תושבי כפר פלסטיני נגד הביוב של ביתר עילית
תושבי ואדי פוכין הגישו תביעה נגד העירייה, בדרישה שתפסיק את הזרמת השפכים לשדות שלהם. בביתר עילית אמרו כי המדינה אחראית, כיוון שלא בנתה מתקן לטיהור שפכים בעיר
ואדי פוכין, כפר פלסטיני השוכן בין צור הדסה לביתר עילית, ידוע במעיינות היפים המשקים את הגידולים החקלאיים. הכפר הוקם במאה ה-16 ותושביו משמרים שיטות גידול עתיקות. אך בשנים האחרונות התושבים הפלסטינים סובלים משפכי הביוב המגיעים מביתר עילית. תושבי הכפר התייאשו מפניות לעירייה והגישו לאחרונה תביעה לבית משפט השלום בירושלים, בדרישה כי יוציא צו מניעה קבוע שימנע את הזרמת השפכים לשדות שלהם.
בכל עיר חדשה נבנים מתקני טיהור שפכים, אך בשל גידול מואץ באוכלוסייה של ביתר עילית, מערכות הביוב לא עמדו בעומס של סילוק השפכים והביוב, שגלשו לוואדי והציפו את השדות של החקלאים של תושבי הכפר הפלסטיני וגרמו לנזקים כלכליים כבדים.
עו"ד תמיר בלנק, המייצג את העותרים, אמר: "ואדי פוכין הוא כפר שלו ופסטורלי, הידוע במעיינות הטובים שלו, ומכאן שמו. התביעה הוגשה לאחר הזרמת שפכים מביתר עילית, שהחלה כבר בראשית שנות ה-2000 וזיהמה את המים ואת האדמה של הכפר, התחום בעמק שבין בית"ר עילית לצור הדסה".
עו"ד בלנק הוסיף: "למרות התראות חוזרות ונשנות מצד הרשויות ותושבים ישראלים ופלסטינים כאחד, הנזק הקשה לכפר ולסביבה נמשך שנים ארוכות, מבלי שהעירייה פועלת באופן אפקטיבי לטיפול במצב או נותנת כל מענה או פיצוי לחקלאים ולתושבי הכפר, שנפגעו מהזיהום. התביעה הוגשה לאחר שהגיעו מי (ביוב) עד נפש".
בכתב ההגנה, שהגישה עו"ד הילה רווח, נטען כי האחריות לשפכים היא על המדינה, שלא בנתה מערכת ביוב וטיהור שפכים ראויה, ופירטה את הנזקים שנגרמים לעירייה כתוצאה מכך. "כתוצאה מהתכנון הלקוי, תושבי העיר סובלים מתקלות במערכת הביוב העירונית על בסיס יומיומי והעירייה נאלצה ונאלצת להקצות משאבים לא מבוטלים לטיפול בתחנות הסניקה, ובין היתר, שדרוג תחנת השאיבה הראשית בעלות של כ 1.5 מיליון שקלים, הקמת מערכת התראות ופיקוד על תחנות השאיבה לביוב והפניית כוח אדם לא מבוטל לטיפול בתקלות הרבות", אמר עו"ד רווח.
עוד הסבירה עו"ד רווח כי הקמת קו הביוב והקמת מערכת לטיהור שפכים מוערך בסכום של כ-500 מיליוני שקלים. "כמו כן, מלבד ההוצאה הגדולה, התכנון מורכב מאוד וכרוך באישור משרד הבריאות. לפיכך, התכנון אורך זמן. לאחרונה מאמצי העירייה נשאו פירות ומשרד הבינוי והשיכון מתכנן ומקדם הקמת מערכת לטיהור שפכים וקו ביוב גרביטציוני שייתן מענה לבעיות הקיימות בהובלת הביוב", אמרה עורכת הדין המייצגת את הנתבעים.