בתקופה האחרונה אתם מתעוררים בבוקר ומרגישים עייפים למרות שאתם מוכנים להישבע שישנתם די טוב. מחשבה קטנה שצצה בראשכם לוחשת לכם שמגפת הקורונה לא עושה טוב לאף אחד, ואתם תוהים ביניכם ובין עצמכם אם יש קשר בין העייפות הכבדה הזאת למשבר הזה. אולי מדובר בחוסר הוודאות המתמשך, בשהייה הממושכת בבית עם הילדים, בשגרת החיים שהופרה, בפחדים של כולנו מפני העתיד הלא ידוע ומפני המגפה הלא צפויה שאף אחד לא יודע עליה יותר מדי ולא ברור מתי היא תיגמר.
8 צפייה בגלריה
תגובה טבעית לחרדות
תגובה טבעית לחרדות
תגובה טבעית לחרדות
(צילום: Shutterstock)
"עייפות היא תגובה טבעית לתקופה הלא פשוטה שכולנו מתמודדים איתה עכשיו", מסביר ד"ר מוטי לוי (MD), הרופא הראשי של כללית רפואה משלימה וחבר פורום רופאים ומומחים בינלאומיים לרפואה משלימה ואינטגרטיבית. "בקרב אנשים שנוטים לחרדות ולפחד ממחלות, המתח הנפשי יהיה גבוה יותר, והתוצאה היא החמרה של החרדות, מחשבות רבות, תשישות וקושי בתפקוד. בקרב אנשים שלא נוטים לחרדות, התגובה למצב הנוכחי עלולה להתבטא בעייפות כללית, שנובעת מאי הוודאות הכלכלית והחשש מפני העתיד הלא ידוע. גם ההגבלות על התנועה ועל המפגשים החברתיים משפיעות לרעה על הנפש. האדם הוא יצור חברתי, ובילויים ושהייה עם אנשים מפיגים מתח ותורמים לרווחה הנפשית שלנו. בתקופה הזאת, שבה כל אדם נאלץ לשהות הרבה בבית ולהמעיט ביציאות, המתח הנפשי גובר ובעקבות זאת העייפות משתלטת עלינו".
לפי הרפואה הסינית, המפתח לעייפות וחוסר אנרגיה הוא הצ'י – כוח החיים, האנרגיה הפנימית שלנו שאחראית על הבריאות הכוללת שלנו, הפיזית והנפשית. "כל אדם נולד עם מחסן צ׳י אנרגטי שנקרא ג'ינג, שאפשר לדמות אותו לסכום כסף שאנחנו נולדים איתו ויכולים לבזבז במהלך החיים", מסביר ד"ר לוי. "אם נבזבז את כל הכסף הזה במהירות ולא נדאג לעבוד ולהפקיד כסף נוסף – בסופו של דבר נישאר ללא כסף. כך גם הצ'י שלנו זקוק לטיפוח מתמיד. אם נבזבז את כל המחסן האנרגטי שלנו, נישאר מרוקנים, חלשים ונוטים למחלות. אבל אם נדאג למלא את הצ'י, נהיה בריאים וחזקים כל חיינו".
הצ'י אחראי על כל מערכות הגוף החשובות בגוף שלנו, כמו מערכת החיסון, מערכת העיכול, תפקוד האיברים הפנימיים והפעילות הצירקדיאנית – שעון ביולוגי פנימי שמתזמן את הפעילות שלנו 24 שעות ביממה. שלא כמו מדדים ברפואה המערבית, את רמת הצ'י אי אפשר למדוד בבדיקה, אבל יש רמזים לכך שהצ'י יצא מאיזון וצריך לחזק אותו. "אחד הסימנים הבולטים הוא שעון ביולוגי לא מאוזן שמתבטא בהפרעות שינה, בקושי בהירדמות או ערות בלילה וישנוניות ביום", מסביר ד"ר לוי. "גם הפרעות במערכת העיכול ומעי רגיש יכולות להעיד על בעיה בצ'י, כמו גם נטייה למחלות חוזרות, כמו הצטננות ושפעת. גם מצבים נפשיים, כמו למשל כעס, חוסר סלחנות וחוסר שמחה, יכולים להעיד על צ'י ירוד, וגם חום גוף נמוך מהרגיל, גם אם הוא בטווח הנורמה (כמו לדוגמה: 36 מעלות). בתקופות כמו שאנו חווים עכשיו - מגפת הקורונה – יש סבירות גבוהה יותר ליציאת הצ'י מאיזון". אז איך מחזקים את הצ'י?

עכשיו, יותר מתמיד, התנתקו מהסמארטפון בשעות הערב

הטלפון הנייד, שהפך בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מחיינו, הוא אחד מהגורמים המשמעותיים למתח נפשי, שנחשב לגורם מוביל בהחלשה ובפגיעה בצ'י. המכשיר הקטן הזה מאלץ אותנו להיות מחוברים לעולם כל הזמן, להתעדכן בחדשות, להגיב ברשתות החברתיות, כך שהחיים הופכים לסוג של מרוץ התעדכנות בלתי נגמר. אבל החדשות יהיו כאן גם מחר. ולכן כדי להוריד מהלחץ העכשווי, אפשר להחליט שמשעה מסוימת בערב מתנתקים מהנייד ונרגעים.
8 צפייה בגלריה
(צילום: Shutterstock)

סגלו שגרה קבועה

נכון, הקורונה טרפה את קלפי החיים המוכרים, אבל זה לא אומר שצריך לוותר על השגרה. שגרה קבועה מפחיתה לחץ נפשי. מחקרים רבים נערכו על כך, ומכולם עולה שפעולות קבועות במהלך השבוע מרגיעות אותנו. הכוונה היא לאכילה בשעות קבועות פחות או יותר, פעילות גופנית בימים ובשעות קבועים, קניות, ניקיון, שעות שינה וערות וגם פעילות עם הילדים, שמרגיעה גם אותם, כמו למשל הכנת ארוחת ערב משותפת בשעה קבועה או הכנת ארוחת שישי, אפיית חלה וכו'.

אל תוותרו על חגיגות

אף על פי שהתקופה מגבילה התקהלויות ובילויים מחוץ לבית, כדאי מאוד להמשיך להשתדל לחגוג אירועים משפחתיים משמחים כמו ימי הולדת, גם במסגרת מצומצמת ובהתאם להנחיות. שמחות כאלה ומפגשים חברתיים תורמים רבות לתחושת הרווחה הנפשית ולתחושת המשמעות והאושר האישי.

תפסיקו למדוד

פעילות גופנית מפחיתה לחץ נפשי, בתנאי שההישגים שלכם לא גורמים לכם ללחץ נפשי. אם אתם מתחילים להתאמן אבל כל הזמן מנסים לאתגר את עצמכם יותר ויותר, יש סיכוי שאתם מוסיפים לעצמכם לחץ נפשי. בתקופה כזאת כדאי לעסוק בפעילות גופנית בכל יום, כמו למשל ריקוד, הליכה מהירה או ריצה, בלי לחץ להישגים ואפילו בלי מדידות, אלא פשוט מתוך מטרה לזוז, להירגע וליהנות.
8 צפייה בגלריה
הצ'י זקוק לטיפוח. ד''ר מוטי לוי
הצ'י זקוק לטיפוח. ד''ר מוטי לוי
הצ'י זקוק לטיפוח. ד''ר מוטי לוי
(צילום: יח"צ)

שתו יותר מים

מנקודת מבט הוליסטית למים יש כוח ריפוי. המים הם הנשא של כוחות החיים והם מאפשרים לכוחות אלה להפעיל את השפעתם בכל הגוף. מסיבה זו חשוב לשתות מספיק. אין כמות אחידה שמתאימה לכל האנשים, אבל הממוצע הוא 2 ליטרים ביום לפחות. רצוי לבדוק לאורך היום את גוון השתן (הגוון הרצוי הוא בהיר) ולפיו לקבוע כמה צריך לשתות.

היעזרו בצמחי מרפא מרגיעים

קמומיל, טיליה ואשווגנדה ידועים כבעלי השפעה מרגיעה, וכדאי להתייעץ עם נטורופת בבית הטבע לגבי המינון המתאים.
8 צפייה בגלריה
(צילום: Shutterstock)

שלבו בתזונה מאכלים חמימים

לפי הרפואה הסינית מאכלים חמימים וירקות ופירות מסוימים מחזקים במיוחד את הצ'י ומונעים עייפות. מה לאכול?
  • דייסות מסוגים שונים (שיבולת שועל, אורז או כל דגן אחר).
  • מרקים מבוססי ירקות.
  • תבשילי ירקות שורש צבעוניים כמו סלק, גזר ובטטה.
  • ירקות: דלעת, שעועית ירוקה ואפונה.
  • פירות: ענבים, תאנים ותמרים.

תבלו בתבלינים מחזקי צ'י

תבלו את האוכל בפלפל שחור, ג'ינג'ר, קינמון, שומר, שום, אגוז מוסקט, בזיליקום, עירית, כוסברה ורוזמרין.
מעבר לצ'י, לפי הרפואה הסינית, וגם לפי הרפואה המערבית, לכבד יש תפקיד חשוב בחיוניות שלנו. הכבד הוא איבר הניקוי המשמעותי ביותר בגוף. כשאנחנו צורכים חומרים רעילים או נחשפים אליהם, או כשהגוף עצמו מייצר חומרים רעילים, הכבד מנטרל כ־90% מהם ומגן על הגוף מנזקים. בין השאר הכבד הופך תרכובות רעילות, שעלולות לגרום לעייפות, לחומרים לא רעילים. כך למשל, את רוב האמוניה (חומר רעיל מאוד) הנוצרת בעת פירוק חלבון בגוף, הכבד הופך לאוראה, שאותה ניתן להפריש בשתן בקלות, והיא בעלת רעילות נמוכה ביחס לאמוניה. אז איך מחזקים את תפקוד הכבד לפי הרפואה הסינית?

שתו משקאות בטמפרטורת החדר

אמנם אנחנו בקיץ ולא מעט מאיתנו אוהבים לשתות משקות ברד קרים מאוד או משקאות עם קרח כדי לצנן את הגוף, אבל לפי הרפואה הסינית משקאות קרים אינם מומלצים לכבד, ולכן כדאי שתעברו לשתיית משקאות בטמפרטורת החדר. מדי פעם אתם יכולים לפרגן לעצמכם משקה צונן או לאכול גלידה, אבל לא בכל יום.
8 צפייה בגלריה
(צילום: Shutterstock)

נסו לצמצם את החשיפה לרעלים סביבתיים

נכון, על חלק מהרעלים שאנו נחשפים אליהם אין לנו שליטה, אבל על הרבה אחרים יש לנו שליטה. הפחתת החשיפה לרעלים יכולה להתבטא באכילת מזון "נקי" וגולמי יותר, נטול תוספים ולא מעובד ובלא מעט מקרים גם אורגני. הקטנת החשיפה לכימיקלים ולרעלים יכולה להתבטא גם בבחירת תכשירי ניקוי וטיפוח ירוקים.

צרכו יותר עלים ירוקים וסיבים תזונתיים

צריכה יומיומית של עלים ירוקים וירקות ופירות העשירים בסיבים תזונתיים יכולה להפחית מנזקי החשיפה לרעלים ולעזור לתפקוד יעיל של הכבד. כאמור, תהליך נטרול הרעלים בכבד מתבצע באמצעות סינתזה - חיבור מולקולה לחומרים הרעילים והוצאתם מהגוף באמצעות ההפרשות. עם זאת, חלק מהירקות ומהפירות מרוססים בחומרי הדברה, ולכן במקרה של ירק או פרי מרוסס מאוד כדאי לשקול לצרוך תוצרת אורגנית.

שלבו בתזונה צמחי מרפא לתמיכה בכבד

צמחי המרפא הידועים כמסייעים לתמיכה בכבד הם שן הארי וגדילן מצוי, וגם כאן רצוי להתייעץ עם נטורופת בבית הטבע על המינון המתאים לכם.
8 צפייה בגלריה
(צילום: Shutterstock)

תרגלו תרגיל הרגעה בכל יום בשעה קבועה

  • שכבו על הגב או שבו בתנוחה נוחה. נשמו נשימות איטיות ורגועות, נסו לסלק מחשבות טורדניות והתרכזו רק בנשימה שלכם.
  • דמיינו חום נעים ומלטף שיורד מהראש דרך החזה והבטן עד קצות האצבעות. חשבו על השרירים שלכם והרפו את כל שרירי הגוף בזה אחר זה.
  • הישארו במנח הזה עד שתרגישו שהגוף שלכם נרגע ומוכן לשוב לפעילות.