שתף קטע נבחר

נער שניסה להתאבד נותר סיעודי – הביטוח לא ישלם

השופטת אורלי מור-אל שללה את האפשרות שמדובר במעשה פלילי ודחתה את טענת ההורים שלפיה אולי רצה למות אך לא התכוון להישאר סיעודי

בית משפט השלום בתל אביב דחה לאחרונה תביעה של נער שניסה להתאבד והפך סיעודי נגד חברת הביטוח "כלל". השופטת אורלי מור-אל קיבלה את עמדת הביטוח שלפיה הפוליסה לא מכסה מקרים מסוג זה, וקבעה שהוא לא זכאי לתגמולים.

 

התובע נמצא תלוי מצווארו בחדר שירותים בביתה של חברתו. הוא הובהל לבית החולים מחוסר הכרה, עבר ניסיונות החייאה, הונשם והורדם. בהמשך הועבר לשיקום כשהוא מונשם, מרותק למיטה, סובל מנזק מוחי וזקוק לעזרה בכל תפקודי היומיום. מצבו מוגדר כסיעודי מורכב. האירוע נחקר על ידי המשטרה והתיק נסגר בשל היעדר ראיות שמצביעות על אירוע פלילי.

 

ב-2013 הגיש הנער באמצעות הוריו שהינם אפוטרופוסים שלו על פי דין, תביעה בבית משפט השלום נגד חברת הביטוח "כלל", לממש את זכותו לתגמולי ביטוח בגין מצבו. הם טענו בין היתר כי לאביה של החברה היה חוב כספי כלפי התובע, וכי לבני משפחתה יש עבר פלילי בעבירות גוף.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

"כלל" טענה שמצבו הרפואי נגרם מניסיון לשים קץ לחייו ומדובר בחריג שהפוליסה לא מכסה. כמו כן היא טענה שהתאבדות, בניגוד לתאונה, היא מעשה מכוון ורצוני ולפי חוק חוזה ביטוח אין כיסוי במקרה של מעשה מכוון.

 

ההורים טענו מנגד שככל שהיה מצד בנם ניסיון התאבדות, הרי הוא התכוון למות ולא להגיע למצב סיעודי – כך שלא ניתן לומר שמדובר במעשה מכוון. הצדדים הגישו חוות דעת רפואיות לשאלה האם נזקו של התובע נגרם ממעשה אלימות כלפיו או מניסיון התאבדות.

 

השופטת מור-אל בחנה את חוות הדעת, תיק המשטרה, התיק הרפואי והעדויות, והתרשמה שסביר יותר לקבוע שמצבו הסיעודי של התובע נגרם על רקע ניסיון התאבדות מאשר מתקיפה על רק פלילי.

 

נפסק שמעבר לחריג בפוליסה שמדבר על ניסיון התאבדות, חל גם הסעיף בחוק חוזה ביטוח ששולל תגמולי ביטוח על תוצאה של מעשה מכוון. גם אם התובע התכוון למות ולא להישאר סיעודי, נקבע, הוא פגע במתכוון בשלום הגוף והנפש שלו. הנזק התפקודי הקשה שגרם לעצמו, הוא תוצאה צפויה של ניסיון התאבדות שלא צלח.

 

השופטת ציינה שההוראה בחוק חוזה ביטוח שלפיה בביטוח חיים מגיעים תגמולים גם אם האדם המבוטח התאבד, אינה חלה, משום שהפוליסה במקרה זה הינה כללית ולא ניתן להגדירה כפוליסת ביטוח חיים. פוליסת ביטוח חיים דורשת קשר סיבתי בין המצב הסיעודי לבין מחלה, תאונה או מום מלידה, מה שלא קיים במקרה זה.

 

לפיכך נקבע שבהתאם לחוק חוזה ביטוח והוראות הפוליסה התובע אינו זכאי לתגמולי ביטוח סיעודי. לנוכח הנסיבות הטרגיות של המקרה ולפנים משורת הדין, השופטת לא הטילה הוצאות על ההורים.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע: עו"ד דנה גרינוולד
  • ב"כ "כלל": עו"ד עילם בורבין
  • עו"ד אריק שלו עוסק בדיני ביטוח
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים