שתף קטע נבחר

כך תפעלו לשינוי ותמנעו חרטה בגיל מבוגר

מבוגרים רבים חשים בגיל מבוגר חרטה על כך שפחד, זמן, תקציב ואומץ מנעו מהם לעשות מעשה. מומחית בהתמודדות עם שינויים מספרת על התופעה ונותנת טיפים לשינויים פשוטים שעשויים לעזור לבצע את השינוי הגדול

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

למנוע חרטה בגיל מבוגר. כאשר מבקשים מאנשים מבוגרים להסתכל על העבר ולהצביע על מה הם מתחרטים, רובם מתחרטים על מה שהם לא עשו.

 

הם מתחרטים על כך שהם לא עשו את הבדיקה שהרופא המליץ, אשר עוררה אצלם הרבה מאוד פחד וחשש, והנה כבר מאוחר מדי, הם מתחרטים שכל חייהם הם חלמו לחוות מונדיאל או את הקרנבל בברזיל, ומשום מה הם אף פעם לא מצאו את הזמן המתאים או התקציב, ואנשים מתחרטים גם על קשר משפחתי שנותק, ומבינים בצער שלא ניתן להפוך את שעון החול ולהחזיר את הגלגל אחורנית.

 

עוד במדור 60 פלוס:

אחרי גיל 60: הנשים שעזבו הכל ולמדו אמנות

לא מוותרים על תרבות: הופעות בימי קורונה

צפו: תרגול גופני למבוגרים בבידוד ביתי

   

שינוי לא קל לרבים (shutterstock) (shutterstock)
שינוי לא קל לרבים(shutterstock)
 

אנחנו לא אוהבים שינויים ומתקשים להתמודד

מדוע אנשים לא פועלים במהלך חייהם ומגיעים למצב של חרטה, מדוע במהלך חיים שלמים הם לא מצאו את הרגע, האמצעי והמשאב לעשות, לחוות וליזום להגשמת מאווים, רצונות, חלומות וצרכים? התשובה מאוד פשוטה ונעוצה בעובדה שרוב האנשים לא אוהבים להתמודד עם שינוי. רובנו מעדיפים את המוכר והידוע, אשר אינו מחייב, מאמץ או דורש סיגול דפוסי חשיבה ופעולה חדשים, אלא מאפשר שגרה קבועה, ידועה מראש ונטולת הפתעות.

 

שגרה אינה דבר פסול או שלילי, יש בה יתרונות ואפילו ברכה: היא מייצרת סדר, תיאום ציפיות, מספקת מידע ועוד, אך מאידך גיסא חשוב לצקת לתוכה שינויים אשר מגוונים, משנים ויוצרים אתגר בשגרה היום יומית. שגרה משתנה הופכת ללא צפויה, אנו לא יודעים למה לצפות, איך להתנהל ומה הם כללי המשחק במציאות החדשה.

 

לפתוח מגירות לא מוכרות

אחד הכלים הבסיסיים ביותר ליצירת שינוי והסתגלות לשינוי הוא תהליך החשיבה. נסו לדמיין את תהליך החשיבה ככזה שמורכב מהרבה מגירות. במהלך חיינו השגרתיים אנו פותחים וסוגרים חלק מסך כל המגירות הקיימות.

 

אנו פותחים את אותן המגירות המוכרות והידועות לנו מפני שלכאורה, אין כל צורך בפתיחת מגירות חדשות, אחרות, שונות. במצב שבו נכנס שינוי לחיינו אנו מחוייבים להתחיל לפתוח מגירות חדשות, אחרות, לא מוכרות אשר יאפשרו לנו לפתח דפוסי חשיבה אחרים, לפעול אחרת ולהסתגל לשינוי.

 

קשה לפתוח מגירה שלא נפתחה הרבה שנים או אף פעם. היא חורקת, אולי אפילו מאובקת ומייצרת התנגדות, אך מהרגע שהיא תתחיל להיפתח יהיה קל יותר ונח יותר לפתוח אותה.

 

ההמלצה: פיתחו מגירות אחרות וחדשות

אנשים המתמודדים עם שינוי, אשר ממשיכים להשתמש באותם דפוסי חשיבה שהשתמשו בהם לפני השינוי, ומתעקשים לצקת אותם גם במציאות החדשה, יתקשו להסתגל לשינוי, לייצר שגרה חדשה ומיטבית עבורם ולשנות את מציאות חייהם כך שתטיב עימם. לא ניתן להשתמש אך ורק בכלים הישנים במציאות החדשה אלא חובה לפתוח מגירות אחרות, המכילות דפוסי חשיבה שונים, הרלוונטיים למציאות החיים החדשה והשונה.

 

אני מזמינה אתכם להתחיל בשינויים קטנים, יום יומיים אשר יאפשרו תרגול בפתיחת מגירות אחרות.

 

טיפים לתרגול מעשה של שינוי

 מדי כמה ימים צחצחו שיניים עם היד שאינה דומיננטית.

 

 בבחירת הירקות והפירות בסופר החליפו בין תפקידי הידיים: ביד שאינם רגילים החזיקו את השקית וביד השנייה הכניסו את הסחורה לתוכה.

 

לבשו את המכנס או החולצה בסדר שונה, הכניסו את רגל שמאל למכנס לפני רגל ימין או פעלו הפוך.

 

 שנו את מסלול ההליכה או הנסיעה הקבוע במסלול חלופי.

 

 שנו את מקום הישיבה הקבוע שלכם בחדר ההרצאות, במועדון ואפילו בבית.

 

 הכניסו שימוש בטכנולוגיה חדשה בשגרת החיים.

 

השינויים הללו, בשגרת היום יום, ישנו את רמת המודעות לחשיבותו של השינוי, יאפשרו חשיבה שונה ויקלו בתהליך יישום השינוי.

 

   

הכותבת הינה מרצה, מנחת קבוצות ויועצת אישית, מתמחה בהתמודדות עם שינויים.

 

המאמר מתוך הבלוג "מעניין לחיות פה" מבית מגדלי הים תיכון

 

 

גם השפה משתנה - צפו בבני הגיל המבוגר שמפרשים סלנג ישראלי

 

המדור בשיתוף "מגדלי הים תיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לצאת מאזור הנוחות ולהנות מהחיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים