שתף קטע נבחר

בני זוג נפרדו אחרי 42 שנה. איך יחולק המשק?

הבעל ביקש לפרק את השיתוף אך האישה טענה שכ"בת ממשיכה" יש לה זכות לקנות ממנו את חלקו במחיר מופחת. ביהמ"ש מצא את דרך הביניים

בית המשפט למשפחה בטבריה הכריע לאחרונה בתביעת פירוק שיתוף בין בני זוג הרשומים כבעלי זכויות בנחלה במושב ששוויה 3.9 מיליון שקל. הבעל דרש למכור את המשק, האישה ביקשה לקבוע שהקרקע שייכת לה – והשופטת רונית גורביץ החליטה על דרך ביניים.

 

בני הזוג נישאו ב-1972 ולהם חמישה ילדים. ב-2014 הם נפרדו והאישה נותרה לגור בנחלה. בתביעה לפירוק השיתוף טען הבעל שיש להורות על מכירת הנחלה וחלוקת התמורה בין הצדדים. בהמשך, ולאחר שהאישה ביקשה לרכוש את חלקו, הוא ביקש לאפשר לצדדים לרכוש האחד את חלקו של האחר תוך ביצוע התמחרות ביניהם.

 

האישה טענה כי חיי הצדדים התנהלו על מי מנוחות עד שגילתה שבעלה מנהל רומן עם עמיתה מעבודתו. לטענתה, היא קיבלה זכות לנחלה במושב וקיבלה במתנה קרקע ולכן יש צורך להפריד בין שווי הקרקע ושווי בית המגורים ולקבוע כי היא זכאית לרכוש את הנחלה תוך ביצוע איזון לא שוויוני לטובתה וקיזוזים שונים וביניהם קיזוז רעיוני של מיסים שיחולו במועד מכירת הנחלה לצד שלישי.

אילוסטרציה של זוג רב (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

השופטת רונית גורביץ הבהירה כי על פי הלכת השיתוף שחלה על הצדדים - שנישאו לפני כניסתו לתוקף של חוק יחסי ממון - חזקה על בני זוג המנהלים אורח חיים תקין ומאמץ שותף כי הרכוש שנצבר מצוי בבעלותם המשותפת.

 

היא קבעה שהאישה לא הוכיחה שקיבלה את הזכות בנחלה כ"בת ממשיכה" במושב. גם אם קיבלה את הזכות, הצדדים שילמו ביחד עבור הוצאות רכישת הנחלה, הקימו את המבנים עליה וגידלו שם את ילדיהם המשותפים מה שמעיד על שיתוף בזכות. בנסיבות אלה היא דחתה את טענת האישה לאיזון לא שוויוני.

 

בנוסף נקבע כי אין לקזז מהתמורה שתשלם האישה את שיעור המסים שתידרש לשלם במכירת הנחלה לצד שלישי. זאת, מכיוון שברור שהיא מתכוונת לשמור על הנחלה ולהמשיך לגור בה עד אחרית ימיה.

 

עוד ציינה השופטת כי האישה הצביעה על קשר רגשי לנחלה שכן היא נולדה ביישוב, אביה קבור בו והיא העידה שאינה יכולה לדמיין סיטואציה בה תעקר מביתה. מנגד, הבעל לא העיד על זיקה רגשית לנחלה והוא ובנה חייו מחדש ביישוב אחר.

 

בנסיבות אלה קבעה השופטת שיש לתת זכות קדימה לאישה לרכוש את חלקו של האיש. זכות זו תעמוד לרשותה במשך חמישה חודשים ממועד מתן פסק הדין. לאחר מכן ימונה כונס נכסים לצורך ביצוע המכירה של הנחלה בשוק החופשי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד יוסף גביזון
מומלצים