שתף קטע נבחר

סורבה בקשת אפוטרופסות של אישה המרותקת לביתה

ברוח תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית נקבע כי מאחר שמדובר באישה צלולה אין הצדקה לצעד הקיצוני ויש חלופות פוגעניות פחות שיכולות לסייע

לבית המשפט למשפחה בצפת הוגשה בקשה למינוי אדם כאפוטרופוס לענייניה של אמו. יוזמת הבקשה הייתה האם עצמה, שסובלת מבעיות אורתופדיות ומתקשה לצאת מביתה. אבל השופטת אביבית נחמיאס התרשמה כי האם כשירה לקבל החלטות והצורך במינוי נבע מרצונה שבנה יסייע לה בעניינים בירוקרטיים. בנסיבות אלה היא דחתה את הבקשה והורתה להסביר לאם כי היא יכולה להסמיך את בנה לפעול במקומה מול גופים שונים באמצעות ייפוי כוח.

 

הבן הגיש את הבקשה למנות אותו כאפוטרופוס לענייניה של אמו לפני כשנה. בתיק הוגש תסקיר של עובדת סוציאלית ממנו עלה כי האם סובלת מבעיות כלכליות בריאותיות שונות, מרותקת לביתה יחד עם בעלה ומתקשה להתנהל מול הממסד ולקבל את כל השירותים להם היא זקוקה. בשל קשיים אלו פנתה לבן על מנת שיתמנה כאפוטרופוס עבורה ויטפל בענייניה.

 

העובדת הסוציאלית התרשמה כי האם צלולה בדעתה ומסוגלת ולקבל החלטות. לדבריה, חובות כספיים רבים גורמים לאם ללחץ ולייאוש וזו הסיבה המרכזית לרצונה למנות את בנה כאפוטרופוס.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

עמדת האפוטרופא לדין שמונתה לאם הייתה דומה. היא ציינה כי האם השיבה לכל שאלותיה לעניין, התמצאה במקום ובזמן, הייתה צלולה וורבאלית ומודעת היטב למצבה הן הכלכלי והן הבריאותי.

 

סגנית נשיא בית המשפט למשפחה בצפת, השופטת אביבית נחמיאס, הבהירה כי מינוי אפוטרופוס לאדם הוא מהלך דרמטי. הא ציינה כי בהתאם לתיקון מספר 18 לחוק הכשרותה משפטית והאפוטרופסות בהנחה שהאדם לא הפקיד ייפוי כוח מתמשך שערך מבעוד מועד יש שתי שאלות מרכזיות שעל בית המשפט לבחון בטרם המינוי: ראשית, האם ללא המינוי ייפגעו הזכויות, האינטרסים והצרכים של האדם, ושנית האם ניתן להשיג את המטרה שלשמה נדרש המינוי באמצעות חלופות המגבילות פחות את זכויותיו, חירותו ועצמאותו של האדם.

 

השופטת כתבה כי במקרה זה האם סובלת מבעיות בריאותיות שונות. היא עברה ניתוחים להחלפת פרקי הירכיים וברך ימין ומועמדת לניתוח לברך שמאל. כמו כן היא סובלת מבעיות אורתופדיות שבגינן היא מתקשה ללכת ומרותקת לביתה. יחד עם זאת, יכולתה של האם לקבל החלטות ולהביע רצון בכל תחומי החיים, ברורה.

 

עוד הדגישה השופטת כי קיימת חלופה שיכולה לפגוע פחות בעצמאותה ובחירותה של האם: היא יכולה למנות את בנה כמיופה כוח בחשבון שלה וכן להסמיך אותו לפעול עבורה מול כל גורם ממסדי.

 

בנסיבות אלה דחתה השופטת את הבקשה והורתה להסביר לאם את החלופות העומדות בפניה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: אוראל כהן
עו"ד עדי חן
צילום: אוראל כהן
מומלצים