השאלה האם לטוס הקיץ מתרוצצת בראשם של ישראלים רבים כמו זבוב שלכוד כבר יותר משנה, חובט את ראשו בחלון ומחפש פתח יציאה. ברור לכולנו שאפשר לטוס, אבל אין לנו מושג עד כמה כדאי להסתכן מבחינת הידבקות בקורונה, איפה בעולם בטוח יחסית, ועד כמה יענו אותנו בביורוקרטיות ישראליות וזרות.
כתבות נוספות למנויים:
התשובה לשאלה מורכבת. תלוי לאן ובאיזה הרכב. כל מדינה והמדיניות שלה. ישראל גם לא מקילה על אזרחיה: ילדים אמורים לחזור מחו"ל לבידוד של שבועיים (או עשרה ימים בזכות תוצאות שליליות בשתי בדיקות קורונה במהלך הבידוד), עד שיוחלט שיחוסנו. כך שכרגע לטוס עם ילדים אפשר לחלק מהמדינות, אבל החזרה כרוכה בבידוד. בנוסף, כל החוזרים לישראל מתבקשים לערוך בדיקת קורונה לפני החזרה לארץ וגם ביציאה מהארץ (80 שקל בהרשמה מראש, 100 שקל בתשלום במקום).
6 צפייה בגלריה
לונדון, אנגליה. דורשים בדיקת קורונה לפני הכניסה למדינה ובדיקה נוספת שצריך להזמין מראש, ביום השני לשהות
לונדון, אנגליה. דורשים בדיקת קורונה לפני הכניסה למדינה ובדיקה נוספת שצריך להזמין מראש, ביום השני לשהות
לונדון, אנגליה. דורשים בדיקת קורונה לפני הכניסה למדינה ובדיקה נוספת שצריך להזמין מראש, ביום השני לשהות
(צילום: AFP)
עוד קושי נוסף השבוע: משרד הבריאות הוציא הנחיה לקופות החולים להוסיף הערה לבדיקות קורונה: "לא לשימוש למטרת נסיעה", כדי למנוע מאנשים להיבדק בקופות לצורך טיסות לחו"ל. זה שיגרום לישראלים עוד קצת טרטור והוצאה כספית.
  • לא רוצים לפספס אף כתבה?
מבחינה בריאותית, כדאי לעשות הכל כדי להימנע מצפיפות: לנסוע לאתרים מרווחים שבהם יש פחות מגע בין האורחים (איי סיישל למשל, או איסלנד שפופולרית כרגע). לגבי הבטיחות בטיסות עצמן אומר ליאור קורן, הבעלים של אתר אקספלורר: "בטיסות יש חובת מסכה. בטיסה חזרה לישראל כל הנוסעים עברו בדיקת קורונה, משום שכל מי שחוזר לישראל מחויב בבדיקת קורונה שנעשתה עד 72 שעות לפני הטיסה. ביציאה מישראל זה קצת שונה: יש מדינות שמחייבות בדיקת קורונה לפי הטיסה, ואז את רגועה ביציאה מהארץ, אבל יש כאלה שלא".
ארה"ב מאפשרת כניסה לכל הישראלים, כולל לא מחוסנים, כולל ילדים, עם בדיקת קורונה שלילית שנעשתה שלושה ימים קלנדריים לפני ההמראה. ילדים עד גיל שנתיים פטורים מהבדיקה. מי שהחלים מקורונה בשלושת החודשים האחרונים פטור מבדיקה בתנאי שיציג אישורי החלמה ומכתב רפואי שמאשר שהוא כשיר לטיסה. אין כניסה לנוסעים ממדינות אירופה ועוד שורה של מדינות, בהן אירלנד ובריטניה. לכן עדיף לטוס לארה"ב בטיסות ישירות, או עם קונקשן במדינות המותרות, כמו טורקיה, ירדן וקנדה. מומלץ מאוד להיכנס לאתר ה־CDC שמתעדכן כל הזמן.
קורן מספר על מורכבות הטיסה לבריטניה, שהיא מדינה בטוחה יחסית משום שהיא וארה"ב מובילות במספר החיסונים יחסית לשאר העולם: "בבריטניה דורשים בדיקת קורונה לפני הכניסה למדינה ובדיקה נוספת שצריך להזמין מראש, ביום השני לשהות. צריך לערוך בדיקה שלישית 72 שעות לפני שחוזרים, ובדיקה רביעית כשאת חוזרת משם, שמדינת ישראל מחייבת אותך לעשות. בדיקה שם עולה 60־150 ליש"ט ואת מזמינה אותה במרפאה ספציפית. לחלק מחברות התעופה יש הסדר עם מרפאות, ואז זה עולה 60 ליש"ט. אם טסת לחמישה ימים, זה פוטר אותך מהבדיקה השלישית".
6 צפייה בגלריה
איסלנד. יעד פופולרי ולא צפוף
איסלנד. יעד פופולרי ולא צפוף
איסלנד. יעד פופולרי ולא צפוף
(צילום: Shutterstock)
לאן עוד אפשר לטוס? הולנד לא דורשת שום בדיקה. יוון מחייבת בדיקת קורונה שלילית שנערכה 72 שעות לפני הכניסה למדינה, אלא אם הנוסע מחוסן בחיסון שאושר על ידי האיחוד האירופי, כמו פייזר או מודרנה. החיסון הסיני לא תקף. בקפריסין בעלי תעודת מתחסן פטורים מבדיקת קורונה. ילדים עד גיל 12 פטורים מבדיקה. רומניה מקבלת מחוסנים או מחלימים, אחרת יש להציג בדיקת קורונה שלילית. איסלנד מקבלת רק מחוסנים. גרמניה מאפשרת כניסה עם תעודת מתחסן או מחלים, או בדיקת קורונה שלילית. צרפת דורשת בידוד, בעוד שפורטוגל ואיטליה מאפשרות כניסה עם בדיקת קורונה בלבד.
תאילנד פתחה נתיב צר למדינה: מ־1 ביולי ניתן יהיה לטוס לפוקט בלבד, לשהות שם שבוע על כל שטח האי אך בלי לצאת ממנו, ביום החמישי לערוך שוב בדיקת קורונה, ואחרי 7 ימים התיירים יכולים לצאת ליעדים אחרים בתאילנד. כל שאר היעדים במזרח סגורים כרגע. גם רוב מדינות דרום אמריקה סגורות לטיסות.
ליניב לניס מ"טיסות סודיות" יש דרך לצמצם את בדיקות הקורונה המתישות: "יש טריק: מי שמחוסן וטס לחו"ל לפחות מ־72 שעות — סופ"ש קצר – לא מחויב בבדיקת קורונה בחזרה לארץ. אפשר לבחור יעדים שבהם מחוסנים לא צריכים לעבור בדיקות קורונה בשביל להיכנס למדינה. ואז אתה יכול לטוס, לחזור, ורק בנתב"ג לעשות בדיקה ב־80 שקל, כך שכל הביורוקרטיה הזאת קצת נעלמת. יוון, קפריסין, הולנד, אוסטריה וגרמניה הן מדינות כאלה, שפתוחות למחוסנים ולמחלימים בלי בדיקות קורונה. אם אתה טס לסופ"ש קצר — חמישי אחה"צ עד ראשון בצהריים — אז במקום ארבע בדיקות קורונה במקסימום, זה מצטמצם לאחת ב־80 שקל. זה גם יוצר סוג של אופנה של חופשות קצרות. יש חברות תיירות שהחלו לפרסם חבילות של 72 שעות כי הבינו שזה מצרך מבוקש".
לעומת כאב הראש של הבדיקות, המחירים חלומיים כרגע. לא היו כדוגמתם. "נכון לעכשיו יש מחירים פגז", אומר קורן. "אף פעם לא ראינו מחירים כאלה ליולי־אוגוסט, כשאנחנו בתחילת יוני. יש טיסות בפחות מ־100 דולר לכל מיני יעדים באירופה. אפילו ליעדים בלי בידוד יש טיסות בזול: וינה ב־46 דולר, איטליה ב־55 דולר, יוון ב־50 ומשהו דולר, מחירים שלא היו. עם זאת, כל יעד שמתחיל להיפתח לתיירים, המחירים בו עולים".
יש פחד שהמדינה שאליה אתה טס תיסגר פתאום.
"אני הייתי רוכש מלון רק עם אפשרות ביטול מלאה. בטיסות זה קצת יותר מורכב: ריינאייר ואיזיג'ט לא מאפשרות ביטול, אך מדיניות השינויים שלהן גמישה מאי פעם, והן מוותרות בחלקן על דמי שינוי. אנחנו רואים שאנשים רוכשים היום ביטוח ביטול טיסה שנותן לך החזר של 80% מהכרטיס. מחיר הביטוח זה נע סביב 8%־10% ממחיר הטיסה. במקביל הביטוחים הרפואיים התייקרו".
6 צפייה בגלריה
יש היצע מאוד גדול של טיסות לאירופה והמחירים יורדים
יש היצע מאוד גדול של טיסות לאירופה והמחירים יורדים
יש היצע מאוד גדול של טיסות לאירופה והמחירים יורדים
(צילום: שאול גולן)
יניב לניס מדגיש גם את העובדה שאין כרגע עומס באתרי תיירות בעולם: "אפשר ללכת לאגם גארדה, ליורו דיסני בפריז, להסתובב בלונדון ולא לחכות למסעדה שעה בחוץ כי הכל מפוצץ. בניו־יורק אנשים כבר לא עומדים בתור כמו פעם לאטרקציות. מלא, אבל לא מפוצץ שאי־אפשר לזוז. זה יתרון שיש עכשיו לישראלים, שלרוב האנשים בעולם אין כי הם לא מחוסנים, ולא יכולים לצאת ולחזור בקלות למדינה שלהם. ולדעתי ההזדמנויות האלה לא יחזרו. זה כולל עוד קצת ביורוקרטיה ולברר מראש מה נוהלי היציאה ונוהלי הכניסה למדינת היעד. וזה נכון שמשרד הבריאות מערים קשיים רק כדי להוציא לאנשים את החשק. אבל ברגע שמבינים במה זה כרוך ומבינים את העלויות — השד לא כזה נורא.
"ההגבלה שהכי משמעותית כרגע בעניין טיסות לחו"ל זה נושא הילדים שנכנסים לבידוד. זאת הסיבה הכי מוצדקת לומר 'אני לא טס השנה לחו"ל', כי אני לא רוצה לטוס בלי הילדים ולחזור לתוך שבועיים בידוד בבית בחופש הגדול. לאנשים שטסים בלי הילדים, זו העונה הכי אטרקטיבית לטוס".
איך המחירים?
"יש 59 מדינות שישראלים יכולים להגיע אליהן, עם המחירים הכי נמוכים שהיו אי פעם ביולי־אוגוסט לאירופה. אפשר למצוא טיסות ב־30־40 דולר לאירופה. לארה"ב יש כל הזמן מבצעים לטיסות ישירות, אז המחירים עולים ויורדים אבל הם נעים סביב 600 דולר. "לפני כמה שבועות האיחוד התיר למדינות לפתוח את השערים עבור ישראלים, ורובן פתחו ללא צורך בבידוד. זה הולך לייצר גל תיירות מאוד גדול לאירופה. יש כניסה מסיבית של טיסות לואו קוסט לתל־אביב בעונה הנוכחית, גם ריינאייר וגם וויזאייר הוסיפו עשרות טיסות בשבוע, במיוחד מאיטליה ויוון. יש היצע מאוד גדול והמחירים יורדים".
ובמקרה של ביטול?
"ישראייר נותנת בעלות נוספת של 20־30 דולר מראש את האופציה לבטל יומיים לפני הטיסה ללא דמי ביטול. בחברות רבות אפשר לקנות כרטיס יקר, שלדעתי פחות משתלם, ומאפשר ביטול חינם. אני מעדיף לקנות ביטוח ביטול טיסה של חברת טריפ גרנטי — בעלות של 10%־12% משווי העלויות. הביטוח הזה נותן לי מכל סיבה שהיא לבטל את הנסיעה ולקבל את רוב הכסף בחזרה, כ־80%. זה בהחלט מצמצם את הנזק. בנוסף, הרבה מחברות התעופה מאפשרות שינויים בחינם בעקבות המצב".
גם חדרים בבתי מלון הוזלו?
"הרבה מהמלונות עדיין לא נפתחו, ואלה שנפתחו רחוקים מלהיות מלאים, לכן המחירים נמוכים משמעותית".
לפי מאיר זילברמן, מייסד קהילת הפייסבוק "הכל לקרוז" (everything for cruise), שבה חברים למעלה מ־20 אלף איש, אין כרגע טיולי שיט, אבל ביולי הענף יחזור לפעילות בים התיכון, ואחר כך תחזור גם הפעילות בארה"ב ובקריביים.
6 צפייה בגלריה
קרוז של רויאל קריביאן. שייט למחוסנים בלבד
קרוז של רויאל קריביאן. שייט למחוסנים בלבד
קרוז של רויאל קריביאן. שייט למחוסנים בלבד
(צילום: רויאל קריביאן, יח"צ)
"לדוגמה, נורוויג'יאן קרוז ליין מכניסים לספינות רק מחוסנים, ללא מחלימים וללא ילדים. כלומר, זה מתאים לזוגות ובני 16 ומעלה מחוסנים. מאידך כל חיסון מאושר: סיני, רוסי, מה שיש. רויאל קריביאן נותנים לעלות לילדים עם בדיקות קורונה בתוקף. ביולי נורוויג'יאן תוציא את אוניית ג'ייד מפיראוס לשיט של שבעה לילות שכולל את כל האיים ביוון. המחירים מתחילים מ־774 דולר. יש להם מבצע: 30% הנחה וחמש הטבות בחינם, כמו wifi חינם וסיורים על החוף. רויאל קריביאן תוציא מקפריסין את אוניית ג'ול אוף דה סי. המחירים: 576 דולר באוקטובר, ביולי־אוגוסט 756 דולר ומעלה.
עד השבוע נחשבה גיאורגיה ליעד הפוטר מחוסנים מהצגת בדיקת קורונה, כמו יוון וקפריסין. ביום שני הוציאה גיאורגיה הנחיה מפתיעה שהחל מיום שלישי יחויבו הנכנסים אליה בהצגת בדיקת קורונה. ההנחיה עוררה היסטריה בין סוכני הנסיעות והנוסעים, וריצת אמוק אחרי בדיקות. בחצות שבין שני לשלישי חזר המצב לקדמותו: אין צורך בבדיקת קורונה.
באוסטרליה הרחוקה גרמו 26 מקרי קורונה מאובחנים ביממה להטלת סגר בן שבוע מהרגע להרגע על נפת ויקטוריה, בת 7 מיליון תושבים, כולל מלבורן. אין יוצא ואין בא, כולל תיירים כמובן.
אלה שתי דוגמיות קטנות מהכאוס המלווה את התכנון הכמעט בלתי אפשרי של נסיעות לחופשה לחו"ל כרגע. למרות תדמית השמים הנפתחים, הנסיעה לחו"ל הפכה לסוג של רולטה רוסית. מה שאנחנו יודעים עכשיו, יכול בהחלט להיות לא רלוונטי מחר ואולי אפילו בעוד שעתיים. יש מדינות שמאפשרות רק כניסת מחוסנים. הרוב מחייבות להראות בדיקת קורונה שלילית מ־72 השעות שקדמו לטיסה, ויש הפוטרות מכך. גיל הילדים המחויבים להציג בדיקות קורונה משתנה בין 6 ל־12, למעט החוזרים לישראל, שמחויבים בבדיקה החל מגיל יום אחד.
ממשלות וחברות תעופה משנות את מדיניות הבדיקות, התנועה בתוך המדינות, אפילו הכניסה למונית ושימוש בתחבורה ציבורית, בהינף יד. אם החלטתם לצאת לחופשה משפחתית בת ארבעה־חמישה ימים, תוכלו למצוא את עצמכם מבצעים שלוש בדיקות קורונה, לכל אחד מבני המשפחה, תוך שבוע. היוצאים לחו"ל מוצאים עצמם גוררים תיקיות של מסמכים. ביקושים לטיסות קופצים וצונחים. לדברי אביב סמדר, סוכן נסיעות מטבריה, בעלי "אביב טיולי עולם", ההודעה כי תשלומי בדיקות הקורונה יושתו על הציבור בישראל הביאה לצניחה בביקוש. אם ביום ראשון ושני התלוננו נוסעים על תורים בנתב"ג, נוסעים שעימם שוחחנו בימים שלישי ורביעי כבר לא התלוננו על התורים, אלא על עלויות הבדיקות והסרבולים הכרוכים בהן.
6 צפייה בגלריה
בדיקת קורונה בנתב"ג. הנוסעים מתלוננים על עלויות הבדיקות והסרבולים הכרוכים בהן
בדיקת קורונה בנתב"ג. הנוסעים מתלוננים על עלויות הבדיקות והסרבולים הכרוכים בהן
בדיקת קורונה בנתב"ג. הנוסעים מתלוננים על עלויות הבדיקות והסרבולים הכרוכים בהן
(צילום: שאול גולן)
.
וזו רק ההתחלה. יציאה לחופשת יולי־אוגוסט בקיץ הזה כרוכה בהשקעה אדירה של זמן ולא פעם גם כסף כדי להתכונן לדרישות הספציפיות של ישראל בנושא היציאה והכניסה לארץ, ושל כל מדינה אליה מועדות פניכם. בדיקות הקורונה, מספר השעות שהן תקפות, סוג הבדיקה, העלויות – הן תורה שלמה. בחזרה לישראל, לדוגמה, תידרשו בבדיקת קורונה. אם תזמינו אונליין תחויבו ב־80 שקל, אם לא תזמינו תשלמו 100 שקל. זה פשוט בתיאוריה, אבל בפועל אתר ההזמנה מראש איננו ידידותי, הזמנת הבדיקה נמשכת 10־15 דקות, אם טעיתם צריך להתחיל הכל מההתחלה. משפחה בת חמש נפשות תבלה יותר משעה רק על הזמנת הבדיקה. האם לא שווה לשלם עוד 100 שקל? אגב, יש פטור לעשירים: מאחר שאי אפשר להכריח אנשים להיבדק, המדינה קונסת את מי שלא מוכן להיבדק ב־3,500 שקל לאדם. מי שיכול לשלם, פטור מבדיקת קורונה.
היציאה לחו"ל דורשת גם לימוד דרישות ספציפיות של חברות תעופה. לופטהנזה, לדוגמה, היא מהבודדות שאוסרות עלייה למטוס עם מסכת בד, ומחייבת אך ורק מסכות מסוג אן־95. יש חברות תעופה אמריקאיות שמחייבות עטיית מסכות לפעוטות מגיל שנתיים.
אם פג תוקפה של הוויזה שלכם לארה"ב או אם אין לכם ויזה, ואפילו אם אתם אזרחים אמריקאים שהדרכון שלכם פג – אתם צפויים לכאב ראש משמעותי. תאריכי ראיונות בשגרירות נקבעים מהיום לקיץ הבא. על פי הערכות, כ־15,000 איש ממתינים לראיונות. זה גרם לצמיחת תעשיית מאכערים הגובים בין 200 שקל ל־450 דולר עבור הסדרת תורים מוקדם יותר (למרות שמדובר בפרוצדורה שיכול לבצע כל אדם אם ייצמד למחשב יום־יום ויבדוק אם התפנו תורים).
מהו הסיכון הרפואי לטוס לחו"ל במדינות שעדיין יש בהן תחלואה? תשע מדינות מוגדרות נכון לרגע כתיבת שורות אלה כיעדים עם רמת סיכון מרבית. משרד הבריאות איננו ממליץ לטוס אליהן, והחוזרים מהן ייכנסו לבידוד: טורקיה, רוסיה, אוקראינה, מקסיקו, ברזיל, ארגנטינה, הודו, אתיופיה, דרום־אפריקה. בנוסף יש עוד עשרות מדינות המוגדרות אדומות, בעלות אזהרות מסע או אזהרות חמורות שאינן מחייבות כרגע בידוד, אבל עלולות להצטרף בכל רגע לתשע האלה.
"נכון להיום ישראל היא המדינה הבטוחה ביותר למי שמתכנן חופשה בקיץ", אומר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, שמתכוון לצאת לחופשה האישית שלו הקיץ בארץ. "כשאתם נוסעים למדינה ברמת תחלואה גבוהה, אתם מגדילים את הסיכון שלכם לחלות. אם אתם מחוסנים, הסיכון קטן אבל קיים. הסיכון לילדים גבוה יותר כמובן, אם כי אצלם הסיכון לתחלואה קשה מצומצם. ברמה הלאומית, יציאה לחו"ל מגדילה את הסיכון ליבוא וריאנטים לארץ".
פרופ' רן בליצר, ראש מערך חדשנות בשירותי בריאות כללית ומנהל מכון כללית למחקר, ממליץ לשים לב למספר נקודות: ראשית, בקרב האוכלוסיות הרגישות יותר להדבקה – ילדים לא מחוסנים וחולים כרוניים, הסובלים ממחלות לב, כליות, ריאות וכו' – גם אם חוסנו, הגנת החיסון אצלם נמוכה יותר. כדי להקטין סיכון חשוב לבדוק עד כמה הקורונה נמצאת בשלב התפשטות במדינת היעד. מעבר לכלי הדירוג שברשימת משרד הבריאות, מומלץ להקיש בגוגל את שם המדינה בתוספת המילים 19‑covid, ולראות את גרף ההתפשטות.
חשוב גם לבדוק בגוגל מה רמת המערכות הרפואיות ביעד שבחרתם, למקרה שתזדקקו להן. זה חשוב לאנשים עם רקע של בעיות בריאות, אבל לא רק. "בסופו של דבר ההחלטה אם לנסוע ולאן היא החלטה אישית של ניהול סיכונים, אם כי הייתי חושב פעמיים לגבי ילדים לא מחוסנים ולגבי מבוגרים עם מחלות כרוניות, גם אם התחסנו", אומר פרופ' בליצר. הוא, אגב, מתכוון לנסוע השנה לחו"ל, מסיבות מקצועיות, למקומות ברמות תחלואה נמוכות.
בניגוד לעידן טרום־הקורונה, היום מומלץ לוודא, עוד לפני רכישת הכרטיסים וסידורי הלינה, שניתן לבטח אתכם ואת בני משפחתכם, כי הסיכוי שיסרבו גדל. חברות הביטוח קפדניות הרבה יותר בחיתום הרפואי, דורשות מסמכים מעבר להצהרה אישית. מי שעבר אירוע קרדיולוגי או ניתוח ב־2־4 החודשים האחרונים, עלול להידרש להביא חוות דעת של רופא מומחה. לא יסתפקו כבעבר במסמכי סיכום אשפוז.
יש כאלו שהסיכוי שלהם להשיג ביטוח לנסיעה לחו"ל מזערי, אם בכלל, כמו מבוגרים או ילדים לא מחוסנים שרוצים לטוס לארה"ב. לאירופה אין בעיה. מספר הימים שניתן לבטח לנסיעה לארה"ב הופחת, והוא משתנה בין החברות. השיא הוא גילי 75 פלוס, שיש חברות שיסכימו לבטח רק עד 20 או 30 יום לארה"ב. כך לדברי סוכן הביטוח הוותיק יואל זיו מ"פתרונות חכמים לביטוח", שסייע לנו בהרכבת המדריך לביטוחי נסיעות בסימן תקופת קורונה.
כמה זמן מראש: אם אתם מנסים לתכנן טיול לאביב הבא, כבר אי־אפשר להשלים את הסידורים, כולל ביטוח, שנה מראש. כיום ניתן לרכוש ביטוח רפואי לתאריך של עד 3־4 חודשים מהיום.
6 צפייה בגלריה
איי סיישל. יש לוודא שהביטוח הרפואי כולל כיסוי לקורונה
איי סיישל. יש לוודא שהביטוח הרפואי כולל כיסוי לקורונה
איי סיישל. יש לוודא שהביטוח הרפואי כולל כיסוי לקורונה
(צילום: Shutterstock)
חובה להשוות ביטוחים: החדשות הטובות הן שהדרישות ורמת הגמישות משתנות בין החברות. לכן אל תחליטו על ביטוח מבלי להשוות לפחות בין שלוש חברות, ולא השוואת מחירים בלבד – אלא קודם כל השוואת הנכונות לבטח והמגבלות, בסעיף קורונה אבל גם בסעיפים נוספים. אם אתם בעלי מגבלות רפואיות, לעיתים אפילו אם אתם שנוטלים באופן קבוע תרופה להורדת יתר לחץ דם או כולסטרול, יש חברות שידרשו תוספת דמי ביטוח. גם אם חברה מסוימת סירבה לבטח מישהו מבני המשפחה, בדקו חברה אחרת.
כיסוי לקורונה: יש לוודא שהביטוח הרפואי כולל כיסוי לקורונה, ומה בדיוק הוא כולל. מומלץ גם למחוסנים.
מחירים ועלויות:
• ביטוח בסיסי: עלויות הביטוחים הבסיסיים ליום לא השתנו דרמטית. לילדים ולמבוגרים בריאים עד גיל 60 הם ינועו בין 2 ל־3.7 דולר ליום. ככל שהגיל ורמת הסיכון עולים קופצת עלות הביטוח, ויכולה להגיע גם לעשרות דולרים ליום. גילי 66־70 ישלמו בין 14.5 ל־50 דולר ליום. לעומת זאת, ההבדלים בין במחירי הביטוחים המורכבים יותר – ובעיקר ביטוחי הנוסעים שמעל גיל 60 ולעיתים גם 50 פלוס – גדלו באופן דרמטי.
• במקרה של קורונה: נסעתם לחו"ל ואתם מחוסנים, עברתם את כל בדיקות הקורונה הנדרשות, אבל שהיתם ליד חולה קורונה במטוס, בסופר או בלובי של המלון – תידרשו להיכנס לבידוד בהודעה באפליקציה. השהות במלון תנוע בין 100 ל־150 דולר בממוצע ליום. יש להביא בחשבון גם תוספת לעלות כרטיס הטיסה, כי רק חלק מחברות התעופה מאפשרות שינוי כרטיס הטיסה ללא קנסות. יש להביא בחשבון, במיוחד כשנוסעים עם ילדים, שאינם מחוסנים, כי 5% מהבדיקות בשדה – תלוי במדינה – עלולות לצאת חיוביות, ואז לא יאפשרו לנוסע לעלות לטיסה. בביטוח בסיסי רגיל, גם זה הכולל סעיף קורונה, ההשתתפות בביטולי טיסות ובבידוד היא חלקית בלבד ונעה בין 400 דולר לכיסוי הוצאות כרטיס הטיסה, ועד 1,000 דולר.
קיימת ומומלצת אפשרות לרכישת הרחבת ביטוח קורונה, בעלויות נוספות של 1.5־2.5 דולר ליום, ואז ההחזרים גבוהים ומקיפים יותר – בין 4,000 ל־6,000 דולר, כולל עד 2,000 דולר לכרטיס הטיסה. זה כולל בידוד בארץ או בחו"ל, הארכת שהייה בחו"ל עקב המחלה, ואפילו הוצאות שאינן רפואיות כמו מלון וכרטיס עקב אבחון קורונה בחו"ל. מומלץ לקרוא בעיון את כל האופציות ולהשוות בין חברות שונות. בנוסף, בנסיעה משפחתית, בדקו האם הביטוח מכסה את כל המשפחה במקרה שאחד אובחן כחולה או נכנס לבידוד. מבוגר ואפילו ילד לא מחוסן יתקשה מאוד לעשות ביטוח קורונה לארה"ב. באירופה לעומת זאת אין הקפדה כזאת.