20 הגדולות, מיפן
מגזין פורבס בוחר את המכוניות היפניות המרשימות ביותר מאז ומעולם. כמה מהן אנחנו מכירים היטב...
השבוע מתפרסמת בירחון פורבס כתבה מעניינת העוסקת בתרומה של תעשיית הרכב היפנית לתרבות המוטורית. בין היתר מופיעה שם רשימה מאלפת על 20 המכוניות היפניות הטובות בכל הזמנים - כך המגזין.
כדאי להזכיר כי למרות שתעשיית הרכב היפנית מייצרת מכוניות זה קרוב למאה שנים, את דרכן אל מחוץ ליפן החלו המכוניות רק לפני כ-40 שנה. בתחילת הדרך הביטו בהן אנשי התעשייה הקלאסית באירופה וארה"ב כעל יצורים נחותים וזולים, חסרי איכות מתבקשת, אך כזכור, גישה זו עתידה הייתה להשתנות די מהר.
מה היה?
עד שנות ה-80 הספיקו כבר היפניות להפוך לדומיננטיות בשוק העולמי, תוך שהן מאיימות לחסל - ואפילו מצליחות בכך פה ושם - חלקים נרחבים מתעשיית הרכב האמריקנית האדירה. באירופה המצב לא היה שונה במיוחד. האיום מיפן היה כה גדול עד שמדינות מסוימות, בעיקר כאלה המייצרות רכב, חוקקו הגבלים דרקוניים שהפכו את היבוא מיפן לבלתי כדאי בעליל. אגב, את תעשיית הרכב הדו-גלגלי בארה"ב ובריטניה, היצרניות הגדולות ביותר עד שנות ה-70, חיסלו היצרנים היפנים ללא בעיות מיוחדות.
הפחד, התוצאה
לחשש הגדול של התעשייה עצמה כדאי להוסיף גם את השוביניזם האירופאי (כמו-גם האמריקני) שלא הסתדר במיוחד עם ההתפתחות הפנטסטית של התעשייה היפנית שאחרי המלחמה. מה שקרה על-כן היה מלחמה מוטורית לכל דבר ועניין.
בינתיים נאלצו האירופאים, כמו גם האמריקנים לקבל את היתרונות של המכונית היפנית ולהלחם על ליבו של הרוכש הפוטנציאלי בדרכים אחרות - יותר ליברליות. בד בבד פתחו היפנים מפעלי ייצור ביבשות האמורות אך זה כבר סיפור אחר.
עכשיו
כעת ברור לכל כי תעשיית הרכב היפנית יכולה ללמד דבר או שניים גם את המבוססים והגדולים שביצרנים האירופאים. שנה אחר שנה זוכות מכוניות מתוצרת יפן, לפחות כאלה בעלות לוגו יפני, למקומות הראשונים בכל סקר שביעות רצון שתוכלו להעלות על הדעת. הן הנמכרות ביותר במדינות רבות, האמינות ביותר לא פעם ואינן נופלות מאירופאיות או אמריקניות כמעט בשום קטגוריה. אתם יודעים מה? למעט מכוניות יוקרה, טנדרים וספורט-אקזוטיות או אפילו סופר-פאר.
פורבס
מעניין לכן להציץ ברשימת 20 המכוניות היפניות הטובות ביותר של כל הזמנים לדעת המגזין - מכוניות שאת חלקן אתם ודאי מכירים, כולן מצטיינות בתחום מוגדר כלשהו. זה יכול להיות העיצוב המשובח או המקורי, טכנולוגיה מרשימה במיוחד, או אפילו שיווק יוצא דופן.
כך למשל תוכלו למצוא שם את הטנדר האלמותי (לפחות אצלנו) של סובארו! או את המיאטה של מאזדה (MX5), לקסוס של טויוטה (כמובן), MR2 הדו-מושבית של אותה יצרנית והאמא של הקורולה מ-68', הונדה סיוויק משנת 74', אקורד מהשנים 76'-79' ולג'נד משנות השמונים, מאזדה RX7 ועוד. כדאי להציץ, הקישור המתאים לכתבה מימין, כרגיל.