שתף קטע נבחר

ביקש למחוק נתוני אשראי שליליים - ונדחה

עו"ד שקיבל הפטר מחובותיו ביקש להורות לבנק ישראל להסיר מידע על חדלות פירעון שלו אחרי שההליכים הסתיימו. השופטת לא הסכימה איתו

בית משפט השלום בחיפה דחה לאחרונה עורך דין לשעבר, שקיבל לפני כשלושה חודשים הפטר לפי חוק חדלות פירעון, וביקש להורות לבנק ישראל למחוק את נתוני האשראי השליליים שפורסמו עליו בעקבות ההליך. השופטת איילת הוך-טל קבעה שהיא לא מוסמכת להתערב בהגבלה שמטיל חוק נתוני אשראי על מחיקת המידע למשך שלוש שנים, מה גם שההיסטוריה הפיננסית של החייב היא נתון רלוונטי לשוק נותני האשראי.

 

החייב (53) צבר חובות של יותר מ-300 אלף שקל בשל הפסדים בשוק ההון וקריסת משרד עורכי הדין שלו. לפני כשלושה חודשים הוא קיבל צו הפטר אחרי שמילא אחר תוכנית פירעון שנקבעה לו, ובית המשפט ביטל את ההליכים נגדו והורה על הסרת עיקולים והגבלות שונות שהוטלו עליו במסגרת הליך חדלות הפירעון.

 

זמן קצר לאחר שקיבל את ההפטר פנה החייב לבנק ישראל בבקשה שימחק את נתוני האשראי השליליים על אודותיו. אלא שהבנק סירב והבהיר לחייב כי מי שלא עמד בהתחייבויות הכספיות שלו והפך לחדל פירעון מנוע מלבקש את מחיקת המידע במשך שלוש שנים.

אילוסטרציה (shutterstock)
אילוסטרציה(shutterstock)

החייב פנה בעקבות זאת לבית המשפט וביקש להורות לבנק להסיר את מגבלת שלוש השנים, תוך שציין כי הסירוב של הבנק מונע ממנו לפתוח דף פיננסי חדש בחייו והוא לא יכול לקבל כרטיסי אשראי, מסגרת והלוואות. עוד הוא טען כי בצו ההפטר עצמו מופיעה הוראה לביטול ההגבלה.

 

השופטת איילת הוך-טל שללה את הטענה שצו ההפטר מורה על ביטול ההגבלה. היא הבהירה כי הצו מתייחס להגבלות שהוטלו לפי חוק חדלות פירעון כדי לאפשר לחייב להשתקם כלכלית.

 

לעומת זאת, ההגבלה על מחיקת נתוני האשראי השליליים מקורה בחוק נתוני אשראי ומטרתה שונה לגמרי – לאפשר לנותני הלוואות לקבל מידע על ההתנהלות הפיננסית של הלווה ולמנוע מצבים של חוסר יכולת לעמוד בהתחייבויות.

 

השופטת הבהירה כי אחת התוצאות של חדלות פירעון היא פרסום נתוני אשראי שליליים והפטר לא מוחק את ההיסטוריה הפיננסית של החייב.

 

מטרתו, כתבה, היא לאפשר לו לפתוח דף חדש, אבל "'דף חדש' אין משמעו בהכרח 'דף חלק'. מדובר בנתון אשר עשוי להוות שיקול ענייני ולגיטימי לגורמי האשראי בשוק ומטעם זה, אף אם ניתן הפטר מחובות עבר וביטול הליכים מתנהלים, אין בכך לאיין את קיומו של הליך חדלות הפירעון ולהורות על מחיקתו מן העולם לאלתר".

 

לכן קבעה השופטת כי מתן ההפטר לא מצדיק לבטל את ההגבלה בת השלוש שנים על הסרת המידע השלילי. בנוסף לכך, חוק נתוני אשראי לא מקנה לבית המשפט סמכות להסיר את ההגבלה וההרשאה היחידה שלו בעניין הזה היא להורות על תיקון נתונים שגויים שפורסמו. לפיכך הבקשה נדחתה ללא חיוב בהוצאות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד יגאל מצלאוי
מומלצים