיידקי כלמידיה, גונוריאה, סיפיליס והטפיל טריכומונס. בקרב גברים ונשים בגילאי 15 עד 49 נרשמו 127 מיליון הדבקות חדשות בכלמידיה בשנת 2016, 87 מיליון הדבקות בגונוריאה, 6.3 מיליון נדבקים בסיפיליס ו-156 מיליון הדבקות בטפיל טריכומונס. זאת לצד התפשטות התחלואה בנגיפי ה-HIV, הפפילומה וההרפס.

 

במהלך חודשי מגפת הקורונה, לעומת זאת, נראה שהתרחשה בלימה בשיעורי ההדבקה, בעיקר בגלל מיעוט יחסי המין הארעיים והמודעות הגבוהה שהתעוררה בכל הנוגע למחלות - כאלה המועברות באמצעות מין וכאלה המועברות דרך דרכי הנשימה. הייתכן, אם כך, שהמודעות הגוברת להיגיינה ולדרכי הפצתן של מחלות תגרור עצירה של מחלות המין המוכרות לנו? ד"ר מיליצ'ר חושב שזו, לכל הפחות, התחלה לא רעה.

 

"המיניות הפכה למשהו הרבה יותר חופשי ומשוחרר, דבר שלצערנו הרב, בין היתר, הביא להפצה של הרבה מחלות מין", מסביר ד"ר מיליצ'ר. "לפני מגפת הקורונה וללא קשר אליה, הייתה עלייה בהידבקויות במחלות מין בישראל. בשנת 2019, למשל, הייתה קפיצה כפולה של עגבת, כלמידיה וזיבה לעומת ב-2018. הרבה אנשים לא מקפידים ומקלים ראש, במיוחד בגלל שבתחילת דרכן, מחלות מין לא מראות תסמינים. להיבדק ולדעת האם אנחנו נשאים של מחלה כלשהי ולהשתמש בקונדום כשאנחנו מקיימים יחסי מין עם אנשים שאנחנו לא מכירים או לא בטוחים לגבי הסטטוס שלהם, הן פעולות שצריכה להישמר בלי שום קשר לקורונה", הוא מסביר.

 

"ההתנהגות הזו של שימת לב ומודעות לתחלואה היא משהו שיש לאמץ ולסגל גם לתקופה שאחרי מגפת הקורונה", מחדד ד"ר מיליצ'ר. "אין מה להיכנס להיסטריה ואין ממה לפחד - זה פשוט עניין של אחריות אישית. יחסי מין הם קודם כל יחסים, וחשוב לפנות אליהם מתוך תקשורת ואינטימיות. גם ביחסי מין סטוציים, אמון בסיסי הוא דבר חשוב.

 

"ההנחיות כיום דורשות מאיתנו לעטות מסכות כשאנחנו נכנסים למכולת או לסניף הדואר כדי לא להידבק ולהדביק. בדיוק באותה הצורה ומאותן הסיבות, אנחנו צריכים לגלות אחריות ולהשתמש בקונדום. אם אכפת לנו מזה או מזו שנמצאים לצידנו ונכנסים איתנו למיטה, עלינו להידבק למחלות מין באופן קבוע ולהשתמש בקונדום כשאנחנו מקיימים יחסי מין עם פרטנרים חדשים. זהו האמצעי הבטוח ביותר למניעת הידבקות במחלות מין".

 

בשיתוף דורקס

 


פורסם לראשונה 30/06/2020 10:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
זוגיות בטוחה בימי קורונה
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים