מהו מספר הילדים שייתן לכם את האושר האופטימלי? האם אחד שבו תשקיעו את כל כולכם, שניים כדי שיהיה גם אח או אולי שלושה, שייצרו משפחה גדולה ומאושרת כמו בפרסומות? ואולי בכלל צריך עוד ועוד, וככל שיהיו יותר כך יעלה מדד האושר שלכם?
כתבות נוספות למנויי +ynet:
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"ברגע שמתחילים לדבר על מספר הילדים, מיד נוצרת תגובה שלילית קשה", אומרת ד"ר דורית קרת מאוניברסיטת תל אביב. "אנשים אומרים לנו 'אתם שונאים ילדים', 'אתם מנסים להיכנס לנו לרחם' ו'ילדים זה שמחה', אבל האמת היא שהגישה שלי היא בכלל אחרת. אני מנסה, דווקא על הדרך החיובית, להראות מהו מספר הילדים האופטימלי שיהיה טוב גם לכם כהורים וגם להם כילדים". ד"ר קרת ופרופ' אלון טל, ממובילי פורום צפוף (פורום הדן בהשלכות הדרמטיות של גידול האוכלוסייה על תנאי איכות החיים במדינה - י"פ), כתבו מחקר שבו דנו באפשרויות להשפיע באופן חיובי על קבלת ההחלטות של משפחות צעירות בבואן לתכנן את מספר הילדים שיגדלו.
4 צפייה בגלריה
המספר המנצח
המספר המנצח
המספר המנצח
(צילום: shutterstock)
על פי המחקר, המספר המנצח, שבו גם ההורים, גם הילדים וגם הסביבה מרוויחים, הוא שני ילדים. לדבריה, "השיטה המקובלת היא להדגיש את הנזקים ואת מה שקורה לסביבה בעקבות מספר גדול מדי של אנשים בכדור הארץ. אני רוצה להציע דרך אחרת להסתכל על אותו דבר - בואו נראה כמה זה נפלא, משפחה עם שני ילדים".
מרבית האנשים מסוגלים להבין בקלות את הנזקים הסביבתיים של התפוצצות אוכלוסין. אסונות הטבע, שינויי האקלים ומצבו הבעייתי של כדור הארץ הם עובדות שכמעט שאי אפשר להתווכח איתן. מנגד, נושאים סביבתיים נראים רחוקים מאוד מחדרי הלידה ההומים.
אם נשים בצד את הנושא הסביבתי, מה יוצא לי מזה אישית כשאני בוחר לעשות שני ילדים ולא חמישה?
"בשורה התחתונה, הבחירה הזאת בשני ילדים תורמת מאוד לוול-ביאינג – חיים מיטיבים של כולם. אנחנו מחפשים מה נכון גם לך וגם לכדור הארץ. אם תלך על שלושה ילדים, אז יש לך גידול אוכלוסייה שפוגע בסביבה. לילד אחד יש בעיות מסוג אחר, ולעובדה שאין לו אחים והוא גדל לבד יכולות להיות השלכות שליליות. אם אתה בוחר לעשות שני ילדים יש המון יתרונות בשבילך, וגם הסביבה לא סובלת כי אין גידול באוכלוסייה.
"לגבי ההורים, כל המודלים של וול-ביאינג מצביעים על דבר אחד - ככל שיש יותר ילדים, זה משפיע לרעה על הזוגיות. במקביל, מחקרים רבים מוכיחים שזוגיות לא טובה משפיעה בסופו של דבר על מערכת היחסים עם הילדים. ככל שיש יותר ילדים, יש פחות זמן להשקיע בזוגיות ולבנות אותה בצורה טובה, תומכת ואוהבת, ויש לזה השפעה מכרעת על המצב הנפשי ועל האיזון הנכון בחיים".
לדברי קרת, צריך להבין את ההבדל בין more ל-better: "אנחנו נוטים לרצות יותר דברים, יותר כסף, יותר נעליים בארון, יותר אוכל וגם יותר ילדים. העניין הוא שאנחנו צריכים לרצות יותר דברים טובים, ולא סתם יותר. בהשלכה, במערכת יחסים צריך להשקיע זמן ואנרגיה, ואת זה יש פחות כשיש הרבה ילדים. זה שאתה מאוד נהנה מהילדים ורוצה להיות איתם לא אומר שאתה צריך הרבה. תיהנה עם אלה שיש לך ותשקיע בהם".
4 צפייה בגלריה
ד''ר דורית קרת. מה שנכון לך - וגם לכדור הארץ
ד''ר דורית קרת. מה שנכון לך - וגם לכדור הארץ
ד''ר דורית קרת. מה שנכון לך - וגם לכדור הארץ
ואם יש הורים שמצליחים לתת לכל ילד את הזמן שלו?
"זמן איכות זה די פיקציה בעיני. צריך זמן באמת ולא חלון מוגדר, וצריך גם אנרגיה לתת מעצמך לילד. ככל שיש יותר עומס על הזמן שלך, היכולת שלך להעניק לילדים נפגעת וכמובן, גם מערכת היחסים עם בן/בת הזוג.
"יש מחקר שבדק איך הורים מרגישים בזמן שהם עם הילדים, והוא גילה שהם מרגישים גרוע בזמן הזה. איך זה יכול להיות? חלק מההסבר הוא העניין של כמה אתה פנוי, של המולטי-טאסקינג שמלווה את חיינו. ככל שיש יותר ילדים אתה יותר בלחץ ואתה פחות נהנה, וגם הילדים מרגישים את זה".
אבל יש גם משפחות עם הרבה ילדים שבהם כולם מאושרים, לא?
"המחקר מבוסס על סטטיסטיקה, וברור שיש יוצאים מן הכלל. אנחנו נוטים לחשוב על סיפורים כמו המשפחה המושלמת עם חמישה ילדים שכולם מוצלחים, קרובים והכול טוב - ויש גם כאלה - אבל מבחינה סטטיסטית, ברוב המקרים, רואים יותר ויכוחים ויותר משברים במשפחות מרובות ילדים".
4 צפייה בגלריה
ואם זה האושר שלי? משפחה מרובת ילדים
ואם זה האושר שלי? משפחה מרובת ילדים
ואם זה האושר שלי? משפחה מרובת ילדים
(צילום: shutterstock)
ומה תגידי לאלה שאומרים לך "ילדים זה האושר שלי, זה מה שגורם לי לסיפוק בחיים. זה הוול-ביאינג שלי"?
"בטח שזה יכול להיות, ואני מבינה את אלה שאוהבים את המשפחות הגדולות, אבל הרעיון הוא להחזיר אותנו למקום שבו אנחנו עושים משהו טוב לעצמנו וגם לכדור הארץ. הטענה שלנו היא ששני ילדים זה נהדר ומעולה, וגם ישאיר עולם טוב יותר לחיות בו. אנחנו לא רוצים לגדל ילדים בעולם קשה. הקורונה היא טעימה קטנה של מה שקורה כשלוקחים לנו דברים שאנחנו מכירים ורגילים אליהם.
"אולי לאנשים כאלה, שמאוד אוהבים ילדים, כדאי לחשוב בצורה גמישה ולחפש אלטרנטיבות - למשל לעבוד עם ילדים. ליהנות ולנצל את החוזקה שלהם. להסתכל לא רק על הילדים שלהם, אלא גם לתעל את זה לאפיק מקצועי או להשקיע יותר באחיינים ובבני משפחה".
גם אם אנשים מוכנים לקבל את הטיעונים שלך, הם תמיד יעדיפו שהשכנה תעשה שני ילדים ושלא הם ישלמו את המחיר.
"זאת הבעיה בכל תחום שקשור לסביבה. אני רוצה לטוס הרבה ולקנות הכול, ושמישהו אחר יצרוך פחות ויהיה בסדר. באותו הקשר, חלק משמעותי בילודה מבוסס על הנורמה החברתית, וברגע שיתחיל גל שמדבר על היתרונות של שני ילדים תהיה לזה השפעה. זה מה שעשו בסינגפור עם חינוך ופוסטרים של הורים עם שני ילדים מחייכים, וזה מאוד הצליח לשנות את דעת הקהל. תהליך דומה קרה גם במדינות אפריקאיות, שבהן שיעור הילודה ירד".
את רואה איזשהו פוליטיקאי בישראל מרים כזה קמפיין?
"זה נראה מאוד רחוק, בעיקר בגלל שזה נושא שהוא מאוד טאבו בישראל. חלק מהעניין מבוסס על ההיסטוריה – בשנים הראשונות המדינה אמרה לאזרחים 'תעשו הרבה ילדים' כי זה היה נכון מבחינה דמוגרפית, אבל הזמנים השתנו. ברוב המדינות במצב סוציו-אקונומי דומה לשלנו הנורמה החברתית היא בין אפס לשניים, אבל בישראל המצב שונה. צריך להגיע להבנה שמה שטוב למדינה שלנו הוא לרדת במספר. המדינה השתנתה, ולכן יש מקום לחשיבה מחודשת של הזוגות הצעירים שעומדים לפני הקמת משפחה".
.
בישראל, בניגוד כנראה לכל מדינות העולם, לגיטימי מאוד לשאול וללחוץ לגבי ילדים. כל זוג שמתחתן מרגיש מיד את הלחץ לעבור מהחופה לחדר הלידה.
"בישראל זו נורמה חברתית. נשים ממש מרגישות את זה. אנשים שואלים אחד את השני כל הזמן, והמקובל הוא כמה שיותר וכמה שיותר מהר. צריך להבין שלא בטוח שזה הדבר הכי טוב, לא לכם, לא לילדים שלכם ולא לעולם. יש לנו בעיה בהסתכלות קדימה – איך ייראה העתיד. אם נצליח לשנות את נקודת המבט, זה עשוי לשנות את הנורמה", מסבירה קרת.
אז מה המשפחה מרוויחה בזה שהיא בוחרת בשני ילדים?
"הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא מערכות יחסים טובות בתוך המשפחה. אתה יכול להשקיע יותר זמן בכל אחד בתוך המשפחה - גם בזוגיות וגם עם הילדים. יהיה לך איזון טוב יותר בין עבודה לבית. יש לך גם יותר זמן לדאוג לעצמך ולבריאות שלך, וזה מאפשר לך לחיות חיים יותר טובים. כל דבר שיש לך הוא יותר מושקע ומאוזן. גם כספית אגב, יש כמובן השלכות. ככל שיש לך יותר ילדים, אתה צריך לעבוד יותר כדי להשיג יותר כסף שיממן את כולם.
4 צפייה בגלריה
''להסתכל על הוול-ביאינג של כל המשפחה''
''להסתכל על הוול-ביאינג של כל המשפחה''
''להסתכל על הוול-ביאינג של כל המשפחה''
(צילום: shutterstock)
"צריך לזכור שלהשקיע בילדים זה לא להיות כל היום בעבודה ובסוף לפצות אותם בכסף, אלא באמת להשקיע בהם את הזמן והאנרגיה שלך. מחקרים מוכיחים כי ככל שמשקיעים בילדים הם מצליחים יותר בחיים. המטרה היא להסתכל על הוול-ביאינג של כל המשפחה - שלך, עם בן/בת הזוג ועם הילדים.
"אנחנו מאוד אוהבים את הילדים שלנו וזה הדבר הכי חשוב לנו, ולכן יש חשיבות לשאלה איך אנחנו עושים להם עולם יותר טוב. לא באים בגישה של 'בני אדם זה רע, בואו נפנה את העולם' אלא להיפך - יש הרבה בני אדם, ואנחנו רוצים שיישאר להם עולם שטוב בו".
לסיום, אני חייב לשאול: כמה ילדים יש לך?
(צוחקת) "שניים".