שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון קוראת להפסקת אש עולמית

בחודש מרץ קרא מזכ"ל האו"ם להפסקת אש עולמית, כדי להתמקד במגפת הקורונה. בתום מו"מ מפרך, ואיומים של סין וארה"ב, מועצת הביטחון אישרה החלטה בנושא - הפעולה הראשונה שלה מתחילת משבר הקורונה: "בושה"

מועצת הביטחון אישרה היום פה אחד החלטה שקוראת להפסיק את הסכסוכים ברחבי העולם, ולהתמקד במאבק במגפת הקורונה. כך הודיעו דיפלומטים באו"ם. מחר תקיים המועצה דיון נוסף על המגפה והשפעותיה.

 

ההחלטה אושרה בתום מו"מ מפרך שנמשך יותר משלושה חודשים. לפי ההחלטה, שאותה ניסחו צרפת ותוניסיה, הקריאה "להפסיק מיד את העוינות" בכל מוקדי הסכסוכים תהיה מעתה חלק מהאגנ'דה של מועצת הביטחון.

לקראת ישיבה של מועצת הביטחון של ה או
האולם של מועצת הביטחון(צילום: AFP)
 

מדובר בהצהרה הראשונה של מועצת הביטחון שעוסקת במגפת הקורונה והפעולה הממשית הראשונה שלה מתחילת המגפה. קייס כתבני, שגריר תוניסיה באו"ם, אמר שמדובר ב"הישג היסטורי", אך המומחים מפקפקים ביכולת של ההחלטה להשפיע על המצב בשטח. הם אומרים שהשיתוק הממושך של מועצת הביטחון פוגע באמינות שלה.

 

ההחלטה נועדה לתמוך בבקשתו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שקרא בחודש מרץ להפסקת אש עולמית. ההחלטה "קוראת לכל הצדדים שמעורבים בסכסוכים חמושים לעסוק מיד בהפוגה הומניטארית יציבה למשך 90 ימים רצופים לפחות, במטרה לאפשר העברה בטוחה וממושכת של סיוע הומניטארי ללא הפרעה". לחימה בארגוני מורדים ג'יהאדיסטים לא נכללת בהחלטה.

UN Secretary-General, Antonio Guterres  ()
מזכ"ל האו"ם גוטרש
 

העובדה שמועצת הביטחון הייתה משותקת במשך יותר משלושה חודשים עוררה ביקורת רבה, גם בקרב חברותיה שתיארו שחוסר המעש "מביש". במהלך המו"מ לניסוח ההחלטה ארה"ב וסין, שתי התורמות הגדולות ביותר לאו"ם, איימו להשתמש בזכות הווטו שלהן.

 

בחודש מאי התנגדה וושינגטון לכל אזכור של ארגון הבריאות העולמי בהחלטת מועצת הביטחון. הממשל האמריקני מתח ביקורת קשה על ההתנהלות של ארגון הבריאות (אחד הגופים של האו"ם) במהלך משבר הקורונה. דונלד טראמפ, שאמר שהארגון מוטה לטובת סין, אף הודיע שארה"ב תפרוש מארגון הבריאות. מנגד סין רצתה להבליט את החשיבות של הארגון.

דונלד טראמפ ושי ג'יפינג (צילום: איי פי)
דונלד טראמפ ושי ג'יפינג. התנגדות לאזכור של ארגון הבריאות(צילום: איי פי)
 

לפי דיפלומטים באו"ם אינדונזיה, חברה זמנית במועצת הביטחון, עזרה להביא את הצדדים לפשרה: במקום שהחברות יתייחסו ישירות לארגון הבריאות העולמי, הן יציינו את המחויבות של העצרת הכללית באו"ם לתמוך בארגון.

 

מזכ"ל האו"ם גוטרש בירך על העובדה שהקריאה להפסקת אש נתמכת כעת על ידי קרוב ל-180 מדינות, ויותר מ-20 ארגונים חמושים. עם זאת הוא הכיר בעובדה שדרושה פעולה קונקרטית. ריצ'רד גוואן, פרשן מ-International Crisis Group, אמר על ההחלטה: "לא סביר שלקריאה תהיה השפעה של ממש באזורי מלחמה רבים. המועצה החמיצה הזדמנות לחזק את הדרישה של גוטרש להפסקת אש עולמית באפריל ובמאי - כשההחלטה הייתה יכולה לעשות הבדל גדול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אולם מועצת הביטחון
צילום: AFP
מומלצים