שתף קטע נבחר

האם לא חוסנה – בת 3 שבועות מתה משעלת

ההורים תובעים את כללית ואת בית החולים נהריה בטענה שאפשר היה למנוע את מותה אילו האם קיבלה חיסון ואילו המחלה אובחנה מוקדם יותר

לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה לאחרונה תביעת רשלנות רפואית נגד המרכז הרפואי לגליל (בית חולים נהריה), נגד המדינה כבעלת בית החולים ונגד שירותי בריאות כללית: התובעים, הוריה של תינוקת שמתה בגיל 24 יום משעלת, טוענים שבית החולים התרשל כשלא אבחן את מצבה וקופת החולים התרשלה כשלא חיסנה את האם במהלך ההיריון נגד המחלה הקטלנית.

 

באמצעות עו"ד גיל קלופשטוק סיפרו התובעים כי בתם מתה בדצמבר 2015. הם ציינו כי מעקב ההיריון בוצע בקופת חולים כללית. במהלך ההיריון בוצעו מעקבים והבדיקות לא הצביעו על חריגות כלשהן מהנורמה. האם ביקרה במרפאת הכללית כארבע פעמים בחודשים מאי-אוגוסט 2015 אך חיסון השעלת מעולם לא הוצע לה.

 

התינוקת נולדה בנובמבר 2015 בניתוח קיסרי. נשימתה תועדה כתקינה והיא שוחררה כעבור כמה ימים. כשבועיים לאחר שחרורה מבית החולים התלוננה האם בקופת החולים על שיעול שנמשך כחודש ימים. באותו יום נשלחה התינוקת ממוקד קופת חולים כללית למיון המרכז הרפואי לגליל עקב שיעול ונזלת.

זוג עצוב מחובק (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בבית החולים היא אושפזה. האבחנה המובילה ביומיים הראשונים הייתה ברונכיט אך הבדיקה להימצאות נגיף זה הייתה שלילית.

 

בשלושת ימי האשפוז הבאים לא קיים בתיק הרפואי כל רישום על ידי רופא אף שהתינוקת סבלה מקושי נשימתי הולך גדל, הכחלה וקושי באכילה עד הנחיה להכנסת זונדה אם המצב יימשך. בשלב זה לא בוצעה שום הרחבה של הבירור, לרבות לקיחת בדיקות דם פשוטות או הזמנת צילום חזה.

 

ביום החמישי לאשפוזה מצב התינוקת המשיך להתדרדר והיא העלתה חום. לראשונה במהלך האשפוז הוחלט על ביצוע בדיקות דם, צילום חזה ובדיקות נוספות. לאחר קבלת התוצאות, שהיו מאוד לא תקינות, הועברה התינוקת לטיפול נמרץ שם טופלה בתרופה נגד שעלת אך זה כבר לא עזר לה והיא נפטרה.

 

התובעים צירפו לתביעה חוות דעת רפואית. המומחה הדגיש את חשיבות מתן החיסון נגד שעלת בהיריון בהגנה על יילודים בחודשים הראשונים לחייהם. הוא הבהיר כי יש המלצה חד משמעית של גופי הבריאות בארץ ובעולם לחסן אימהות נגד שעלת בין השבועות 36-27 להריון. לקביעתו, אם האם הייתה מקבלת את החיסון סיכויי ההדבקה של התינוקת היו יורדים בכ-89% וייתכן מאוד שהמקרה הטראגי לא היה מתרחש.

 

זאת ועוד, המומחה קבע שצוות בית החולים לא עמד בסטנדרטים המקובלים במהלך אשפוזה של הילדה. ״ההחלטה לא לבצע כל ברור אצל פגה בת כשלושה שבועות עם קוצר נשימה, הפסקות נשימה, כחלון ועוד אשר מפתחת חום ואיננה משתפרת במשך מספר ימים ללא בדיקתה היא איננה רפואה סבירה״, כתב.

 

הוא הוסיף כי החשד שמדובר בשעלת הועלה רק לאחר שבוצעה ספירת הדם מספר שעות לפני מותה. לדבריו, הצוות נהג נכון כאשר טיפל בילדה בין היתר באנטיביוטיקה המתאימה לטיפול בשעלת, בטיפול תומך ובהחלפת דם אך זה היה מאוחר מדי.

 

המומחה סיכם כי לו הייתה הילדה עוברת אבחון מוקדם ומקבלת טיפול אנטיביוטי משולב בטיפולים נוספים כבר בשלבים מוקדמים של מחלתה סיכויי החלמתה היו גבוהים. לדברי התובעים, מותה הפתאומי של בתם הותירו אותם דואבים וכואבים.

 

מהמרכז הרפואי לגליל נמסר בתגובה: "טרם קיבלנו את כתב התביעה. מפאת צנעת הפרט, אין אנו דנים בתביעות דרך אמצעי התקשורת. אם וכאשר יתקבל כתב התביעה, נגיב באמצעות הצינורות המקובלים".

 

משירותי בריאות כללית לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: אביתר קלופשטוק
עו"ד גיל קלופשטוק
צילום: אביתר קלופשטוק
מומלצים