שתף קטע נבחר

קיבלה מזונות גבוהים – והפסידה את הכתובה

זוג הגיע להסכם גירושין שלפיו האישה תקבל 5,000 ש' בחודש ותוותר על הכתובה. הם הגיעו בסוף לשלום בית, אבל כשנפרדו שוב – נקבע שההסכם תקף

בית הדין הרבני בפתח תקווה קבע לאחרונה שגבר גרוש פטור מתשלום כתובה לאשתו לשעבר, מאחר שבהסכם הגירושים היא הסכימה לקבל מזונות בשיעור גבוה בתמורה לוויתור על כל תביעותיה הכספיות.

 

לראשונה עמדו בני הזוג להתגרש לפני כחמש שנים, והגיעו להסכם גירושין שבו סוכם שהבעל ישלם מזונות של 5,000 שקל לחודש. נקבע כי בהתאם לסכום המזונות מתחייבת האישה לא לדרוש סכומים נוספים ומוותרת על תביעת הכתובה בסך 180 אלף שקל. ההסכם אושר בבית הדין הרבני.

 

לאחר אישור ההסכם הצדדים ניסו להגיע לשלום בית וחיו יחד כשנה נוספת אך הניסיון לא צלח. ב-2019 הגיש הבעל תביעת גירושין ובין הצדדים התעוררה מחלוקת אם הוא פטור מתשלום הכתובה.

כתובה. אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
כתובה. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

האישה, שיוצגה על ידי עו"ד שלומית אלדן, עו"ד גלעד גלזמן ועו"ד דוד ונטורה, טענה שמכיוון שהצדדים שבו לשלום בית, הוויתור על הכתובה אינו רלוונטי. היא הדגישה שהוויתור היה כפוף לסידור הגט והדבר לא נעשה בשעתו. עם זאת היא ציינה כי אין בדעתה לבקש לבטל את הסכם הגירושין הראשון שכן הבעל משלם על פיו מזונות של 5,000 שקל לחודש.

 

הבעל, שיוצג על ידי עו"ד מורן סמון ועו"ד ליאת אברהם רשתי, טען שתשלום המזונות כולל על פי ההסכם גם תשלום עבור הכתובה כך שאין לחייבו בסכום כלשהו.

 

הרב דוד גרוזמן קיבל את עמדת הבעל. הוא סקר את הדעות השונות בהלכה ביחס לשאלה אם אישה יכולה לוותר על כתובתה בעודה נשואה. הוא סיכם כי אם האישה ויתרה על הכתובה בכתב, בזמן שהזוג עמד להתגרש, והצדדים באו לבית הדין כדי שיאשר את הסכם הגירושין – הוויתור תקף גם אם הצדדים המשיכו לחיות יחד לאחר מכן.

 

ואולם, יש לסייג קביעה זו שכן במהלך הנישואין לא ניתן לוותר על סכום הכתובה המינימלי שבו חייב הבעל ("עיקר הכתובה"), להבדיל מ"תוספת הכתובה". זאת, מכיוון שתוספת כתובה היא בעיקר מתנה עבור חיבת הביאה.

 

הדיין גרוזמן הוסיף כי לפי ההלכה אישה יכולה למכור את כתובתה לבעלה ואם היא קיבלה תמורה ממנו הוויתור מצידה על הכתובה תקף. עם זאת, אם היא ממשיכה לחיות עם הבעל הוא צריך לכתוב לה כתובה אחרת. במקרה זה בו ברור שהאישה "מכרה" את כתובתה לבעלה עבור מזונות הילדים, היא הפסידה כתובתה.

 

אולם היות והזוג המשיך לחיות יחדיו לאחר אישור ההסכם יותר משנה, יש לחייב את הבעל בכתובה חדשה. באשר לגובה הסכום הבהיר הדיין כי מדובר בכתובת "בעולה" ולא "בתולה", והבעל צריך לשלם חצי מסכום המינימום שנקבע לבתולות.

 

הדיין סיכם כי הכתובה שנחתמה בעת חופת הצדדים – נפרעה ועל הבעל לשלם לאישה 723 שקל בשל חידוש חייהם המשותפים לאחר הסכם הגירושין. הדיינים הרב אברהם שמן והרב אברהם אבידר הצטרפו לפסק הדין.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים