שתף קטע נבחר

התחדשות עירונית בימי קורונה – משבר או הזדמנות?

המשבר הכלכלי, לצד זה הרפואי, מכניס את שוק הנדל"ן לחוסר ודאות אבל הענף, מורכב ממי שאופטימיות היא שם המשחק שלו מלכתחילה ואלה מאמינים שגם אם התקופה לא ברורה, מה שיבוא אחריה יהיו צמיחה ושגשוג

בשיתוף מרכז הנדל"ן

 

 

משבר הקורונה, שפרץ לחיינו לפני כ-4 חודשים, שינה סדרי עולם בתחומים רבים. אחד התחומים שמתאים את עצמו בימים אלה למציאות החדשה הוא תחום ההתחדשות העירונית. יזמים רבים בתחום ההתחדשות העירונית, נתפסו לא מוכנים, ופרויקטים רבים נותרו ללא מימון שיאפשר את המשך הפעלתם של הקיימים והקמתם של חדשים.

בנייה (צילום: shutterstock)
מה קרה להתחדשות העירונית בזמן הקורונה?(צילום: shutterstock)

אז נתחיל ממה כולל המושג התחדשות עירונית: דוד זהבי, מנכ"ל אורבן נדל"ן מסביר כי "התחדשות עירונית מכילה בתוכה את כל סוגיות ההתחדשות - תמ"א 38, הריסה ובנייה, פינוי בינוי, עסקאות קומבינציה, כל אלה הן התחדשות עירונית, התחדשות של העיר. פרויקטים שונים, שאינם רק בנייה ובתים".

 

השפעת הקורונה על הענף

"הקורונה השפיעה די משמעותית על הענף, הן בלוחות הזמנים והן בנושא המימון", אומר זהבי. "בתקופת הקורונה הגדירו את ענף הבנייה כענף חיוני, אבל בפועל לא ניתן היה לתפקד בצורה שהמדינה רצתה. ברור מדוע המדינה רצתה את זה - המשק כולו נדחף קדימה על ידי הבנייה ועל פי זה הוא מוגדר בצמיחה או לא בצמיחה.

 

"בפועל, לא יכולנו לעבוד כי היה סגר בשטחים, היו בעיות מימון, היו סוגיות עם בנקים שאליהם היה אפילו קשה להגיע פיזית. אז יש בעצם עיכוב", מסביר זהבי.

 

זהבי מוסיף כי נראה שנכון להיום היזמים מעכלים את העניין ושיש כרגע בקשה לעכב את החוזים הקיימים בארבעה חודשים. "זה לקח זמן ובתקופה הזו היזמים, הקבלנים, חטפו את כל האש".

 

התחדשות עירונית (צילום: shutterstock)
עיכובים למרות היות ענף הבנייה מוגדר כחיוני(צילום: shutterstock)
 

האם המצב עצר את ההשקעות והרכישות?

העיכוב התחיל אצל הדיירים עצמם, מספר זהבי: "דיירים שרצו לשלום משכנתאות, היו מעוכבים על ידי הבנק. היה סגר, הפקידה לא יכולה, הם צריכים לחתום ואין מול מי. הייתה לנו דיירת, שהייתה צריכה להביא סכום יחסית לא גבוה לרכישת דירה, של כ- 500 אלף שקל. נאלצנו להוציא אליה שליח, שלקח ממנה את הטפסים, הלכנו לבנק, חזרנו אליה, הבנק לא קיבל את הטפסים, היינו צריכים להביא עורך דין שיחתום על אימות חתימה וכל זה רק בשביל להעביר את הסכום הראשוני", הוא אומר ומעריך שכרגע עומד העיכוב על ארבעה חודשים לערך וזה עוד לפני הגל השני, שנראה שאנחנו בעיצומו".

 

איך ממשיכים לגלגל את הענף בתקופה של חוסר ודאות?

"במצב של חוסר ודאות, מתרחשים מהלכים פסיכולוגיים", אומר רו"ח אריק גולדיאן, הבעלים של חברת בונוס בע"מ. "אנשים לא יודעים מה עוד יקרה וזה גורם למהלכים של השוק להיתקע או לא להתקדם לפי התרחיש. כתוצאה מכך יש מעצור ודברים נתקעים. אפילו היה על זה נובל ישראלי", הוא אומר בחיוך (פרס הנובל של פרופ' כהנמן מ-2002 – ל.ז.).

 

"אנחנו דווקא מרגישים עכשיו התעוררות בהתחדשות העירונית בגלל הסוגיה של התמ"א 38", אומר זהבי. "זה בעיקר בגלל שהחוק עומד להסתיים ודיירים שעד עכשיו עיכבו וחשבו שתמיד יהיה יותר טוב התעוררו לכך, אנחנו מרגישים את זה.

 

"ברכישת דירות, אנחנו רואים את הפגיעה בענף. אנשים שרצו לרכוש דירה יושבים על הגדר כי הם לא יודעים מה הולך לקרות, אבל הגידול של האוכלוסין ממשיך ובסופו של דבר המחירים יעלו ויכסו את ההקפאה, זה מה שקרה בשנים עברו. אין קרקעות במרכז ובסופו של דבר הביקוש יהיה גדול מההיצע, וכשיש ביקוש גדול מההיצע, המחירים עולים", הוא אומר.

 

התחדשות עירונית, נדל
יש סיבה לאופטימיות(צילום: Shutterstock)

"אני בטוח למדי שהמחירים יעלו. בסוף, כולם צריכים לגור איפשהו", אומר גולדיאן. "בסוף, הקורונה תיגמר. עוד חצי שנה, עוד שבעה חודשים, עוד שנה - פשוט צריך להחזיק מעמד. כל הקבלנים, היזמים, נותני האשראי ומי שמבין את זה פשוט לא מפחד. מתן אשראי מיועד לאנשים אופטימיים, שמאמינים ביכולת ההחזר. אנחנו אופטימיים. עובדה, הגדלנו את תיק האשראי שלנו בעשרות אחוזים רק בתקופה הזו. אני מעריך שתהיה פריצה קדימה וזה יהיה כמו פקק שעף מתוך בקבוק בלחץ, והכל יחזור לקדמותו, זה רק עניין של זמן", הוא מסכם באופטימיות.

 

בשיתוף מרכז הנדל"ן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים