תארו לכם את הסצנה הבאה: גבר ואישה הולכים ברחוב, יד ביד. הגבר מעוניין לעשות מחווה רומנטית, אבל החלטה שקיבל לאחרונה מונעת ממנו לקנות מתנה, אפילו לא משהו צנוע במיוחד כמו פרח. לפתע הוא מבחין בפתרון - ורד בודד שמציץ לו מתוך הפח. הוא שולף אותו ומעניק לבת הזוג המופתעת. ועכשיו רק נותר לדעת - איך היא הגיבה?
  • לא רוצים לפספס אף כתבה?
"היא לקחה אותו ונקרעה מצחוק", מבהיר צור סופר, גיבור הסצנה. "זו אישה שאני מחבב מאוד, וכן רציתי להפתיע אותה אבל אני לא קונה שום דבר עכשיו. פתאום ראיתי ורד מונח בתוך פח, אז הוצאתי ונתתי לה. היא צחקה אבל גם התרגשה ממש, ועד היום כשאני מגיע אליה אני רואה אותו אצלה, היא שומרת אותו מיובש".
סופר (33) הוא פעיל סביבתי ומדריך טיולי ליקוט במקצועו. אחרי שהגיע לפורטוגל מבלי לעלות על מטוס אפילו פעם אחת, הוא מבקש להתחיל פרויקט אקולוגי חדש - שנה שלמה ללא קניות. "אני אוטוטו סוגר את כל שנת 2020 בלי לקנות שום מוצר פיזי, שום מוצר שאפשר להחזיק בידיים. זה אומר שאני לא קונה בגדים וטקסטיל, אני לא קונה מוצרי חשמל או חומרי ניקוי". אז מה כן? "אוכל ושירותים למיניהם", כמו נסיעה בתחבורה ציבורית או רישום לקורסי לימוד והעשרה.
6 צפייה בגלריה
''אנשים קונים כל כך הרבה יותר ממה שהם צריכים''. צור סופר
''אנשים קונים כל כך הרבה יותר ממה שהם צריכים''. צור סופר
''אנשים קונים כל כך הרבה יותר ממה שהם צריכים''. צור סופר
(צילום: ניצן דרור)
"המהות של האתגר הזה היא בראש ובראשונה אקולוגית. אחד הגורמים שמשפיעים בצורה הכי חריפה על משבר האקלים זה צריכת יתר בעולם המערבי. אני לא בא להגיד 'אל תקנו שום דבר יותר לעולם'. אני בא להצביע על תופעה - אנשים קונים כל כך הרבה יותר ממה שהם צריכים, ובן אדם כמוני יכול להתקיים שנה שלמה בקלות רק על השאריות של האנשים סביבו".
הוא מתגורר כעת באוהל בחצר, מוקף במוצרים שמצא. "אני ישן על מזרן שמצאתי, על מצעים שמצאתי, שם את הראש על הכרית שמצאתי, שמצופה בציפית שמצאתי, כשאני לובש בגדים שמצאתי ומכוסה בשמיכה שמצאתי - וזה מבחינתי אומר הכול", הוא אומר בגאווה.
6 צפייה בגלריה
מחפש אוצרות
מחפש אוצרות
מחפש אוצרות
(צילום: ניצן דרור)
איך אתה מוצא דברים שאתה צריך?
"אני אחכה שחברים יזרקו, או שאני אראה ברחוב איזו ערימת בגדים ליד הפח או באיזושהי ג'אנקייה, למשל ליד עמדות מחזור. אז כן, זה דורש הרבה פעמים ללכת להסתכל מה יש ליד הפח או בתוכו, ויש אנשים שזה יכול להביך אותם ואני מבין. אותי זה לא מביך לשמחתי", הוא מחייך.
6 צפייה בגלריה
(צילום: ניצן דרור)
גם אם הוא לא נבוך, החיטוט בפחים יכול להוליד רגעים לא נעימים. "ערימה שקורצת לי יכולה להיות גם ערימה של חיתולים משומשים. קרה לי פעם אחת שפתחתי שקית ואחר כך ראיתי שכלב השתין עליה, ומה בכלל היה בתוך השקית הזאת? עלים יבשים שמישהו פינה. אז זה מבאס, אבל לגמרי שווה את המקרים שבהם אני אחפש משהו ואמצא מבחינתי זהב".
כמו מה?
"מצאתי בגדים בלי סוף, אבל מכשירים חשמליים זה משהו שבמיוחד קשה למצוא - וכשראיתי את מכונת התספורת החדשה הזאת, הייתי בהלם", הוא אומר ומראה בהתלהבות איך הוא פותח אריזה חדשה של מכונה, וגם מדגים שהיא עובדת לתפארת.
"היה קושי גם בלהשיג תחתונים, וכבר התחילו להיגמר לי. ידעתי שהרבה פעמים במעיינות אנשים רוחצים עם התחתונים ואחרי זה מחליפים, ואם זה קורה בלילה אז קל לשכוח. אז בטיולים במעיינות, לקחתי איתי את התחתונים המשומשים של אנשים".
