שתף קטע נבחר

טיפול באלרגיה הפך אישה בת 38 לנכה

טיפול זמני בסטרואידים להקלה על אלרגיה בעונת מעבר גרם לנמק בירך. אפשר היה למנוע את הנזק אם הרופא היה מסביר על תופעת הלוואי הידועה

 

נערה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

שירה (שם בדוי), בת 38 ואם לשני ילדים, הגיעה למשרדנו עם קושי בהליכה, צליעה וכאבים עזים ברגליה. הסיפור שלה התחיל בטיפול סטרואידי שקיבלה להקלה בתסמיני אלרגיה שמהם סבלה בעונות מעבר. בערך באותם ימים היא גם החלה לסבול מכאבים באגן ובגב התחתון והלכה לאורתופד, שאמר שהכאבים נובעים ממשקל גבוה, חוסר פעילות גופנית, או כאבים שכיחים שיש לרבים באוכלוסייה.

 

שבועיים לאחר מכן שירה כבר הרגישה שהיא לא יכולה ללכת ופנתה למומחה אחר. אחת השאלות הראשונות שהוא שאל אותה הייתה האם היא נוטלת טיפול סטרואידי.

 

שירה לא הבינה מה הקשר בין הטיפול שהיא מקבלת לאלרגיה לבין הכאבים באגן, אבל כשסיפרה לאורתופד על הטיפול הסטרואידי הוא לא היה מופתע בכלל, ושלח אותה מיד לבצע MRI של מפרק הירך. הבדיקה אישרה את ההשערה של האורתופד: AVN, נמק בפרק הירך. במקרה של שירה, כתוצאה מסטרואידים. התברר כי הטיפול שקיבלה לשלושה שבועות להקלה באלרגיה גרם לנזק עם הגבלה קשה בהליכה והפך אותה לנכה לכל ימי חייה.

 

שירה הגיעה אלינו בגלל סיפור על אובדן כושר עבודה – חוסר יכולת לעבוד כתוצאה מהמגבלה בירך. רק אז הוסבר לה שמדובר כאן למעשה ברשלנות רפואית, שכן התנהלות הרופא שנתן לה את הסטרואידים גרמה לנכותה.

 

בלתי הפיך

מלבד המקרה של שירה משרדנו מטפל במקרים אחרים, חלקם של צעירים בשנות ה-20 לחייהם, שקיבלו טיפול סטרואידי שלא היה הכרחי, לעיתים במינונים גבוהים מדי שגרמו לנזקים לכל החיים. מדובר בטיפול רשלני, שניתן שלא כנדרש ובניגוד לפרקטיקה המקובלת. במצב זה, עומדת לאותם נפגעים זכות תביעה בגין רשלנות רפואית.

 

מעבר לכך שניתן להם טיפול שאינו מיטבי ומבלי שהוצגו להם חלופות, בכל המקרים לא הוסבר למטופלים על תופעת הלוואי של נמק במפרק הירך, והם גילו על כך רק בדיעבד בביקור אצל אורתופד, כשהנזק שנגרם כבר בלתי הפיך.

 

כלומר, לא רק שהרופאים שנתנו להם סטרואידים התרשלו בטיפול, הם גם הפרו את חובתם ליידע ולהסביר למטופל את הסיכונים שיכולים להתרחש כתוצאה מכך.

 

בשפה המשפטית מדובר ב"העדר הסכמה מדעת" – כלומר שהמטופל נטל את הטיפול מבלי שהוסברו לו הסיכונים. במצב כזה אין בידיו את המידע הדרוש על מנת להחליט באופן מודע אם לקבל את הטיפול, ורואים זאת כטיפול שניתן ללא הסכמת המטופל תוך פגיעה באוטונומיה שלו על גופו.

 

בישראל אין מערך מסודר

חשוב להבין, הקשר בין סטרואידים לבין נמק בעצמות ידוע ומוכר ברפואה מזה יותר מ-20 שנה. על פי מחקרים, 90% מהמקרים של נמק במפרק הירך בארה"ב (שאינם על רקע תאונה או גיל מבוגר) הם כתוצאה מטיפול סטרואידי.

 

מזה יותר מעשור, ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) מחייב את חברות התרופות בארה"ב לציין אזהרה ברורה בנוגע לקשר בין סטרואידים לבין נמק בעצמות, ובמיוחד במפרק הירך.

 

בישראל, לעומת זאת, נראה כי אין מערך מסודר של מתן אזהרה, הנחיות למטופל או דיווח על תופעת לוואי מטיפול סטרואידי. אירועים של נזק לעצמות ולמפרק הירך כתוצאה מטיפול סטרואידי לא מדווחים, ומטופלים לא מודעים לעובדה שטיפול שניתן להם להקלה זמנית, יכול להפוך אותם לנכים לצמיתות.

 

ישנם טיפולים עם סטרואידים שהם מצילי חיים, ובאותם מקרים מתן התרופה כמובן חיוני ודרוש. אלא שבמצבים רבים שאינם מסכני חיים הטיפול הסטרואידי ניתן לצורך הקלה על התסמין בלבד ולא כטיפול במחלה, כפי שקורה פעמים רבות במקרים של אלרגיה עונתית, אסטמה של העור (אטופיק דרמטיטיס) ועוד.

 

באותם מקרים, אנשים רבים מקבלים טיפול סטרואידי לא הכרחי מבלי לדעת שהוא מעמיד אותם בסיכון בריאותי קשה. למטופלים שנפגעו כתוצאה מטיפול בסטרואידים יש כאמור זכות תביעה על הנזקים שנגרמו להם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ShutterStock
אילוסטרציה
ShutterStock
צילום: ליאור גולדנברג
עו"ד אייל בן ישי
צילום: ליאור גולדנברג
מומלצים