שתף קטע נבחר

גבר שהשתלט על הבית ישלם לגרושתו 600 אלף ש'

הבעל לשעבר גר בנכס במשך שנים מבלי לשלם לאשתו את המגיע לה. בית המשפט פסק כי עליו להעביר לה דמי שימוש ראויים עבור 118 חודשים

בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל לאחרונה ערעור שהגישה אישה גרושה על פסיקת בית המשפט למשפחה בנוגע לדמי השימוש המגיעים לה בשל השתלטות בעלה לשעבר על הבית המשותף. בית המשפט למשפחה פסק כי על הבעל לשלם דמי שימוש של 220 אלף שקל עבור השנים 2019-2015, אך המחוזי חייב אותו בכ-600 אלף שקל - מאוגוסט 2009.

 

הצדדים הם בני זוג לשעבר שבבעלותם בית משותף. האישה תבעה מהבעל דמי שימוש ראויים בסכום של 448 אלף שקל בעבור השימוש הבלעדי שעשה בבית מאז אוגוסט 2009. התביעה התקבלה אך בית המשפט חייב את הבעל בדמי שימוש של 5,000 שקל רק החל מספטמבר 2015 ועד מאי 2019 (מועד מתן פסק הדין).

 

הנימוק היה שבמסגרת הליך קודם בעניין פירוק השיתוף בנכס הגיעו הצדדים באוקטובר 2014 להסכם פשרה במסגרתו "ויתרה" האישה על דמי שימוש עד מועד זה.

אילוסטרציה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

עוד נקבע כי האישה הביעה מחדש את רצונה לעשות שימוש בנכס רק בספטמבר 2015 והבעל מנע זאת ממנה. לכן ממועד זה זכאית המערערת לדמי שימוש.

 

בערעור טענה האישה כי במסגרת ההליך הקודם לא תבעה כלל דמי שימוש ראויים אלא אך ורק מחצית מדמי שכירות שבעלה גבה בפועל משוכר צד ג' של הבית, מחודש יולי 2004 ועד חודש יולי 2009, וכך גם מחצית מדמי שכירות שיגבה המשיב מצד ג' לאחר מועד זה, ככל שיגבה.

 

בהתאם, פסק הדין בהליך הקודם לא דן בעניין חיוב המשיב בדמי שימוש ראויים, ולא חייב אותו בכך. כמו כן, בהסכם הפשרה הצדדים החריגו במפורש את נושא דמי השימוש. בנסיבות אלה דרשה האישה לקבוע כי בעלה לשעבר חייב לה דמי שימוש החל מאוגוסט 2009, המועד שבו נטל לשליטתו הבלעדית את הבית ועשה בו כבשלו.

 

הבעל טען כי פרשנות נכונה של הסכם הפשרה מלמדת כי הצדדים בחרו במסגרתו לסלק את כל תביעותיהם ההדדיות, לרבות תביעת דמי שימוש מצדה של האישה.

 

השופט חננאל שרעבי קיבל את עמדת האישה. הוא כתב כי עיון בכתב התביעה בהליך הקודם מלמד כי אינו כולל תביעה לדמי שימוש ראויים אלא רק חצי מדמי השכירות שהבעל גבה. מדובר בשתי עילות שונות, הבהיר השופט.

 

הוא הוסיף כי בפשרה בהליך הקודם האישה ויתרה על מחצית מדמי שכירות שקיבל הבעל בפועל מהשכרת הבית לצד או צדדי ג' במהלך השנים. אך היא לא ויתרה על זכות התביעה לדמי שימוש ראויים. זאת ועוד, הצדדים החריגו במפורש מהסכם הפשרה את סוגיות דמי השימוש.

 

השופט ציין כי הבעל לא הכחיש שעם יציאת שוכר מהבית בחודש יולי 2009 הוא נכנס לגור בו. בנסיבות אלה החל מאוגוסט 2009 הוא עשה בבית שימוש בלעדי.

 

בסופו של דבר כתב השופט כי תקופת החיוב בדמי שימוש תחל בחודש אוגוסט 2009 ותסתיים בחודש מאי 2019, סך הכל 118 חודשים. בהתאם לחישוב של 5,000 שקל לחודש חויב הבעל לשעבר לשלם לאישה 590 אלף שקל (במקום 220 אלף שקל שנפסקו בבית המשפט למשפחה). השופטים אספרנצה אלון ואריה נאמן הצטרפו לפסק הדין.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: סם יצחקוב
עו"ד נטלי זץ-חורש
צילום: סם יצחקוב
מומלצים