שתף קטע נבחר

האם הסיתה נגד הגרוש – ולא תקבל מזונות

הנתק בין הילדים לאביהם נוצר לאחר שהאם השחירה את דמותו בעיניהם. השופטת קבעה: על הורה שגורם לניכור להבין שעול מימון הילדים יוטל עליו

בית המשפט למשפחה באשדוד קיבל לאחרונה תביעה של אב לתאומים לבטל את חיוב המזונות לאימם, מאחר שניתקו איתו את הקשר. השופטת רותם קודלר עיאש קבעה כי האם השחירה את דמותו של האב וגרמה לנתק הקשה, והתנהלותה מצדיקה להטיל עליה לשאת במלוא הצרכים ההכרחיים של הילדים.

 

השבר במערכת היחסים ביניהם החל עם מעברו של האב ליבשת אחרת במרץ 2013. מאז יולי 2015 לא מתקיים קשר בין האב לילדים, המתנגדים לכל קשר עמו. המזונות בגין שני הילדים נקבעו בפסק דין מאוגוסט 2017, לאחר נתק של יותר משנתיים בין האב לילדים. הוא חויב אז לשלם 2,700 שקל לחודש.

 

בנובמבר 2016, לאחר שצוות מומחים הגיע למסקנה כי האב הוא הורה כשיר, הורה בית המשפט על חידוש הקשר בין האב לילדים באופן מיידי והם הופנו להליך טיפולי. ההליך נכשל בין היתר לאחר שהילדים התקשרו למשטרה מחדר הטיפולים ואמרו שמכריחים אותם להיפגש עם האב.

חוששת שאין מנוס מפרידה (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

בינואר 2019 הוגשה חוות דעת מומחית שמינה בית המשפט ונקבע כי האם נושאת בחלק הארי של האחריות לנתק שבין האב לקטינים, אם באמצעות העברת מסרים שליליים בשל טענותיה כי האב פגע מינית ופיזית בילדים ואם בהימנעותה מלדאוג לחידוש הקשר. המומחית לא מצאה אפשרות כלשהי לחידוש הקשר בשל התנגדות עזה מצד הילדים. בסופו של ההליך התקבלה טענת האב כי האם אחראית לניכור ההורי הקשה.

 

בבקשה לביטול המזונות טען האב כי לאחר שניסיונות רבים לחידוש הקשר לא צלחו, ממילא אין כל סיכוי לשיקום היחסים, בין אם ימשיך לשלם מזונות ובין אם לא. האב ביקש להמשיך ולשאת במחצית הוצאות החינוך והוצאות רפואיות חריגות.

 

האם טענה מנגד כי האב הוא שהביא להתדרדרות הקשר עם ילדיו והתנהלותו יצרה או העמיקה את הניכור.

 

אבל השופטת רותם קודלר עיאש קיבלה את התביעה. היא הבהירה כי הפסיקה הכירה באפשרות להפחתת מונות קטין ואף לביטולם כשמדובר ב"בן מרדן" המסרב לקיים קשר עם הורהו. עם זאת, מדובר בצעד קיצוני שככלל יש להימנע ממנו.

 

לדבריה, במקרים של תביעה לביטול או הפחתת מזונות על רקע נתק של הורה מילדיו בעקבות ניכור הורי, יש לעבור משיח בהמשגה של "בן מרדן" לשיח של "סרבנות קשר בשל ניכור הורי". שיח כזה מכיר בכך שילד המסרב לקשר עם הורה בשל פרקטיקות הניכור שננקטו כנגדו אינו האשם או האחראי לסרבנות הקשר.

 

השופטת הדגישה כי הוכח שהגורם להתנהגות הקטינים היום מקורו בהתנהלות האם ובאחריותה.

 

מכלל השיקולים ובהם טובת הקטינים, זכויותיו ההוריות של האב, גיל הילדים, מקור החיוב במזונות (מכוח חוק המזונות ולא מכוח הדין האישי) והתנהלות האם מצאה השופטת לנכון לפטור את האב מתשלום המזונות אך להותיר כפי בקשת האב את החיוב במחצית הוצאות החינוך והרפואיות החריגות.

 

במקביל נקבע מנגנון מיוחד להעברת 300 שקל מדי חודש מהאב ישירות לכל אחד מהקטינים, בניסיון לעודד פתיחת צוהר להידברות ביניהם. האם חויבה בהוצאות בסך 20 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ האב: עו"ד לורית גרון גלבוע, עו"ד שני זכר-גבאי
  • ב"כ האם: עו"ד איילת מצויינים
  • עו"ד אמיר קוזקוב עוסק בניכור הורי
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: ליטל קוזקוב
עו"ד אמיר קוזקוב
צילום: ליטל קוזקוב
מומלצים