שתף קטע נבחר

האנדרטה נהרסה - עדינה קיי תובעת 100 אלף ש'

במשך שנים עמד באורט קריית ביאליק פסל של האמנית, ומולו נערכו טקסים לזכר בוגרי ביה"ס. כשגילתה שהאנדרטה הוחלפה – היא פנתה לביהמ"ש

האמנית עדינה קיי הגישה לאחרונה לבית משפט השלום בחיפה תביעה על סך 100 אלף שקל נגד קריית חינוך אורט ביאליק, לאחר שגילתה שנהרסה אנדרטת זיכרון שלה שהוצבה בחצר בית הספר. לדבריה, הדבר נעשה ללא הסכמתה, תוך פגיעה בזכות המוסרית שלה על יצירתה, ושבמקומה הוצבה אנדרטה אחרת.

 

באמצעות עו"ד איתי הפלר סיפרה קיי שב-1998 יצרה לבקשת בית הספר אנדרטת הנצחה לבוגרים שנפלו במערכות ישראל. האנדרטה הוצבה בחצר בית הספר ובמשך יותר מ-20 שנה נערך מולו טקס יום הזיכרון השנתי.

 

קיי הדגישה שהשקיעה זמן, מאמץ וכסף בעיצוב האנדרטה ובבחירת החומרים שמהם תורכב. בסופו של התהליך האנדרטה כללה שלושה עמודי אבן שניצבו אל הקיר, כאשר על האבנים שולבו שמות הנופלים באותיות מתכת שחורות ובראש העמוד הימני נכתבו המילים: "וראיתם אותם וזכרתם". בצדה הימני של האנדרטה ניצב עמוד פלדה נמוך העשוי מפלדת אל חלד אשר נפער בתוכו חור בצורת להבה ונכתב על גבו "יזכור".

  (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

לטענתה, נודע לה מפרסום של ראש העיר קריית ביאליק בעמוד הפייסבוק של העירייה, כי האנדרטה פרי עמלה לא נמצאת עוד בבית הספר וכי תחתיה הוצבה אנדרטה חדשה. לאחר בירורים נודע לה שהאנדרטה נהרסה (ככל הנראה במהלך עבודות של חיזוק הבניין נגד רעידות אדמה) והנהלת בית הספר הציבה במקום אנדרטה על ידי פסל אחר.

 

קיי טוענת שפניותיה לבית הספר נתקלו בתשובות תמוהות, כאשר החמורה בהן הייתה שהיא עצמה לכאורה נתנה הסכמתה לדבר. בכתב התביעה היא הדגישה שמעולם לא הסכימה להסרת האנדרטה וצירפה תכתובות שלה מול מנהלי בית הספר שמסרו גרסאות סותרות בנושא. לדבריה, הסרת האנדרטה ללא אישורה מהווה פגיעה קשה וחמורה בכבודה ובכבוד היצירה שלה, כולל בזכותה המוסרית על יצירתה.

 

התובעת ציינה מקרים דומים שבהם הושמדו או נפגעו יצירות ובית המשפט קבע פיצוי ליוצר. היא הזכירה, בין היתר, את הפרשה שבמסגרתה הזמינה עיריית קריית ים מיגאל תומרקין שלושה פסלי חוץ שאחד מהם הושמד והשניים האחרים הוזנחו ולא טופלו. לאמן נפסקו באותו מקרה פיצויים של 280 אלף שקל.

 

קיי סיכמה שהריסת יצירתה מהווה הפרה של זכויות יוצרים ובהתאם לחוק היא זכאית לפיצוי ללא הוכחת נזק של 100 אלף שקל. היא ביקשה לפסוק לטובתה את מלוא הפיצוי לנוכח חומרת ההפרה (הריסה מוחלטת של היצירה) וכן שיקולים נוספים כגון מרכזיותה של האנדרטה בחיי הקהילה במשך שנים ארוכות וחוסר תום ליבה של הנתבעת.

 

מאורט קריית ביאליק נמסר בתגובה: "במסגרת פרויקט של העירייה לחיזוק מבנה בית הספר הישן, עת פורקו אבני האנדרטה על ידי הקבלן, לצורך חידוש המבנה, הן נהרסו ולא היה ניתן להרכיבן מחדש. העירייה בחרה להקים אנדרטה חדשה באמצעות אמן, אב שכול מבית הספר. תשובות מפורטות לטענות התובעת כלפי בית הספר יינתנו בהליך המשפטי".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים