שתף קטע נבחר

מת אחרי ניתוח לתיקון הפנים – הוריו יפוצו

צעיר שסבל מ"קרוזון" הלך לעולמו עקב ההליך המורכב. נקבע שהצוות בשיבא לא מסר לו או להוריו על סיכון אפשרי למוות. הפיצוי: כ-432 אלף שקל

משרד הבריאות ישלם כ-432 אלף שקל להוריו של צעיר בן 22 שסבל מתסמונת "קרוזון" (עיוות במבנה הפנים) ומת לאחר ניתוח מורכב לתיקון המראה בבית החולים שיבא תל השומר. שופט השלום ברמלה מנחם מזרחי פסק את הפיצוי משום שהצוות הרפואי לא מסר למנוח או להוריו מידע על סיכון אפשרי למוות. הוא שוכנע כי לו המנוח והוריו היו מודעים לסיכון - הם היו מתנגדים לניתוח.

 

התסמונת המולדת גורמת בין היתר לעיוות בפנים, לבליטת עיניים וללחץ תוך גולגלתי. ב-2015 עבר הצעיר ניתוח מתקן בשם Distruction Ostrogenesis שבמהלכו מזיזים את עצמות מרכז הפנים קדימה תוך החדרת ברגים בקידוח. הניתוח הופסק לקראת הסוף עקב חשד לדימום מוחי ובניתוח נוירוכירורגי דחוף שבוצע בצעיר התגלה דימום תת-דוראלי (מתחת לקרום הקשה של המוח). כשבועיים לאחר מכן הוא הלך לעולמו.

 

בתביעת רשלנות רפואית שהגישו הוריו הם טענו כי מותו בטרם עת נגרם כתוצאה מקידוח עמוק מדי שחדר לקרום המוח. לדבריהם, בטופס ההסכמה שעליו הוחתם לא צוין שטמון בניתוח סיכון משמעותי למוות והדברים אף לא נאמרו להם או לבנם בעל-פה.

זוג עצוב מחובק (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מטעם משרד הבריאות ובית החולים נטען מנגד כי ההורים היו מודעים לתהליך ולסיכונים שהוסברו להם לכל אורך השלבים המקדימים של הניתוח. עוד נטען כי הניתוח בוצע לפי סטנדרטים רפואיים מקצועיים, והמוות נגרם כתוצאה מסיבוך נדיר אבל מוכר של התפתחות לחץ תוך גולגלתי בלתי צפוי.

 

השופט מזרחי בחן את עמדות המומחים מטעם הצדדים וקבע כי על אף מחדלים שונים בהיערכות לניתוח, לא הוכח כי מותו של המנוח נגרם כתוצאה מהקידוח. הוא ציין כי מדו"ח הנתיחה שלאחר המוות עלה כי קרום המוח נותר שלם והמוות אכן נגרם כתוצאה מלחץ תוך גולגלתי – סיכון מוגבר וידוע בקרב בעלי תסמונת "קרוזון".

 

"זהו מקרה עצוב ומצער, של נער אשר כל רצונו היה לתקן את מראהו, כדי להשתלב בחיים רגילים, אשר נכנס לניתוח מורכב וממנו לא יצא בחיים, אך איני יכול לקבוע כנדרש בהליך זה, כי צוות בית-החולים הוא אשר גרם למותו", סיכם את סוגיית הרשלנות.

 

עם זאת, השופט קבע כי הצוות הרפואי כשל בכך שלא מסר למנוח והוריו הסבר על סיכון לא זניח למוות במהלך הניתוח – לא בטופס ההסכמה ולא בעל-פה.

 

מחדל זה, קבע, פגע בחופש הבחירה של המנוח ובזכותו "להיות אדון לגורלו, 'לכתוב את סיפור חייו', לקבל החלטות מודעות, מושכלות, כאשר כל המידע – ובכלל זה הסיכונים והסיכויים, ובראשם הסיכון למוות עקב הניתוח – כל אלה מוצגים בפניו בלשון ברורה ונהירה והוא מסכים להתנתח בניתוח שכזה מתוך בחירה מלאה".

 

השופט הדגיש כי שוכנע שאם המנוח והוריו היו מודעים לסיכון הם לא היו מסכימים לניתוח בשום צורה. סכום הפיצוי שישלם משרד הבריאות על הפגיעה באוטונומיה הועמד על 350 אלף שקל בתוספת שכר טרחת עו"ד של 81,900 שקל והוצאות משפט.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ ההורים: עוה"ד אורי ענבר ודנה יהלומי
  • ב"כ משרד הבריאות: עו"ד מירה וינברגן ועו"ד נופר ביטון ממשרד עורכי דין רשלנות רפואית סהר- סטובצקי
  • עו"ד טל לביא עוסק ברשלנות רפואית
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד טל לביא
מומלצים