שתף קטע נבחר

בלגן ההגבלות: הממשלה מחכה לכנסת, אדלשטיין: הסגירה מיידית

בשעת פרסום החלטת הממשלה על ההגבלות, הכפופות לאישור הכנסת, הופיע שר הבריאות מעל הדוכן במליאה והצהיר כי סגירת האולמות, המועדונים והברים נכנסת לתוקף באופן מיידי. אדלשטיין: "גם אם היינו מטילים סגר בכל המדינה, מספר החולים הקשים היה מוכפל"

 

 

משרד ראש הממשלה ומשרד הבריאות פרסמו אחר הצהריים (יום ב') את ההגבלות המלאות שאושרו בממשלה בנוגע להתמודדות עם התפשטות הקורונה. בהודעה נאמר כי רוב ההגבלות כפופות לאישור הכנסת, אך בה בעת עמד שר הבריאות יולי אדלשטיין מעל דוכן הכנסת והודיע כי סגירת האולמות, המועדונים והברים נכנסת לתוקף מיידי בצו מנכ"ל משרד הבריאות, אף שמשרד ראש הממשלה הבהיר שהדבר דורש את אישור הכנסת.

 

בנאומו מול המליאה, סיפק שר הבריאות תחזית קודרת. "גם אם נעשה סגר בכל המדינה, מספר החולים הקשים יוכפל", הוא אמר. "צריך להבין שהנגיף משנה את ההתנהגות ושלו ההחלטות משתנות בהתאם".

 

מוקדם יותר התכנסה הממשלה לדיון בהגבלות הנדרשות נוכח העלייה החדה בהיקף התחלואה בנגיף הקורונה. לגבי חינוך נקבע ש"בית הספר של החופש הגדול" ימשיך לפעול בגנים עד כיתות ד'. כל היתר ייקבע בפגישה שתתקיים הערב בין השר להשכלה גבוהה זאב אלקין למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי. הממשלה החליטה פה אחד על המגבלות הבאות בהמלצת משרד הבריאות, שכאמור כפופות לאישור הכנסת:

 

סגירת אולמות, מועדונים וברים.

מסעדות: הגבלה של עד 20 איש בשטח סגור ועד 30 איש בשטח פתוח בשולחנות מרווחים בחוץ.

סגירה של חדרי כושר ובריכות שחייה ציבוריות.

סגירה של מופעי תרבות.

מלונות ותיירות: לא תתאפשר פעילות מועדונים וברים בשטח המלון. פעילות מסעדות וחדרי אוכל תתאפשר עד 20 איש בשטח סגור.

 

  ()

 

באשר להחלטות הבאות, דרוש צו מנכ"ל משרד הבריאות. משרד הבריאות יעדכן בשעת הכניסה לתוקף של ההחלטות:

בתי תפילה: עד 19 איש.

התכנסויות והתקהלויות אחרות: עד 20 משתתפים, במרחק של שני מטרים בין אחד לשני תוך חבישת מסכות.

פעילות ספורט מאורגנת תתאפשר רק ללא קהל. (אין שינוי מהמצב הקיים).

בית הספר של הקיץ, קייטנות ופעילויות נוער: תתאפשר רק לגילאי גן עד כיתות ד'. הממשלה מסמיכה את מנכ"ל משרד הבריאות לקבל החלטה בעניין פעילויות חינוכיות לגילאי ה' ומעלה בהתייעצות עם השר להשכלה גבוהה. החלטה לגבי פעילויות מכיתות ה' ומעלה ותנועות נוער נדחתה למחר בבוקר.

אוטובוסים: עד 20 איש באוטובוס. הממשלה מסמיכה את שרת התחבורה לקבוע מספר אחר בהסכמת שר הבריאות והמל"ל (נכנס לתוקף מיידית).

עבודת משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות: לפחות 30% עבודה מהבית, על פי כללים שיקבע נציב שירות המדינה. 

 

 
 

 

 ישיבת ממשלה (צילום: רויטרס)
נתניהו וגנץ(צילום: רויטרס)

אדלשטיין, התייחס לעסקים הפרטיים ואמר כי "לגבי אולמות, ברים ומועדונים - ההחלטה היא מיידית בצו של מנכ"ל משרד הבריאות. אנו נאלצים לנקוט בצעדים לא פשוטים. אני לא מזלזל בחיים הקשים של בעלי העסקים, אבל צריך לזכור דבר אחד - אנחנו עושים את כל זה על מנת להחזיר את השד לבקבוק בתקווה שנדע להמשיך לחיות חיים בצל הקורונה בצורה שונה".

 

שר הבריאות הוסיף ואמר: "אני רוצה לגעת בנקודה כואבת שהיא לא פופולרית כל כך. עדיף לדבר על איש עסקים שקרס או על מישהו שאין לו מה לאכול. מי שמדבר על חולים קשים וסטטיסטיקה לא טרח לבוא לראות מה זה חולה קורונה ולאיזה סבל אנחנו שולחים אנשים".

 

נתניהו: "כפסע מסגר מלא"

בישיבת הממשלה הזהיר נתניהו כי "אנחנו כפסע מסגר מלא", וראש הממשלה החליפי בני גנץ אמר כי "נדרשים צעדים דרסטיים כדי למנוע צעדים יותר דרסטיים, ובתנאי שיהיה שיפוי ופיצוי כלכלי מהיר ואפקטיבי".

 

 

נתניהו הוסיף בפתח הישיבה כי "המגפה מתפשטת, זה ברור כשמש. היא עולה בעלייה תלולה מדי יום, היא סוחבת איתה, בניגוד למה שנאמר לנו, שובל של חולים קשים. היום יש כ-90 חולים קשים, וזה מכפיל את עצמו כל ארבעה ימים. אם לא נפעל עכשיו - אנחנו נקבל מאות, ואולי למעלה מאלף חולים קשים בשבועות הקרובים, דבר שישתק את המערכות שלנו".

 

שורת ההגבלות שעליהן החליטה הממשלה בישיבתה המיוחדת הובילה לקרב יצרי בסוגיית בתי הכנסת. עוד לפני שהשרים אישרו להגביל את ההשתתפות בבתי תפילה ובכללם בתי כנסת, כנסיות ומסגדים ל-19 איש בלבד, התפתח עימות בנושא בין שר האנרגיה יובל שטייניץ, שדרש לסגור את בתי הכנסת בגלל שהם מופיעים ב"רשימה האדומה", לשר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן, שהתרגז וצעק: "עברו כבר שתי דקות ולא אמרת 'לסגור את בתי הכנסת'. תעזוב את בתי הכנסת".

מתפלל במרחק נגיעה מבית הכנסת (צילום: שמחה הלר)
בתי הכנסת עוררו מחלוקת בישיבה(צילום: שמחה הלר)

סוגייה נוספת שעמדה במחלוקת בישיבה היא ההגבלות על בתי המלון, שלא ייסגרו אך כאמור, יוטלו עליהם הגבלות. שר התיירות אסף זמיר אמר שהדרישה לצמצם את הנוכחים בחדרי האוכל ל-20 היא אבסורדית לאור נתוני ההדבקה הנמוכים במלונות. לבסוף, סוכם שמשרד התיירות יגבש תו סגול מחמיר שיאפשר להמשיך את חדרי האוכל בלי צמצום הנוכחים בהם.

 

החלטה נוספת שהתקבלה הייתה החזרת מגבלת 20 הנוסעים באוטובוסים. השרים כאמור אישרו את המגבלה, שדורשת את חתימת מנכ"ל משרד הבריאות בלבד. בהחלטה נקבע גם כי האוטובוסים לא יוכלו להפעיל את המזגן ויידרשו לפתוח את כל החלונות. שרת התחבורה מירי רגב התנגדה בתוקף להצעה.

 

שר העבודה והרווחה איציק שמולי דרש בישיבה כי במקביל לכל החלטה על סגירה או צמצום של ענף, יוחלט גם על מתווה פיצוי. ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל את הצעתו וקבע כי תוך 48 שעות יוצג מתווה הפיצוי לעסקים שייסגרו. לדרישת שמולי הצטרפו שבעה שרים. "אם סוגרים אז מפצים. חלק מהציבור ממילא נמצא באובדן אמון. לכל החלטה שתתקבל כאן לסגור או לצמצם ענפים חייבים להצמיד מתווה ברור של פיצוי, אחרת פוטנציאל הנפץ הציבורי הוא בשמיים, ובצדק", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
שר הבריאות יולי אדלשטיין במליאת הכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים