שתף קטע נבחר

המבצע להצלת צדפת הענק באילת

מדריך צלילה הבחין בצדפה בת עשרות שנים כשהיא מנותקת משונית. בתום בדיקה היא הוחזרה לים ובעזרת דבק מיוחד היא הודבקה לשונית באזור שבו נמצאה

פקחי רשות הטבע והגנים וצוללים של פארק המצפה התת ימי באילת הצליחו להציל צדפת ענק בת עשרות שנים, שנמצאה כשהיא מנותקת מהשונית על הקרקעית החולית.

 

 

במצב הזה, כך אומרים ברשות הטבע והגנים, הצדפה נתונה לזרמי הגלים וקיימת סכנה שתתהפך על הקרקעית החולית, כך שפתחי הסינון שלה, שהם גם פתחי הנשימה, ייחסמו.

 

צוות הצוללים, שהגיע למקום בעקבות דיווח של מדריך צלילה, אסף את הצדפה לבריכת טיפול במצפה התת ימי באילת. אביב לוי, המנהל המדעי של פארק המצפה התת ימי, אמר: "לאחר בדיקה שערכנו נראה כי אין פגיעה של השרירים האחראים על פתיחתה וסגירתה של הצדפה. על כן, בסיס הצדפה הודבק לסלע שונית שיוחזר יחד עם הצדפה לים, לאותו אתר שם נמצאה על ידי מדריך הצלילה".

 

הצדפה הודבקה לשונית ( צילום: להב בן גיורא)
הצדפה הודבקה לשונית( צילום: להב בן גיורא)

 

מדריך הצלילה סהר לוי אמר: ״זיהיתי צדפה מאוד קרובה לחוף, במצב שאנשים יכולים לדרוך עליה ולפגוע בה. זה היה נראה לי מסוכן לצדפה ,לכן הזעקתי את איש רשות הטבע והגנים זיו נדר, שהגיע לחוף אלמוג וקרא לצוות מצפה התת ימי למקום".

 

לאחר יומיים, צוללני צוות המצפה התת ימי לקחו את הצדפה חזרה לים ובעזרת דבק מיוחד, קיבעו אותה לשונית באזור שבו היא נמצאה. אביב לוי הוסיף: "לאחר בדיקה מקיפה, אין פגיעה של השרירים האחראים על פתיחת וסגירת הצדפות או פגיעה אחרת, הודבק משטח על בסיס אבן גיר על תחתית הצידפה לפני החזרה לשונית. לאחר יומיים היא הייתה מוכנה לחזור לים".



הצדפה בדרך למקומה החדש ( צילום: להב בן גיורא)
הצדפה בדרך למקומה החדש( צילום: להב בן גיורא)

 

ברשות הטבע והגנים הסבירו כי צדפות הענק מהסוג Tridacna מצויות בשוניות אלמוגים רדודות והן יכולות להגיע לגדלים מרשימים וכנראה שגם לגיל של עשרות שנים. הצדפות מסננות כמויות גדולות של מים מידי יום וכך הן לוכדות את מזונן, יצורים פלנקטוניים המצויים במים. הצדפות נאחזות במצע באמצעות סיבים דקיקים ודביקים שאותם הן מייצרות ("חוטי ביסוס"). בשולי הגלימה של הצדפות נמצאות אצות שיתופיות, כך שחלק ניכר מתוצרי הפוטוסינתזה של האצות מועבר אל הצדפה המאכסנת.

 

בשולי הגלימה נמצאות גם עיניות קטנטנות הרגישות לשינויים בתאורה, כך שהצדפה נסגרת בעת סכנה. צדפות ורכיכות אחרות הם ערכי טבע מוגנים. בכל מקרה שבו הבחנתם בבעל חיים פצוע יש לדווח על כך בהקדם האפשרי לרשות הטבע והגנים.

הצדפה ניצלה ( צילום: להב בן גיורא)
הצדפה ניצלה( צילום: להב בן גיורא)

 

מנהל שמורת האלמוגים ברשות הטבע והגנים, חן טופיקיאן ,שליווה את תהליך החזרת הצדפה לים, סיכם: "צדפה הנה ערך טבע מוגן ויש חשיבות רבה לדיווח של האזרח במקרה של פגיעה בערך טבע לרשות הטבע והגנים. אנחנו מלווים כל פעילות של הוצאת ערך טבע מוגן לטיפול והשבה שלו לים״.

 

בימים הקרובים יחזרו אנשי רשות הטבע והגנים והמצפה אל הצדפה על מנת לבדוק את התקדמות החיבור שלה. צדפות ורכיכות הם ערכי טבע מוגנים. בכל מקרה של בעלי חיים פצועים נא להודיע לרשות הטבע והגנים ב*3639.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: להב בן גיורא
הצדפה במקומה החדש
צילום: להב בן גיורא
מומלצים