שתף קטע נבחר

נחוצה הסכמה

החוקה החילונית של ברק לא תאפשר הפיכתה לאמנה חברתית

בתרבות פוליטית שבה לסקרים חשיבות עליונה עבור פוליטיקאים, אין לדעת אם ההודעה של אהוד ברק על רצונו לבצע רפורמה חילונית היא עוד ספין תקשורתי שנועד לשקם את הפופולריות הציבורית שלו, או נובעת מרצון אמיתי לערוך שינוי משמעותי בסדרי הממשל של ישראל. הגם שעדיין מוקדם להעריך אם היוזמה של ברק תסייע לשקם את מצבו האלקטורלי, אפשר כבר לומר שבמובן אחד הספין התקשורתי הצליח: היוזמה של ברק גוררת תגובות רבות בשיח הציבורי בישראל.
התומכים בביצועה של הרפורמה טוענים שיישומה יהווה צעד משמעותי נוסף בכינונה של חוקה חילונית-ליברלית שתהפוך את ישראל לדמוקרטיה מתוקנת. למרות שאפשר להציג טעמים טובים מדוע ישראל צריכה לאמץ חוקה מסוג זה, הרי שתכניה והדרך בה מבקש ברק להנחיל אותה מעוררים תהיות באשר ליכולתה להשיג את המטרות שחוקה ליברלית אמורה להשיג.
אחת מהמטרות המרכזיות של החוקה היא לתפקד כאמנה חברתית בין כל אזרחי המדינה או רובם הגדול. אמנה זו קובעת את מטרות היסוד של המדינה, האידיאלים שלאורם היא פועלת והעקרונות המנחים את שיתוף הפעולה בין אזרחיה. קיומה של אמנה חברתית מסוג זה היא ביטוי לעקרון הדמוקרטי הרואה באזרחים את הריבון - הגוף שממנו נובעת סמכותה של המדינה להפעיל את מנגנוני האכיפה שלה. קיומה של אמנה מסוג זה אמור גם לסייע לביצור הלגיטימיות של השלטון ולהבטיח את יציבותו. האזרחים אינם מערערים על הלגיטימיות של השלטון ועל מנגנוני האכיפה שלו משום שהם רואים בהם ביטוי לרצונם החופשי.
הדרך שבה ברק מבקש לכונן את החוקה החילונית לא תאפשר השגתה של אמנה חברתית המשקפת הסכמה ציבורית רחבה. כפי שאנו למדים מהצהרותיו, שואף ברק להרכיב בכנסת קואליציה חילונית הכוללת את מפלגת העבודה, מרצ, שינוי ונציגי העולים מחבר העמים, שתבטיח את חקיקתם של חוקי יסוד המגלמים את עיקרי החוקה החילונית. אבל החקיקה של חוקי יסוד על בסיס של רוב פרלמנטרי פשוט אינה מבטיחה שהחוקה תתפקד כאמנה חברתית בין אזרחי המדינה. להיפך, חוקה כזו, המעוררת התנגדות בקרב ציבור רחב, יכולה לפגוע בלגיטימיות של סדרי הממשל ולערער על יציבותו הפוליטית של השלטון. יש להבין, לכן, שעם כל הקשיים הכרוכים בכך, מתן חוקה לישראל צריך להיעשות על בסיס הסכמה של רובו המכריע של הציבור.
יתרה מכך, לתקווה שבעקבות יישום החוקה תהפוך ישראל לדמוקרטיה ליברלית מתוקנת, אין על מה לסמוך. אחד המאפיינים של חוקה ליברלית הוא עיגון זכויות האדם האוניברסליות בחוק, בינהן שוויון אזרחי והגנה על זכויות וחירויות יסוד. החוקה המוצעת אינה עומדת בקריטריונים אלה משום שהיא מכפיפה את עקרון השוויון האזרחי לעקרון הרואה בישראל מדינה יהודית. ניתן להציג טעמים כבדי משקל בעד ונגד שימור אופייה היהודי של ישראל, אבל יש להבין ששימור אופייה היהודי של המדינה אינו מתיישב עם חוקה ליברלית. לא ניתן לאכול את העוגה וגם להשאיר אותה שלימה.

ד"ר יוסי יונה, מרצה לפילוסופיה, החוג לחינוך, אוניברסיטת בן גוריון בנגב



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים