שתף קטע נבחר

פרשת התרופות: רמב"ם חויב לחשוף מסמכים

בעקבות חשיפת "ידיעות אחרונות" על השימוש בתרופות פגות תוקף לחולי סרטן, חויבו בית החולים והמדינה לחשוף מידע חרף החקירה שעדיין מתנהלת

בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל לאחרונה באופן חלקי עתירה שהגישו חולי סרטן ומשפחותיהם נגד המדינה כבעלת בית החולים רמב"ם ונגד המשטרה, לאחר שנחשף שבית החולים השתמש בתרופות שפג תוקפן. העותרים דרשו שבית החולים יחשוף מסמכים מהשנים הרלוונטיות אך המדינה והמשטרה התנגדו בטענה כי הדבר יפגע בחקירה שמתנהלת בעניין. השופטת תמר שרון נתנאל קבעה שיש להתחשב גם באינטרסים של המשפחות ובמצוקתן הנפשית.

 

הפרשה נחשפה בתחקיר שפורסם ב"ידיעות אחרונות" בתחילת 2020. בית החולים לא הכחיש שיש ממש בטענות, התנצל בפני החולים וציין שכיום בית המרקחת עובד בהתאם להנחיות.

 

את העתירה הגישו מטופלים ומשפחות של מטופלים שנפטרו, חלקם ילדים, באמצעות עו"ד צבי ילינק. בעתירה התבקש בית המשפט להורות לבית החולים, למדינה או למשטרה להעביר לידי העותרים מסמכים שונים בנוגע לשימוש שנעשה, לפי הנטען, על ידי בית החולים במחלקות האונקולוגיות וההמטולוגיות בתקופות שפג תוקפן.

ארכיון (דוברות בית החולים רמב"ם) (דוברות בית החולים רמב
ארכיון(דוברות בית החולים רמב"ם)

ב"כ העותרים סיפר שבפברואר 2020 פנה לבית החולים וביקש שתועבר אליו רשימה של התרופות שמרשיו קיבלו במהלך הטיפול ופרטים לגביהן. בית החולים השיב כי הוא נתון בהליך בירור ואינו יכול להתייחס למקרים פרטניים. גם פנייה שלו לממונה בבית החולים לפי חוק חופש המידע לא הניבה תוצאות.

 

בעתירה נטען כי יש לרדת לחקר האמת והמסמכים שגילויים מתבקש הם בעלי חשיבות מדרגה ראשונה. העותרים ציינו כי חשיפת המסמכים היא הדבר המינימלי המתבקש בנסיבות הפרשה והיא דרושה להם על מנת להבין האם נפגעו ומה הנזק שנגרם להם, לקבל את הטיפול הדרוש להם בנסיבות העניין וכן לשם התמודדות נפשית.

 

הם הוסיפו כי החשש לפגיעה בחקירה המשטרתית משולל יסוד ובכל מקרה זכות המטופלים והציבור לקבל את המידע גובר על הרצון "להגן על אלו שעוולו בצורה כה נפשעת... ואף 'טייחו' את הפרשה לאחר שנודע להם עליה במשך כשלוש שנים".

 

בית החולים, המדינה והמשטרה, שיוצגו כולם על ידי עו"ד אורן הראל מפרקליטות מחוז חיפה, התנגדו וטענו כי גילוי המידע המבוקש עלול לפגוע בחקירה הפלילית וביכולת המשטרה להגיע לחקר האמת.

 

השופטת תמר שרון נתנאל סקרה את הפסיקה הנוגעת לגילוי מידע שמוחזק במשטרת ישראל והבהירה כי בכל מקרה כזה יש לערוך איזון בין זכות הפרט לקבל מידע הנוגע לו לבין אינטרסים ציבוריים בעלי משקל.

 

היא קבעה כי עמדתה הגורפת של המשטרה שלפיה לא ניתן להיענות גם לא לחלק מהבקשה אינה סבירה ואינה מאזנת כראוי בין צורכי החקירה לבין העניין הפרטי של העותרים בקבלת המידע. "המשיבים לא נתנו משקל ראוי לאינטרס הפרטי של העותרים, שבנסיבות המקרה דנן הוא בעל עוצמה גבוהה", כתבה.

 

השופטת הורתה למשיבים לחשוף מסמכים שאינם נמצאים בליבת החקירה ובהם עותק מלא מהחלטות ההנהלה לגבי נוהלי העבודה החדשים בבתי המרקחת, מסמכים הנוגעים להחלפת שדרת הניהול בבתי המרקחת, המועד המדויק שבו הובא לראשונה לידיעת בית החולים השימוש בתקופות פגות תוקף ורשימת התרופות המלאה בהן נעשה שימוש בתרופות פגות תוקף.

 

  • לקריאת ההחלטה שהותרה לפרסום – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העותרים: עו"ד צבי ילינק
  • ב"כ המשיבים: עו"ד אורן הראל מפרקליטות מחוז חיפה
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוברות בית החולים רמב"ם
ארכיון
דוברות בית החולים רמב"ם
מומלצים