שתף קטע נבחר

אין מסכים בשעת הסעודה

הנוכחות של מסכים בחיי הילדים ובני הנוער מטרידה מבוגרים רבים. אולם יש מקום אחד שבו אנחנו צריכים להשתדל למנוע לחלוטין גישה למסכים – הארוחה המשפחתית. אורלי פיינה, דיאטנית קלינית, ורננה סגמן, מדריכת הורים, מנטוריות בפרויקט "חיים מאוזנים, חיים טובים" המשותף לידיעות אחרונות, ynet ואסם-נסטלה מסבירות למה זה בעייתי ומה אפשר לעשות כדי למנוע את זה

בשיתוף אסם נסטלה

 

תסתכלו מסביב – היכן נמצאים הילדים שלכם? אם זה חופש גדול אז יש סיכוי רב שהעיניים שלהם נעוצות במסך כלשהו. רבות נאמר ונכתב על הנזק שמסבים המסכים, שהשתלטו על חיינו ובעיקר על חיי הילדים ובני הנוער, אבל לא מספיק נכתב על הנזק שהם גורמים גם לתזונה שלהם ושל המשפחה כולה.

 

מחפשים איזון בחיים? היכנסו למתחם "חיים מאוזנים - חיים טובים"

 

אם לפני הקורונה זמן השהייה מול מסכים הטריד הורים, הרי שבתקופה זו של חופש גדול, יחד עם שהייה בבית, החום הגדול שמבריח את כולם למזגן ובגלל שבאופן כללי מומלץ להיות יותר בבית במצב הנוכחי וכן מקומות רבים סגורים לפעילות, הרי שלא נותר לילדים ולבני נוער אלא לברוח אל המסכים. ניתן להודות שגם אנחנו, ההורים, חוטאים בכך. הכל מתוח ונפיץ אז שלא נתעדכן כל הזמן? כך, מתנהלות משפחות רבות והנזק לחיי היומיום שלנו, כיחידות משפחתיות, רב עד מאד.

ארוחה משפחתית מול המסכים? (צילום: shutterstock)
ארוחה משפחתית מול המסכים?(צילום: shutterstock)

מסכים והסחת דעת במקום תזונה בריאה

"איגוד רופאי הילדים בישראל הוציא נייר עמדה בו הוא ממליץ שבזמן הארוחות ובזמן ההשכבה (כשעה לפני שהילדים הולכים לישון), כדאי לדאוג לזמן סטרילי ממסכים", אומרת אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה באסם נסטלה.

 

"הסיבה לכך היא, שכאשר אוכלים ארוחות ללא מסכים, הילדים אוכלים אכילה מודעת יותר ללא הסחות דעת וגם המשפחה נהנית מזמן איכות משפחתי".

הילד מפספס את חוויית האכילה (צילום: shutterstock)
הילד מפספס את חוויית האכילה(צילום: shutterstock)
 

חשוב לפיינה להדגיש את חשיבות מדיניות אי המסכים והיא אומרת: "הארוחה המשפחתית היא מוסד בעל ערך וחשיבות של ממש בחינוך הילדים לתזונה נכונה. היא מאפשרת זמן נטו לילדים לספוג הרגלים טובים, להיחשף למזונות מגוונים, להרגלי ההתנהגות סביב השולחן, להכנת המזון, להגשתו, לאכילה איטית ומבוקרת, לרמת החשיפה למגוון המוגש על השולחן וליכולת ההתנסות במזונות מגוונים ובריאים.

 

"מעל לכל, חשוב לזכור כי היכולת של ההורים לשמש דוגמה אישית לילדים לגבי מה ואיך אוכלים והיא בעלת השפעה קריטית על עיצוב הרגלי התזונה של הילדים".

אורלי פיינה (צילום: אלדר פיינה)
אורלי פיינה(צילום: אלדר פיינה)

פיינה מדגישה נתונים מחקריים שמאששים את מה שמטיפים לו מזמן: "לשבת לאכול ביחד ארוחה משפחתית ברוגע, בשלווה ובזמן קבוע הוא נתון מייצב בחיינו, ובחיי ילדינו, בהשפעות הבריאותיות הרגשיות והחינוכיות שהוא מייצר עבורם". היא ממשיכה ומספרת שנמצא עוד במחקרים, שאכילה אל מול מסכים ובהיסח הדעת מובילה לצריכה עודפת של קלוריות ומכאן עלולה להוביל לאורך זמן לעליה במשקל ולהשמנה.

 

"הארוחה המשפחתית מאפשרת זמן נטו לילדים לספוג הרגלים טובים, להיחשף למזונות מגוונים, וגם להיחשף להרגלי ההתנהגות סביב השולחן".

מי רואה מה יש בצלחת? (צילום: shutterstock)
מי רואה מה יש בצלחת?(צילום: shutterstock)
  

איך אומרים 'די' למסכים?

הכל בנוי על אמון והדדיות. זה מה שאומרת רננה סגמן, מדריכת הורים ומנטורית בפרויקט "חיים מאוזנים". דווקא עכשיו, היא אומרת, זה הזמן לעשות שיחה משפחתית, עם הילדים ולעדכן מחדש את גבולות השימוש במסכים.

 

"זה החופש הגדול וזה זמן קורונה. גם כך כולם נמצאים יותר בבית ואולי זה דווקא זמן לפתוח את ההסכם שלנו עם הילדים על מסכים ולאפשר יותר זמן מולם. כן, כן, יותר זמן אבל להגדיר אותו נכון וטוב יותר.

 

מה עם החיבור המשפחתי? (צילום: shutterstock)
מה עם החיבור המשפחתי?(צילום: shutterstock)

"כדאי לשקול להגביל את מספר השעות בכל מקרה אבל לחלק אותם ליחידות זמן נפרדות לאורך היום, מה שיבטיח שגם יקומו ויפעילו את הגוף והראש בדברים אחרים בין לבין", היא אומרת.

 

גם את חלונות הזמן לפעילות היא מציעה לתכנן: "את החלונות שבין לבין אפשר להגדיר גם כחלונות פעילות לכל הדברים שמחוץ למסך – סיבוב בחוץ, תגבור לימודים, פעילות גופנית. אפשר להתייעץ עם הילדים ולקבוע חלונות זמן אלה ולרתום אותם להציע, בשיתוף פעולה ובגישה של שיח הדדי, את הפעילויות שירצו לעשות".

רננה סגמן (צילום: אריאל צעירי אפשטיין)
רננה סגמן(צילום: אריאל צעירי אפשטיין)
  

סגמן מציעה להיות פרקטיים ולשתף את הילדים במצב הנוכחי. להסביר את המצב, שלא כמו בעבר, הוא נטול אופציות פעילות רבות ושידוע שבגלל זה יותר זמן מוקדש לישיבה מול מסכים. "ההורה צריך להגדיר מה מציק לו במצב ולהציג את הבעייתיות בו. להציג בכנות מה היה רוצה, כהורה, ולבקש לחשוב יחד על מצב טוב יותר ולבקש מהילדים להציע רעיונות לפעילויות שאינן פעילות מול מסך כלשהו".

 

היא מסבירה שההדדיות הזו חשובה בעוד היבטים. "רצוי לשתף וללמד את הילד כך שהדברים יגיעו ממנו והאחריות תהיה עליו. הוא יצטרך לשמור על השעות ולהפסיק כשיגיע הזמן. מפתיע מה זה עושה לילדים ופתאום הילד אחראי ושם לב כמה שעות הוא בטלפון", היא אומרת.

לא שמים לב כמה אוכלים (צילום: shutterstock)
לא שמים לב כמה אוכלים(צילום: shutterstock)
 

זמן משפחה מול מסך? לא מופרך

אז מה בכל זאת אפשר לעשות עם כל הזמן הזה ולהרוויח כמשפחה יחד? סגמן מציעה שבאותה שיחה משפחתית יוצעו משחקים ופעילויות מעצימות יחד של המשפחה מול המסך. למשל, אם הילדים נמצאים בטיקטוק, למה לא תמציאו ותצלמו ריקודים משותפים בטיקטוק של כל המשפחה?

 

אפשר גם לנצל את הזמן ולראות, כל המשפחה יחד, סרטים קלאסיים וסדרות לכל המשפחה. אהבתם את "אי טי" או את סרטי "אינדיאנה ג'ונס" בילדותכם? למה לא לצפות בהם שוב עם הילדים.

סגמן אומרת שפעילות קבועה כזו תייצר מסורת משפחתית, כולל ההכנות שלפני.

חברים למסך או חברים-חברים? (צילום: shutterstock)
חברים למסך או חברים-חברים?(צילום: shutterstock)
 

"פעמים רבות הצפייה הזו גם מעלה שאלות חשובות שעולות מסיטואציות חברתיות שרואים על המסך. זו הזדמנות לשיח ערכי בתוך המשפחה כי אלה מצבים של מבט משותף מהצד על סיטואציות חברתיות, שבדרך כלל, כל בן משפחה חווה בנפרד".

 

סגמן אומרת שאצלה בבית היא מיישמת את "אין מסכים בזמן הסעודה", אבל פעם אחת בשבוע המשפחה עושה ארוחה יחד מול הטלוויזיה. "זה יוצר ציפייה וגבולות ברורים מתי זו שגרה ומתי יוצאים ממנה", היא מסכמת. 

   

יש לכם שאלות למנטורים שלנו? שלחו להם למייל izunbahaim@gmail.com ואולי נפרסם את השאלות שלכם עם תשובות המנטורים 

 

לא פעם אנחנו מרגישים שיצאנו מאיזון, מטרתו של פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" לעזור לכם להיכנס לאיזון בעזרת צוות מנטורים, כל אחד בתחומו, שיתנו טיפים ועצות שיכולים לעזור לכל אחד ואחת מאיתנו, כיחידים וכחלק מהמשפחה, כי חיים מאוזנים = חיים טובים.

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם נסטלה


פורסם לראשונה 06/08/2020 12:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים