בחודש אוקטובר נפטר מיכאל שטראוס (86), בעל השליטה ומייסד חברת שטראוס, מחברות המזון הגדולות בישראל. השבוע נחשפה צוואת המיליארדים שהותיר לשלושת ילדיו, עפרה (61), עירית (59) ועדי (54). שוויה של חברת המזון, "שטראוס גרופ", הנסחרת בבורסה בתל־אביב, הוא 11 מיליארד שקל. משפחת שטראוס כולה מחזיקה ב־57% ממניות החברה, בשווי של כ־6 מיליארד שקל. מיכאל הוריש את מניותיו שלו, כ־30% מכלל מניות שטראוס גרופ, לשלושת ילדיו בחלוקה שווה.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
5 צפייה בגלריה
אין סודות. מיכאל שטראוס
אין סודות. מיכאל שטראוס
אין סודות. מיכאל שטראוס
(צילום: אוראל כהן)
מי שצל של קנאה חולף בו כלפי יורשי המיליארדים, יכול להירגע: עפרה, עירית ועדי כבר היו עשירים מאוד טרם מותו של האב. כל אחד מהם החזיק במניות החברה שהאב העניק להם עוד ב־2001, אז החליטו מיכאל ואחותו רעיה שטראוס לעשות מחווה לילדיהם עוד בחייהם וחילקו להם 49% מהמניות שהיו בבעלותם. עם השנים עלה שוויין של המניות למאות מיליוני שקלים, והן גם זיכו את הילדים בדיבידנדים שמחלקת שטראוס כל שנה בסך מיליוני שקלים לכל אחד. כך שסביר מאוד שאורח חייהם לא ישתנה בעקבות ההון שיתווסף להם כעת. הם עצמם, אגב, לא הופתעו מתוכן הצוואה: מיכאל שיתף את ילדיו הרבה לפני מותו במה שצפוי לאחר לכתו ומה יקבל כל אחד. בתה של רעיה, נאוה מיכאל־צברי, שעשתה דוקטורט על חברות משפחתיות ומרצה בנושא, ואשר מכרה בעבר עם אמה את כל מניותיה בחברה, אמרה לאחר מותו של מיכאל כשנשאלה על הצוואה: "אתם העיתונות אולי לא יודעים מה כתוב בצוואה, אבל במשפחה יודעים. אין סודות. לא יהיה טקס שבו כולם יושבים בחדר ספון עץ ומחכים להקראה. המשפחה שלי מנהלת כבר שנים את הדברים האלה, ומיכאל הרבה לדבר עם הילדים שלו על הנושא, במיוחד בשנים האחרונות".
כאמור, מיכאל דאג עוד בחייו לביסוסם של ילדיו. עפרה מתגוררת בצהלה עוד מתקופת נישואיה לבעלה הראשון, דן להט, ובהמשך התגוררה באותו בית עם בעלה השני, עדי קייזמן, ואף רכשה את חלקת השכן הסמוך וחיברה אותה לביתה. עירית הייתה נשואה לליאון קופלר, בן לאחת המשפחות העשירות בקנדה ובעלי השליטה ברשת סופר־פארם, ומתגוררת באחד הרחובות היפים בארץ והיקר שבהם, גלי תכלת בהרצליה פיתוח, בשכנות לשגרירות האמריקנית, על צוק הצופה לים. לעדי יש נחלה רחבת ידיים בסביון, שם הוא מתגורר עם ילדיו ואשתו, פרופ' ציפי שטראוס, מנהלת מחלקת הפגים בתל השומר, שבימים אלה פתחה בנוסף קליניקה פרטית להזרקות בפנים, לאחר שהתמחתה בנושא אצל מומחה ידוע בפריז. בנוסף בבעלותו של עדי וילה הצופה לים באי לסבוס ביוון.
5 צפייה בגלריה
היא ומיכאל החליטו לעשות מחווה לילדים עוד בחייהם. האחות,רעיה שטראוס
היא ומיכאל החליטו לעשות מחווה לילדים עוד בחייהם. האחות,רעיה שטראוס
היא ומיכאל החליטו לעשות מחווה לילדים עוד בחייהם. האחות,רעיה שטראוס
(צילום: עמית שעל)
לאחר הירושה תחזיק עפרה, המשמשת כיו"ר חברת המזון שטראוס גרופ, ב־15.1% ממניות החברה, בשווי 1.65 מיליארד שקל, והיא בעלת המניות הגדולה מבין שלושת הילדים. עירית ועדי יחזיקו כל אחד ב־11.9% מהמניות בשווי 1.25 מיליארד שקל כל אחד. מיכאל שטראוס אסר לרשום את המניות שהוריש על שמות בני הזוג של בני המשפחה המחזיקים בהן, ודרש כתנאי לקבלתן שיחתמו על הסכם ממון, לפיו אין לבני הזוג חלק במניות. זאת כדי לא לערבב "דם זר" בבעלות על החברה, שעד יום מותו ראה בה חברה משפחתית ומורשת של משפחת שטראוס בלבד.
גם הנכדים צ'ופרו בצוואה: ארבעת ילדיה של עפרה, שני ילדיה של עירית וארבעת ילדיו של עדי קיבלו כל אחד "דמי כיס" של 2 מיליון דולר כל אחד, שיוחזקו על ידי נאמני העיזבון ויינתנו לנכדים לטובת הוצאות רכישת רכב, לימודים, דירה וכו'. כסבא אחראי הוא דאג שהכסף במלואו יועבר לרשותם רק כשיגיעו לגיל 30. אפילו לתאומים אלכסנדרה ואלי, ילדיה של זוגתו לשעבר רויטל ורסנסקי, ממנה נפרד ב־2008 לאחר 12 שנות זוגיות, הותיר שטראוס מתנה צנועה – 100,000 אלף דולר ותשלומים חודשיים בסך 4,000 שקל לכל אחד למשך ארבע שנים.
לצד המניות הוריש מיכאל גם חברות פרטיות שהיה בהן רכוש רב – כמו השקעות בנדל"ן, מט"ח, ניירות ערך וכו' – ששווי לא ידוע היות שתכולת החברות לא נחשפה בצוואה. שווי הרכוש מוערך במאות מיליוני דולרים. מה שכן נחשף הוא דירת המגורים ששימשה את מיכאל עד יום מותו – פנטהאוז דופלקס במגדלי דוד בתל־אביב, בית מגורים במעלות, משרדים בבית התעשיינים בתל־אביב, ומחצית מהזכויות בבית ההנצחה בנהריה — ביתם המקורי של הילדה וריכרד שטראוס, הוריהם של מיכאל ורעיה. מיכאל גם דאג לקרן שתממן את פעילות בית ההנצחה.
5 צפייה בגלריה
היאכטה "לאקי מי"
היאכטה "לאקי מי"
היאכטה "לאקי מי"
(צילום: יוטיוב)
למקבץ תיקי ההשקעות והנדל"ן שהוריש נוסף גם "צי" של יאכטות. מיכאל היה מכור לים מאז שגדל בנהריה על שפת הים, בימים שעוד הייתה עיר של "יקים" (הוא עצמו נולד בגרמניה). בצבא הוא שירת בחיל הים, ועל החלום להיות ימאי, שאותו לא הגשים משום שנקרא לעזור במחלבה הקטנה שהקימו הוריו בחצר ביתם בנהריה, פיצה בבגרותו בבעלות על יאכטה מפוארת עם צוות מקצועי, שהוחזקה בחו"ל. עליה הוא בילה את חופשותיו מדי קיץ. בלא מעט מימי הקיץ ניתן היה לצפות בו על היאכטה מול המעגן בקאן, צרפת, מארח חברים. גם האירוע הבריאותי שגרם למותו של שטראוס קרה בעת חופשה על היאכטה "לאקי מי" ביוון, במהלכה נפגש עם חברו אלי פפושדו, שגם בבעלותו יאכטה. הוא הוטס לארץ חסר הכרה ונפטר לאחר מספר שבועות. לאקי מי, שלא מוזכרת בצוואה, היא יאכטת פאר באורך 42 מטר, עם אזור אירוח גדול, אותה רכש שטראוס ב־2011 מהיצרנית האיטלקית הידועה באלייטו. שוויה מוערך בעשרות מיליוני שקלים.
מהצוואה עולה כי הייתה לו גם יאכטה בשם "רויאלטי" הרשומה באיי מרשל, יאכטה בשם "למבדה" הרשומה באי ג'רזי ליד בריטניה (הייתה לו גם דירה בשכונת המפסטד בלונדון) ויאכטה נוספה בבנייה, הרשומה באיי קיימן. בנוסף היו בבעלותו שני מזחים, שתי חנויות ומחסן במרינה של עיר הנמל גנואה באיטליה, ומחסן במרינה של העיר וארזה באיטליה.
