שתף קטע נבחר

משמעות תוויות המזון: הסימונים שיכולים להפוך את המנות שלכם לבריאות יותר

מה משמעות הסימונים שעל גבי אריזות המוצרים אותם אנחנו רוכשים כמעט מדי יום, למה צריך לשים לב כשמכינים רוטב, למשל, ומה זה אומר ללא תוספת סוכר? במסגרת פרויקט "בית בריא", המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ותנובה, אודי ואושר, שפים ודיאטנים קליניים, עושים לכם סדר בדברים

בשיתוף תנובה

 

שומן, סוכר, נתרן, אדום, ירוק, כמויות למנה או 100 מ"ל - מדפי החנויות עמוסים במוצרים שעל כל אחד מהם המון מידע. מה משמעות תוויות המזון המודבקות על גב האריזות השונות עבורכם? יש שיגידו לא כלום, אחרים יעידו שהם תמיד בודקים מה כתוב שם ויש כאלה שיודו שהם מאוד היו רוצים לדעת מה הכוונה, אבל אין להם מושג. בדיוק בשביל זה הגיעו אושר אידלמן ואודי ברקן, שפים ודיאטנים קליניים אל המטבח של "בית בריא", הפרויקט המשותף של ynet, "ידיעות אחרונות" ותנובה, ששם לו למטרה לעזור לכם להפוך את המטבח בבית לבריא יותר.

רגע, מה זה אומר? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רגע, מה זה אומר?(צילום: shutterstock)

אז איך קוראים את תוויות המזון, מה צריך להבין בין השורות ואיך אפשר להפוך את המנות שלנו לבריאות יותר? טבלת הסימון התזונתי על המזונות מתייחסת ל-100 גרם או מ"ל מוצר. חשוב לדעת שגודלה של המנה אותה אנחנו צורכים שונה, ולכן עלינו לחשב את הערכים למנה אותה נאכל. רצוי לבדוק כמה גרם יש בכל האריזה וכמה מתוכה נאכל. רשימת הרכיבים גם היא נותנת לנו מידע רב: האם הוסף סוכר למוצר, האם יש בו ממתיקים מלאכותיים או חומרים משמרים ועוד.

 

לפני כחצי שנה נכנסו לתוקפן תקנות של סימון בחזית האריזה המחייבות סימון אדום למוצרים המכילים רמות גבוהות של סוכר, נתרן (מלח) או שומן רווי . חשוב לדעת שהקריטריונים לסימון הם לפי 100 גרם ולעיתים יש מוצרים שאנחנו צורכים כמות נמוכה מ-100 גרם. בנוסף יש סימון ירוק שהינו סימון רשות עבור מוצרים העומדים בקריטריונים מסוימים והם מומלצים ע"י משרד הבריאות כמו חלב, טופו טבעי, גבינה לבנה 5% וטחינה גולמית מלאה.

  ()
אושר ואודי
 

מאחר ולעיתים ריבוי המידע עלול ליצור בלבול, להלן כמה כללי אצבע פשוטים שיעזרו לכם לבחור נכון:

• קראו את רשימת הרכיבים ואת הסימון התזונתי כדי לדעת יותר ולסייע לבחירה שלכם

 

• כשיש שני מוצרים באותה קטגוריה, בחרו את המוצר שיש בו פחות נתרן או פחות סוכר.

 

• העובדה שרשום על המוצר "מופחת סוכר" זה לאו דווקא אומר שהוא בריא.

 

• סוכרוז, גלוקוז, פרוקטוז (כמעט כל מה שמסתיים ב"אוז" חוץ מאגוז הוא סוכר) וגם דבש וסילאן הם סוכרים.

 

• רשימת הרכיבים בנויה בסדר יורד לפי הכמות. ודאו שהסוכרים השונים לא נמצאים בשלושת המקומות הראשונים ברשימת הרכיבים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

• יש מוצרים שלא מוסף להם סוכר ויכולים להכיל סוכר טבעי שיופיע בסימון התזונתי, כגון מוצרים המכילים פירות או מוצרי חלב המכילים לקטוז, הסוכר הטבעי שבחלב.

 

• שימו לב לגודל המנה – הסימון התזונתי הינו ל-100 גרם/ מ"ל. לא תמיד זו הכמות שאנחנו צורכים בפועל. פרוסת גבינה צהובה 28%, למשל, משקלה כ-25 גרם והיא מכילה רק כ-7 גרם שומן. בנוסף היא מכילה סידן וחלבון. לעומת זאת, יש מוצרים שהמנה הנצרכת היא גבוהה, כגון משקאות שבהם הצריכה יכולה להיות 250 מ"ל ואף יותר.

 

בשיתוף תנובה


פורסם לראשונה 22/07/2020 16:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים