שתף קטע נבחר

אישה תקבל חצי דירה ומסעדה במשק של הגרוש

הבעל טען שהוריו מינו אותו כ"בן ממשיך" במושב עוד לפני הנישואים, ולכן הנכס שייך לו בלבד. אבל בית הדין קבע שהייתה כוונת שיתוף ספציפית

בית הדין הרבני בצפת הכריע לאחרונה בתביעת גירושין שהגיש בעל בדרישה להכריז כי משק שקיבל מהוריו כ"בן ממשיך" שייך לו בלבד. הדיינים קבעו כי הרחבות והשקעות שביצעו בני הזוג יחד בדירת המגורים - במשק ובנכסים נוספים - מעידים על כוונת שיתוף. לפיכך האישה תקבל בין היתר חצי מהזכויות בדירה ובמסעדה שהוקמה בשטח.

 

בני הזוג נישאו ב-1992 ומאז גרו במשק ששייך להורי הבעל. ב-1989 ההורים הצהירו כי הבעל הוא "בן ממשיך" והמינוי אושר בסוכנות היהודית. ההורים נפטרו לפני כ-20 שנה אך עד היום הזכויות לא הועברו על שם הבעל.

 

במשק יש עסק של צימרים שהקימו הורי הבעל ובני הזוג תחזקו. ב-2007 היחסים עלו על שרטון והבעל עזב את הבית. בהמשך חזר לגור באחד הצימרים במשק בנפרד מאשתו.

  (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

ב-2016 הוא תביעת גירושין שבמסגרתה ביקש להצהיר כי המשק הוא שלו בלבד. בנוסף הוא דרש להורות לאישה להתפנות מהנחלה. האישה הגישה תביעה נגדית בה ביקשה להצהיר כי מגיעות לה חצי מהזכויות במשק.

 

הבעל טען כי זכויות בן ממשיך הן בגדר מתנה או ירושה ואינן נכללות באיזון המשאבים. הוא הוסיף כי לא הייתה לו כוונת שיתוף עם האישה בנכסי המשק. לדבריו העובדה שהאישה ניהלה את המשק והמשיכה להתגורר בו ולתפעל אותו לאחר שעזב, אינה מצביעה על כך שהוא התכוון לשתפה בזכויות.

 

האישה השיבה כי בני הזוג גרו במשק בידיעה ברורה כי בעתיד הוא ירשם על שם שניהם. זאת ועוד, לאחר הנישואים הגדילו הצדדים את בית המגורים מ-40 מ"ר ל-80 מ"ר. כמו כן, ב-1997 הם הגישו בקשה להיתר בניה ובנו שלד בגודל של כ-200 מ"ר בתחום המשק.

 

לטענת האישה, הצדדים קיבלו מהורי הבעל את ניהול העסק של 12 יחידות האירוח והיא זו שניהלה אותם בפועל שנים ארוכות. הם גם שיפצו את המסעדה שבמשק. לדבריה, היא זכאית למחצית מהזכויות במשק ובנכסי הצדדים במשק מכוח כוונת שיתוף.

 

הדיינים - הרב חיים בזק, הרב שלמה שושן והרב איתן זן בר - ציינו כי אין מחלוקת שהאישה עבדה במשך שנים רבות במשק מאז הגיעה אליו, והדבר מצביע על כך שהיא ראתה עצמה שותפה במשק. זאת ועוד, הרחבה של בית מגורים באופן המכפיל את שטחו אינה השקעה שולית ומהווה שינוי של ממש. בנוסף, במהלך השנים הצדדים ביצעו שיפוצים משמעותיים במסעדה ובבתי האירוח שבמשק.

 

הדיינים ציינו נסיבות נוספות התומכות בחזקת השיתוף: נישואים ראשונים של הצדדים וחיים משותפים ארוכים בהם האישה תמכה באיש גם בתקופות קשות כשהיה בפשיטת רגל וכשישב בכלא.

 

בסופו של דבר נקבע כי יש להחיל על הצדדים את הלכת השיתוף הספציפי לא לגבי המשק כולו אלא לגבי החלקים שבהם היו השקעות משמעותיות: דירת המגורים, השלד והמסעדה, וכן החצר ששימשה את בתי האירוח.

 

לגבי דירות האירוח, דירת ההורים והמשק החקלאי נקבע כי לא הייתה כוונת שיתוף, אך העסק שהניב הכנסות מנכסים אלו היה משותף והרווחים שנצברו עד מועד הקרע יחולקו שווה בשווה.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ הבעל: טו"ר אבנר הן
  • ב"כ האישה: עו"ד דוד אמסלם, עו"ד מורן אזנקוט
  • עו"ד מאירה צדוק עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
דגנית דורון
עו"ד מאירה צדוק
דגנית דורון
מומלצים