מלבד פירוט תכולת הירושה, הצוואה גם הזימה פרסומים שהופיעו בחלק מכלי התקשורת ימים ספורים לאחר מותו של שטראוס ורמזו לקרבות שליטה שיכולים כעת לפרוץ בין האחים, או לשינוי ביחסי הכוחות ביניהם. שינוי זה עלול היה לפגוע במעמדה של עפרה כיו"ר שטראוס גרופ, תפקיד אותו היא ממלאת בהצלחה מאז תחילת שנות ה־2000, כאשר מיכאל פינה את כס היו"ר לטובתה והכתיר אותה כממשיכת דרכו. מי שהכיר את המשפחה ואת השקעתו של מיכאל במשך שנים בהכנה לקראת היום שאחרי, תוך שיתוף ילדיו בתהליך, ידע כי אין ממש בספקולציות הנ"ל, ושכל אחד מהאחים יודע את מקומו ומכיר בהובלתה של עפרה.
כבר בשנות ה־90, כשבישראל עוד לא ידעו מה זה יועץ לעסקים משפחתיים, שטראוס שכר יועץ כזה מחו"ל, שנהג להגיע לישראל ולקיים עם המשפחה שיחות הכנה לעתיד, שאז היה רחוק, ולמעבר הבין־דורי, מתוך מטרה לשמר את מה שהפך כיום לצוואה כתובה – לא להכניס דם זר לבעלות על חברת שטראוס, שהייתה כמו ילדו הרביעי של שטראוס. סעיף מיוחד הקדיש שטראוס כדי לשלול לא רק מכירת מניות לזר, אלא אפילו שעבוד מניות לצד שלישי, כמו בנק, שכן הדבר עלול להוביל להעברתן לידיים זרות.
5 צפייה בגלריה
לקחה על עצמה את ההובלה. עפרה שטראוס
לקחה על עצמה את ההובלה. עפרה שטראוס
לקחה על עצמה את ההובלה. עפרה שטראוס
(צילום: עמית שעל)
לפני מספר שנים מונה עדי שטראוס, שחבר בדירקטוריון שטראוס גרופ הציבורית עם שני בניה של רעיה שטראוס, ליו"ר חברת האחזקות המשפחתית הפרטית, "שטראוס אחזקות", המחזיקה במניות החברה הציבורית. לאחר מותו של מיכאל היו שניסו לרמוז כי עפרה תחויב עכשיו לבקש את אישורו למהלכים בחברת המזון. מקורבים למשפחה הבהירו כי יש הפרדה מלאה בניהול ובאסטרטגיה בין חברת המזון הציבורית שטראוס גרופ, שהיא גוף ציבורי עצמאי, לבין החברה המשפחתית. במשפחת שטראוס די הזדעזעו מהפרסומים הללו.
בשבעה, שהתקיימה בחצר ביתו של עדי שטראוס, יחד עם אחיותיו, בני ביתן, בעליהן לשעבר (למעט קייזמן) ורעיה שטראוס וילדיה, אמרה עפרה שטראוס למבקרים: "מי שמכיר אותנו יודע שאנחנו משפחה יקית. הכל היה מוסדר מראש ולא יהיו שום הפתעות או שינויים בחברה". עפרה, שכאמור לא חל שום שינוי במעמדה לאחר הצוואה, עסוקה בימים אלו יחד עם הנהלת שטראוס בסיום גיבוש תוכנית אסטרטגית לחברת המזון לחמש השנים הבאות. בראיון נדיר עם עדי שטראוס שערכתי ב־2008 הוא אמר: "עפרה לקחה על עצמה להוביל את העסק המשפחתי, ואני נהנה מהפירות. זה שהייתי בצילה של עפרה זאת עובדה, אבל היא רצתה את זה הרבה יותר ממני והייתה מוכנה להקריב הרבה יותר. אני הבן המאושר".
עירית כלל אינה מעורבת בעסקי המשפחה, אך בנה, שון קופלר, משמש כמנהל מותג בחברת הקפה של שטראוס. הוא בינתיים הצאצא היחיד של מיכאל, בן הדור הרביעי במשפחה, שפעיל בחברה. עירית פיתחה קריירה עצמאית משלה כשותפה במשרד פרסום, ששירת גם חלק מהפעילות של שטראוס. לאחר מכן הקימה יחד עם אחיה עדי את חברת "עדי'ס לייף סטייל", שעסקה במלונאות (הם הקימו את מלון הבוטיק "עלמה" בתל־אביב ומכרו אותו מאוחר יותר) ובמסעדנות. שני האחים חברו לשף יונתן רושפלד וב־2009 רכשו את מסעדת "הרברט סמואל", עליה השלום. בהמשך פתחו את "טאפאס אחד העם", שהייתה במשך תקופה ארוכה הצלחה מסחררת, ולאחריה את המסעדות "יבנה מונטיפיורי" ועלמה. כמו כן עדי שותף במלון וולדורף אסטוריה, שקם מעל המרינה בהרצליה.
כדי לממן את הקמת עדי'ס לייף סטייל (לפי הפרסומים רק עבור רכישת הרברט סמואל שילמו האחים כ־7 מיליון שקל) מכרו עדי ועירית חלק ממניות שטראוס שהיו בידיהם. מכיוון שמיכאל הכתיב עוד בחייו שמניות שטראוס נמכרות רק בתוך המשפחה ולא לזרים, הן נמכרו לחברה המשפחתית הפרטית שטראוס אחזקות, ומאוחר יותר נמכרו לעפרה שטראוס, ולכן היום היא מחזיקה בכמות מניות גדולה משל אחיה.
5 צפייה בגלריה
מכרו חלק מהמניות לאחותם, עפרה. עירית ועדי שטראוס
מכרו חלק מהמניות לאחותם, עפרה. עירית ועדי שטראוס
מכרו חלק מהמניות לאחותם, עפרה. עירית ועדי שטראוס
(צילום: עמית שעל)
ב־2015, לאחר שההצלחה דעכה, יצאו האחים עדי ועירית מעסקי המסעדנות והמלונות. כיום עירית עוסקת בעיקר בפעילות התנדבותית ומנהלת את חייה על קו ישראל־ניו־יורק, שם מתגורר בן זוגה, עורך דין מקומי. עדי תופס כיום את תפקידו של מיכאל כ"מלכד" המשפחתי. ארוחות שישי המשפחתיות, אותן הקפיד מיכאל לקיים כמעט כל סוף שבוע בביתו, מתקיימות עכשיו בביתו של עדי. הוא גם מי שלקח על עצמו כבר לפני מספר שנים את תפקיד הכנת הדור הרביעי של צאצאי שטראוס להשתלבות בעסקי המשפחה. עדי עוסק גם בפעילות חברתית נרחבת. למשל, הוא החליף את אליעזר שקדי, לשעבר מפקד חיל האוויר, כיו"ר אגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל, ובמסגרת זו הוא ואשתו ציפי מלווים פעם בשנה את מסע האקסטרים השנתי של פצועי ונכי צה"ל בחו"ל.
הרכוש הרב שעבר לידיהם של ילדיו של מיכאל שטראוס אין בו כדי להמעיט משברון הלב שלהם על מותו. כמי שאשתו לשעבר מתה בגיל צעיר יחסית, גידל שטראוס את ילדיו כאבא מסור לכל דבר, והם היו קשורים אליו מאוד ברמה של כמה שיחות טלפון בכל יום ומפגשים תכופים. עפרה נהגה לשתף אותו בכל החלטותיה החשובות בחברה, ומתקשה עדיין להתאושש מהפרידה ממנו. בכל תקופת אשפוזו, שארכה מספר שבועות, היא התייצבה בוקר־בוקר בבית החולים, ביצעה מדי בוקר בדיקת קורונה כדי שחלילה לא תדביק אותו, ושהתה ימים ארוכים לצד מיטתו. כך גם אחיה. כל המשפחה קיוותה עד לרגע האחרון שיתאושש.
לעפרה יש, סביר להניח, עוד תקופה ארוכה לכהן בתפקידה ולהמשיך ולהעצים את שוויה של החברה ושל המניות שבידיה ובידי אחיה. עכשיו צריך רק להמתין לראות האם גם היא תמנה יורש מבעוד מועד, כפי שעשה אביה.
משטראוס נמסר: "צו הירושה טרם אושר. לצד זאת, קיימת הפרדה מוחלטת שנשמרת מזה שנים בין עסקי שטראוס גרופ לבין עסקי החברה הפרטית שבבעלות משפחת שטראוס, המחזיקה בין היתר במניות הקבוצה. עם קבלת צו מוסדר הקבוצה תספק מידע רלוונטי בהתאם לנדרש".