שתף קטע נבחר

מקווה בפצאל? לביהמ"ש אין סמכות ביו"ש

תושבות המושב בבקעת הירדן עתרו להקים בו מקווה. השופט דוד גדעוני דחה אותן כי אין לו סמכות לדון בהחלטות של רשויות הפועלות בשטחים

בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים דחה לאחרונה על הסף עתירה שהגישו כמה תושבות המושב פצאל שביקשו ליישם החלטה של ועד הנהלת המושב להקים מקווה לנשים ולבטל החלטה מנוגדת של האסיפה הכללית.

 

תושבות מסורתיות ודתיות במושב שבבקעת הירדן ביקשו שיוקם ביישוב מקווה לנשים. בעתירה שהגישו באמצעות עוה"ד דוד קמחין, אסף יאיר וחגי כהן הן טענו שבישיבת ועד הנהלת המושב מפברואר 2020 הוחלט על הקמת מקווה, אלא שבאפריל 2021 התקיימה הצבעה באסיפה הכללית של האגודה השיתופית שבה הוחלט ברוב דעות שלא להקים אותו.

 

הן ביקשו להורות על בטלות החלטת האסיפה הכללית ולצוות על יישום החלטת ועד ההנהלה. העותרות העלו טענות בדבר פגמים, חוסר סמכות ופסול שנפלו בהחלטת האסיפה הכללית. לטענתן, לא ניתן משקל ראוי לפגיעה המשמעותית בתושבות המושב שמקיימות את מצוות הטבילה והשיקול היחיד שעמד לנגד חברי האגודה הוא שמירת צביון היישוב כיישוב חילוני, שיקול זר ובלתי ראוי לדבריהן.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

מעבר לכך, לטענתן אין בהקמת מקווה טהרה משום שינוי צביון המושב. הן הוסיפו כי המושב כולל גם תושבים מסורתיים ושומרי מצוות והקמת מקווה ביישוב היא זכות בסיסית וחוקתית שלהם.

 

המועצה המקומית בקעת הירדן, שיוצגה על ידי עו"ד מאיר בורוס, הגישה בקשה לדחיית העתירה על הסף בשל חוסר סמכות עניינית ואי מיצוי הליכים. היא ציינה כי העותרות לא פנו למועצה לפני הגשת העתירה.

 

עוד נטען כי סמכויות השלטון באזור יהודה ושומרון ובקעת הירדן, ובכלל זה סמכויות השלטון בתחומי המועצה, נתונות למפקד כוחות צה"ל באזור. בנסיבות אלה, בתי המשפט האזרחיים או המינהליים אינם מוסמכים לדון בעתירות כנגד רשויות מקומיות הפועלות מכוח צווי האלוף ותחיקת הביטחון.

 

ואכן, השופט דוד גדעוני הורה על סילוק העתירה על הסף. הוא פסק שהעותרות לא ציינו מכוח מה קמה לבית המשפט לעניינים מינהליים סמכות לדון בהחלטות של רשויות הפועלות באזור יהודה ושומרון. הן גם לא התמודדו באורח ממשי עם הפסיקה ממנה עולה כי סמכותו של בית המשפט לעניינים מינהליים אינה משתרעת על פעולות רשויות הפועלות באזור מכוח סמכותו של המפקד הצבאי באזור.

 

אכן כיום, בעקבות תיקון לחוק, מסורה לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים הסמכות לדון בעתירה נגד החלטה של רשות הפועלת ביהודה ושומרון, אך זאת בעניינים מסוימים והסוגייה אינה נופלת ברשימה.

 

בנוסף קיבל השופט את טענת המועצה לאי מיצוי הליכים. הוא כתב בהקשר זה כי העותרות לא טענו וממילא לא הציגו תשתית לכך שפעלו לאחר החלטת האסיפה הכללית וכי העלו מול המשיבות, ובכלל זה מול המועצה האזורית או הוועד המקומי את טענותיהם ביחס לבטלות החלטת האסיפה הכללית, בדרישה לפעול ליישום החלטת ועד ההנהלה שהתקבלה לפי הנטען בכובעו כועד מקומי.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העותרות: עוה"ד דוד קמחין, אסף יאיר וחגי כהן
  • ב"כ המועצה המקומית: עו"ד מאיר בורוס, בן דוד-אברהם-הכהן חברת עורכי דין
  • ב"כ הוועד המקומי והאגודה השיתופית: עוה"ד ישראל ליכטנשטיין, יפית אופק, אסף ישראלי, שי רוזן ואורטל סיבוני
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים