שתף קטע נבחר

פרקליטי מלכה לייפר ערערו: "חולה בנפשה ואינה כשירה לעמוד לדין"

ההסגרה תעוכב? חודשיים אחרי שבית המשפט המחוזי בירושלים קבע כי הנאשמת באוסטרליה בעבירות מין בתלמידותיה כשירה לעמוד לדין, ערערו סנגוריה לבית המשפט העליון: "היא סובלת ממחלת נפש סכיזואפקטיבית"

Malka Leifer  (Photo: AP)
מלכה לייפר(Photo: AP)

סנגוריה של מלכה לייפר, שצפויה להיות מוסגרת מישראל לאוסטרליה בעקבות האשמה בעבירות מין בתלמידותיה, ערערו היום (ד') לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים שקבע כי היא כשירה לעמוד לדין. "היא סובלת ממחלת נפש", ציינו פרקליטיה של לייפר בערעור.

 

שש שנים אחרי שהחלו הליכי ההסגרה נגד לייפר לאוסטרליה, ציין בית המשפט המחוזי במאי השנה כי לייפר כשירה כאמור לעמוד לדין ובעקבות כך נקבע כי ניתן להסגירה לאוסטרליה. בהחלטת בית המשפט נאמר כי "אין מדובר בבעיות נפשיות פסיכוטיות של מחלת נפש במובנה המשפטי. הרושם הוא שהיא מתחזה למי שחולה במחלת נפש".

 

 

עורכי הדין יהודה פריד וטל גבאי, פרקליטיה של לייפר, הגישו במקביל לערעור גם בקשה לעיכוב ביצוע על חידוש הליך הסגרתה עד למתן ההחלטה של בית המשפט העליון. בהודעת הערעור ציינו הסנגורים החלטה קודמת שקיבל בית המשפט המחוזי ב-2016, להפסיק את כל ההליכים נגד לייפר.

 

לטענתם, החלטה זו התבססה על מספר רב של מסמכים רפאויים לצד חוות דעת מפורטות, הן מטעם בתי החולים הציבוריים, הן מטעם פסיכיאטרים פרטיים והן מטעם הפסיכיאטר המחוזי, שקבעו לאחר בדיקות רבות וממושכות כי "לייפר סובלת ממחלת נפש סכיזואפקטיבית וגם מסוג דיכאון פסיכוטי ואינה כשירה לעמוד לדין".

עו
עורכי הדין פריד וגבאי(צילום: יוסי זליגר)

בנוסף הגישו עורכי הדין של לייפר בקשה להוספת ראיה חדשה בערעור. מדובר לדבריהם במסמך של קצין רפואה ראשי בשב"ס לבא כוחה האזרחי של משפחת לייפר, וממנו עולה כי הוא דוחה לחלוטין את החלטת בית המשפט שאימצה את מסקנת פאנל המומחים, לפיה לייפר מתחזה לחולת נפש. עוד צוין במסמך כי קצין הרפואה הראשי קבע כי הפסיכיאטרים מטעם שב"ס עומדים מאחורי האבחנה שמדובר בחולת נפש.

 

מארגון "מגן לקהילות", שמלווה את הנפגעות, נמסר בתגובה: "לא באמת הופתענו שעבריינית המין מלכה לייפר הגישה ערעור על ההחלטה. אנחנו מקווים כי בית משפט העליון ידחה את הבקשה על הסף ויאפשר את העמדתה לדין. אנו מחזקים את הנפגעות ומקווים שהסגרתה של לייפר לאוסטרליה והעמדתה לדין תיתן להן ולו מעט נחמה".

 

השתלשלות הפרשה

באוגוסט 2014, לאחר קבלת השלמות שנדרשו לבקשת ההסגרה, הוגשה העתירה שדרשה להכריז על לייפר בת הסגרה לאוסטרליה - שם היא הואשמה בתקיפות מיניות של כמה תלמידות בין 2000 ל-2008.

 

בית המשפט קבע דיונים בעתירה מעת לעת, אולם לייפר לא התייצבה לדיונים בבית המשפט בטענה כי אושפזה בשל מצבה הנפשי טרם כל דיון ודיון.

 

ביוני 2016 הפסיק בית המשפט את הדיון בעתירה, לנוח נוכח חוות דעתו של פסיכיאטר מחוז ירושלים כי לייפר שרויה בגל פסיכוטי ואינה כשירה לעמוד לדין. בהתאם לעמדת פסיכיאטר מחוז ירושלים קבע אז בית המשפט כי היא תטופל במסגרת צו טיפול מרפאתי כפוי.

 

בפברואר 2018 חידש בית המשפט את הליך ההסגרה לבקשת המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה, ולאחר שנאספו בחקירה משטרתית נגד לייפר ראיות המוכיחות כי היא מתחזה לסובלת ממחלת נפש. בפני בית המשפט נשמעו שבעה מומחים פסיכיאטרים (שלושה שמונו על ידי פסיכיאטר מחוז ירושלים, ארבעה מטעם לייפר) וכן פסיכיאטר מחוז ירושלים עצמו.

 

בסיכומם של דברים החליט בית המשפט למנות פאנל מומחים שיחווה דעה בעניין כשירותה של לייפר. בינואר השנה קבע צוות המומחים שמינה בית המשפט לבדיקת מצבה הנפשי של מלכה לייפר כי היא כשירה לעמוד לדין.

 

ברקע הסחבת המשפטית בפרשה נחקר בפברואר בשנה שעברה במשטרה שר הבינוי והשיכון (ואז שר הבריאות) יעקב ליצמן, בחשד שניסה להשפיע על חוות הדעת הפסיכיאטרית בעניינה של לייפר באופן שחרג מסמכותו ובניגוד לנהלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים