שתף קטע נבחר

בין אדם, טבע ומשפחה: כך תצרו מערכת מאוזנת ומאזנת בחיים

רובנו חיים על המסלול המהיר או לפחות המסלול העמוס - בעבודה, במשפחה, בחברים, בחוגים, בארוחות ובהמון לחצים, עד כדי כך שלפעמים אנחנו לא מוצאים אפילו רגע קטן לנשום עמוק ולהסתכל דרך החלון. נריה שפירא, העוסקת בתחום אקולוגיה וקיימות ומנטורית צוות "חיים מאוזנים - חיים טובים", פרויקט המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ואסם נסטלה, מציעה כמה טיפים שיעזרו לכם להתחבר לטבע, למשפחה ולהחזיר את האיזון לחיים שלכם

בשיתוף אסם נסטלה

 

איזון בחיים הן שתי מילים שיכולות להישמע לחלקנו כמשהו כמעט בלתי אפשרי בשגרה היומיומית - אנחנו מנסים להספיק הכל, עובדים מבוקר עד ערב תוך כדי דאגה לילדים, הסעות לחברים, חוגים, הכנת ארוחות, אולי איזה חוג ספורט לגוף ולנפש ובסוף היום נזכרים שיש עוד המון דברים שלא הספקנו.

 

להתחבר לטבע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתחבר לטבע(צילום: shutterstock)

 

"אנחנו חיים בעולם מאד אינטנסיבי וחומרי, מה שדורש מאיתנו לצאת הרבה מהבית, להיות הרבה שעות בעבודה והרבה שעות בנפרד האחד מהשני", אומרת נריה שפירא העוסקת בתחום של אקולוגיה וקיימות, בשיטה שנקראת פארמה קלצ'ר – תכנון אקולוגי עם 3 ערכי ליבה: טוב לאדמה, טוב לאדם ויצירת שפע, ומנטורית צוות "חיים מאוזנים - חיים טובים", פרויקט המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ואסם נסטלה.

 

בתקופה האחרונה חל שינוי בדרך החיים שלנו והשגרה התזזיתית נעצרה עבור חלקנו ומצאנו את עצמנו עם יותר זמן משפחתי, אבל עדיין עם תחושה של חוסר איזון. פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים", שם לו למטרה לסייע לאנשים ולמשפחות להחזיר את האיזון לחייהם בתחומים שונים. עד כה פגשנו משפחות ואנשים שסיפרו על הקושי לייצר איזון וזכו לפגוש במנטורים של הפרויקט שהשיאו עצות ונתנו טיפים שיכולים לעזור לכולנו. "מהמקום הזה, של חוסר איזון, נוצר אצלנו ניתוק - מהטבע, ניתוק מהאדמה, ניתוק מהמשפחה, ניתוק מעצמנו. אני רוצה לעזור ולחבר בחזרה וזה הזמן המתאים לכך", אומרת שפירא.

 

"מילדות היתה לי משיכה גדולה לטבע ולנוכחות שלו", היא מספרת. "בפארמה קלצ'ר מצאתי את המקום שלי בחיים וזה משפיע על כל דבר בחיי", היא אומרת ומסבירה כי "הדרך לביצוע השיטה יכול להיות על כל מערכת סגורה: משפחה, בית, קהילה וכל יחידה אחרת", הסבירה. "זה כולל הכנסת אורח החיים הזה לחיי היומיום והביצוע שלו באופן יחסי לאורח החיים שכל אחד מאיתנו חי. הכל נעשה תוך מבט על אספקטים שונים: האוויר, האדמה, משק המים, האנרגיה האישית והסביבתית ואנחנו מוצאים דרכי טיפול שמותאמות לאורח החיים ולסביבה של אותה יחידה מטופלת".

 

כל אחד יכול לעשות. נריה שפירא (צילום: מזל שופן )
כל אחד יכול לעשות. נריה שפירא(צילום: מזל שופן )
  

החזון שלה הוא ייצר מערכת מאוזנת ומאזנת לאדם. "החיבורים האנושיים שנוצרים כתוצאה מכך חשובים לא פחות מהעניין הסביבתי".

 

אז איך עושים זאת?

 

 

1. להכניס טבע ואדמה לחיים - הערכים האלה מאוד חשובים משום שהם יוצרים לנו חיבור ואנחנו רוצים להקצות להם משאבים. זה יגרום לרוגע, יגרום לחיבור ויביא לחיים נעימים יותר.

 

2. איך עושים את זה - בצעדים קטנים, צעד-צעד, דבר-דבר, ואז לבדוק שזה באמת עובד לי ולדייק.

 

3. תמצאו לכם קבוצת שותפים ואיזושהי שייכות - אני רוצה לצאת לדרך הזאת ולא לצאת לבד, אני רוצה שיהיה לי עם מי לדבר, אני רוצה שיהיה לי עם מי לעשות, לחפש קבוצה בעולם האמיתי או בעולם הדיגיטלי שעושה את זה איתי.

 

4. גם וגם - אני רוצה לשלב את הדברים שאני עושה ביחד כדי לחסוך ולייעל, אם אני רוצה, למשל, גינת ירק וזמן משפחתי, אני אנסה לעשות גינת ירק עם המשפחתי כדי לעשות את זה ביחד.

 

5. תחשבו על המחיר של הדברים - אם משהו הוא זול ופשוט מדי, אני והטבע משלמים את המחיר במקום אחר.

 

 

והנה עוד כמה טיפים לאיזון:

כשעובדים עם האדמה ועם הטבע, זה מעורר את כל החושים. כדי לייצר זמן משפחתי אפשר בגינה, ככלי לחיבור בין בני המשפחה. "יצירת זמן משותף ויצירת פינה משותפת שיהיה לכם נעים להיות בה ביחד ולהתחבר דרכה - גם לטבע וגם ביניכם. כך, יהיה לכם בבית בסיס שמחבר אתכם חזרה", היא מסבירה. 

 

  (צילום: shutterstock)
זה הזמן לתת יותר תשומת לב לסביבה שלנו(צילום: shutterstock)
 

גינה אישית ו/או משפחתית היא גם דרך מצוינת ללמוד להכין את השתילים בעצמכם מדברים שנמצאים גם בבית וגם מירקות שאפשר לקנות בסופר. כך, למשל, מתוך עגבנייה אפשר להצמיח שתיל עגבניות. עוד חיבור לטבע יכול להתרחש על ידי הזמנת בעלי חיים לגינה. ציפורים, מאביקים, כל מיני חרקים שיעזרו גם לירקות לצמוח וגם יביאו קצת את הטבע קרוב אליכם, כדי שתרגישו שהטבע הוא חלק מהיומיום שלכם ואין צורך ללכת רחוק בשבילו, מסבירה שפירא. "מתוך ההתעסקות בירקות, באדמה, בשתילה ובזרעים, תוכלו לראות את קצב היומיום משתקף בזה ולראות איך הדברים משפיעים האחד על השני".

 

אגב, בתקופה הנוכחית בה אנחנו נמצאים לא מעט בבית ובחיק המשפחה, למדנו שגם בכמה עשרות מטרים ליד הבית אפשר לעשות הרבה. שפירא ממליצה לקחת כלים ואריזות מהבית, זרעים מהמקרר של פלפל, עגבנייה, דלעת, דלורית, חילבה, שומשום, זרעי כוסברה, חמניות – להנביט אותם וויגדלו לכם צמחים. "יש גם צמחים ועלים מהמקרר שניתן לגדל מחדש, למשל, בסיס הסלרי, שורש הבצל הירוק, הבצל עצמו, שורש החסה שימו אותם במים והם יגדלו מחדש, כמו פלא אמיתי", היא אומרת.

לגדל בצל מבצל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לגדל בצל מבצל(צילום: shutterstock)
   

אם התחום הזה מעניין אתכם, חפשו גם אפשרות לגידול הידרופוני בבית. "יש הרבה מדריכים ברשת וזה יכול להפוך פינה קטנה במרפסת הבית לגינת ירק. זה הזמן גם להזמין משלוח מהמשתלה ולשתול באדניות שישמחו את הבית, אומרת שפירא".

 

חוששים שלא תצליחו למצוא את הזמן לאיזון? שפירא מציעה לעצור פעם בשבוע ולהיזכר מה חשוב באמת. "שימו תזכורת בטלפון, מה אתם רוצה שיקרה השבוע, מה חשוב לכם, למשל, זמן משפחתי של עבודה משותפת בגינה, משחק כדורגל, בישול ארוחת ערב יחד, לצאת יחד לבריכת הנוי ולהאכיל את הדגים, זמן שהוא בקצב איטי. המסר האישי עבור עצמכם הוא "כשאני יודעת לייצר תהליך במקום אחד, אני יודעת להעתיק את היכולת לייצר תהליך מאפס במקום אחר, מה שמביא תחושת מסוגלות מאד גדולה", היא מסכמת.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

 

לא פעם אנחנו מרגישים שיצאנו מאיזון, מטרתו של פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" לעזור לכם להיכנס לאיזון בעזרת צוות מנטורים, כל אחד בתחומו, שיתנו טיפים ועצות שיכולים לעזור לכל אחד ואחת מאיתנו, כיחידים וכחלק מהמשפחה, כי חיים מאוזנים = חיים טובים.

  

יש לכם שאלות למנטורים שלנו? שלחו להם למייל izunbahaim@gmail.com  ואולי נפרסם את השאלות שלכם עם תשובות המנטורים

 

בשיתוף אסם נסטלה


פורסם לראשונה 13/07/2020 10:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להתחבר אל הטבע ואל המשפחה ולמצוא איזון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים