שתף קטע נבחר

ביה"ד הגדיל את המזונות: 'גירושין הם לוקסוס'

בערעור על הסכום החודשי טען אב לארבע בנות שהוא קורס כלכלית. דייני ביה"ד הרבני הבהירו שהוא היה צריך לחשוב על המחיר לפני שהחליט להתגרש

בית הדין הרבני הגדול דן לאחרונה בערעור שהגישו שני בני זוג על חיוב הבעל ב-3,000 שקל לחודש עבור מזונות שלוש בנותיהן הקטינות. האב טען שאין לו יכולת לעמוד בתשלום, אבל הדיינים קבעו שחובתו המוסרית לפרנס את בנותיו גוברת, והגדילו את סכום המזונות ל-4,000 שקל.

 

לבני הזוג ארבע בנות, שלוש מהן קטינות. בתחילה הועמדו המזונות על 4,000 שקל, אך בהחלטה של בית הדין הרבני בירושלים מ-2020 - לאחר שהבת הגדולה הגיעה לגיל 18 – הופחת הסכום ל-3,000 שקל.

 

בפסק הדין צוין שהאב נישא בשנית לאישה שיש לה שני ילדים מנישואיה הקודמים, הוא משתכר 9,048 שקל לחודש ושוכר דירה ב-5,600 שקל לחודש בעבור משפחתו הנוכחית ובעבור הילדות שבאות להתארח אצלו.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

שני הצדדים ערערו על הסכום. האב טען שהוא קורס מבחינה כלכלית וביקש להפחית את המזונות ל-500 שקל לחודש. האם ביקשה לחייב את האב ב-8,000 שקל לחודש וטענה שהסכום שנפסק אינו מספיק לה כדי לפרנס את בנותיה.

 

"לעיתים אנו חשים בערעורים מסוג זה ששני הצדדים צודקים", כתבו הדיינים הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא והרב צבי בן יעקב. הם ציינו שהאם אינה מסוגלת לכלכל את בנותיה במשכורתה ובתוספת סכום המזונות, ומנגד האב גם הוא אינו יכול לכלכל גם את בנותיו וגם את עצמו ואת ביתו החדש.

 

"מן הראוי שבני זוג ישקלו בטרם הם מתגרשים, ובפרט ישקול מי שתובע גירושין אם הוא מסוגל לעמוד בנטל הכלכלי של הגירושין", כתבו. "גירושין הם 'לוקסוס כלכלי'. מי שאינו מסוגל לכלכל בית אחד, הכיצד יכלכל שני בתים?".

 

הדיינים כתבו שמי שנטל על עצמו את החלטת הגירושין – אל יבוא ויטען שאין בידו לשאת בנטל. הם הדגישו שבמצב זה יש סדרי עדיפויות ולאב יש חוב מוסרי והלכתי לכלכל את בנותיו באופן הראוי והמקובל. האם האב רוצה שבנותיו יחוו חרפת רעב או לא יגדלו כפי שחברותיהן של הבנות גדלות?

 

לדבריהם, מתקבל הרושם שהאם חיה בדוחק כלכלי המשפיע על הבנות והעשוי להשפיע על עתידן. משכך, על האב מוטלת החובה לדאוג שהבית הראשון שבנה לא יקרוס כלכלית, ושלבנות יהיה לפחות את המינימום הנדרש.

 

עוד צוין כי בני הזוג שייכים למגזר החרדי ולאב חוב מוסרי לממן לימודים לבתו הגדולה, אף שעברה את גיל 18, ולעזור בכך במציאת חתן כדי שתוכל לעזור בפרנסת המשפחה לכשתינשא. בסופו של דבר קבעו הדיינים שהאב ישלם מזונות של 4,000 שקל לחודש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: נריה אברהמי
עו"ד צהלה הלוי
צילום: נריה אברהמי
מומלצים