וזה לא מגעיל אותך?
"אם אני מכבס את זה, אני לא רואה סיבה לא להשתמש בזה".
6 צפייה בגלריה
תחתונים של אחרים
תחתונים של אחרים
תחתונים של אחרים
(צילום: ניצן דרור)
אין ספק שההחלטה שקיבל על עצמו מצריכה יצירתיות. "הייתי צריך ארונית, שידה או משהו שאוכל להניח בו את כל הבגדים והחפצים שלי, ולא מצאתי. בסוף השכנים שלי הוציאו מהבית מיני-מקרר ישן שלא עובד. ואני מסתכל על זה ומגרד בראש - נראה שזה יכול לשמש אותי. זה לא הכי אסתטי", הוא מודה, "אבל זה בדיוק בגודל שהייתי צריך וזה מאוד פונקציונלי מבחינתי.
"אנשים ששומעים על האתגר הזה שואלים אותי מה עם מוצרי קוסמטיקה, מה עם נייר טואלט, מה עם קונדומים", סופר צוחק בקול. "אז יש פה למשל משחת כלים שעשויה מלימונים, יש משחת שיניים שאפשר להכין בקלות מכורכום ושמן". גם תחליף לנייר טואלט הוא מצא: "אני בדרך כלל אשתמש במים, ובשביל לקנח את האף אפשר לגזור מגבת ישנה לריבועים, ואז יש לי מטפחות רב-פעמיות, אני מכבס אותן".
היו מוצרים שממש לא הצלחת למצוא?
"כן. במהלך השנה הזאת התנדבתי בחווה אקולוגית ואחד המתנדבים, נער בן 17, התחיל ללכת יחף כי הנעליים שלו נשחקו. השאלתי לו את הסנדלים שלי, ומאז לא ראיתי אותם יותר. אז החלטתי להכין סנדלים בעצמי - לקחתי צינור כיבוי אש משומש שמצאתי, גזרתי אותו וחוררתי אותו והשחלתי בו שרוך ויצאו לי סנדלים. אני לא אגיד מושלמים, עדיין יש מה לשפר בדגם, אבל אני יכול להשתמש בהם".
6 צפייה בגלריה
סנדלים תוצרת יד
סנדלים תוצרת יד
סנדלים תוצרת יד
(צילום: ניצן דרור)
גם קרם הגנה הוא לא מצא, קצת בעייתי עבור מי שעוסק בהדרכת טיולים. "רציתי לצאת עם חולצה דקה ובהירה עם שרוול ארוך, כדי שאני אוכל לטייל בלי להשתמש בקרם הגנה. מצאתי חולצה קצרה דקה ובהירה ומצאתי חולצה עם שרוולים ארוכים - אבל פיג'מה כזאת, קצת יותר עבה ומחממת. לא רציתי ללבוש את הפיג'מה במהלך טיול באוגוסט, אז גזרתי את השרוולים הארוכים של הפיג'מה ותפרתי אותם על השרוולים של החולצה הקצרה, וככה יכולתי לטייל והיה לי ממש נעים. מבחינתי זה מדהים שאפשר להכין מוצרים כל כך בסיסיים, שכל כך מובן מאליו שהדרך היחידה להשיג אותם היא לקנות אותם".
ומה מצבך הכלכלי עכשיו?
"בגלל הקורונה יש לי פחות עבודה ממה שהייתה לי בשנה שעברה, אבל למרות ההכנסות הנמוכות - בעובר ושב יש לי עכשיו משמעותית יותר כסף ממה שהיה לי בתחילת השנה. אני יכול להרשות לעצמי לעבוד פחות זמן כי אני משיג מוצרים בחינם, אז יש פה איזושהי מערכת שמאזנת את עצמה".
6 צפייה בגלריה
המקרר שהפך לשידה
המקרר שהפך לשידה
המקרר שהפך לשידה
(צילום: ניצן דרור)
האתגר האמיתי, הוא מסביר, הוא שינוי התפיסה. "מאוד מובן לי למה אנשים קונים מה שהם צריכים ברגע שהם צריכים. לפתור את הבעיה שנתקלתי בה לא בשנייה שאני רוצה לפתור אותה, אלא ברגע שיש לי הזדמנות, מבחינתי זה שיעור ממש חשוב".
ומה הלאה? "פנטזתי במהלך השנה הזאת אילו מוצרים אני סוף-סוף אקנה כשייגמר האתגר. הכנתי רשימה - אני אקנה גיטרה ואני אקנה אופנוע ואני אקנה ככה וככה. אבל אחרי קצת מחשבה עם עצמי, הבנתי שאם אני קונה מלא מוצרים בינואר 2021 זה כאילו לא עשיתי כלום כל השנה".