שתף קטע נבחר

האם תכניס Linux לארגון שלך ?

רן צחור, מנכ"ל אמפרסנד בסדרת כתבות המסבירה שלב אחרי שלב איך להטמיע את המערכת של לינוקס בארגון

אם נבחן את חתך האנשים שהשתמשו ב Linux בתחילת שנות ה90, הזמן בו Linux הופץ לראשונה באופן פומבי, נוכל לומר בביטחון שרוב המשתמשים נמנו על אנשים שהכירו את מערכת ה UNIX וחיפשו אלטרנטיבה זולה למערכת ההפעלה UNIX, אשר הותקנה על חומרה יקרה ולא נפוצה.
העובדה שלמערכת ההפעלה Linux היו בעיות שנבעו מקוד משתנה ולא יציב, עדכונים תכופים, ותמיכה לא מושלמת בחומרה לא הטרידה אף אחד ממשתמשים אלו. למעשה זה היה יותר לטובה מאשר לרעה, מכיוון שלמרות כל הבאגים ואי יציבות המערכת נוצרו הזדמנויות לתקן אותם. הקסם של תופעת הקוד הפתוח הייתה לא רק במובן החופש שלה, אלא גם בכך שניתן לשנות לחקור ולהפיץ קוד של אחרים והכל באופן חוקי.

מערכת ההפעלה Linux עברה כברת דרך ארוכה מאוד מאותם ימים. כיום על קצה שחרור גרסה 2.4 (גרסת Kernel), Linux הנה מערכת ההפעלה השניה ברמת הפופולאריות שלה בקרב מערכת ההפעלה בעולם (International Data Corp.), היא נפוצה בעיקר בתור פלטפורמה כשרת Web, ומחזיקה כיום כמה מאתרי ה Web הגדולים והפופולאריים בעולם, בנוסף ניתן למצוא עליה במספר שרתי ה Linux המשמשים כשרתי ה Back Office בארגון, במשימות של שרת קבצים, שרת דואר ועוד. עם התפתחות ממשק ה GUI, Linux החלה לצבור תאוצה גם בסביבת ה desktop, כיום קיימים מספר רב של מנהלי חלונות (Windows Manager), כדוגמת ה KDE ו Gnome, שעל בסיס סביבת חלונות אלו פותחו אפליקציות רבות , מתוכנות לניהול השרת והקבצים, ועד מעבדי תמלילים וסביבות פיתוח, שניתן להקביל אותם לתוכנות אחרות הנפוצות בסביבת Microsoft.

חלק גדול מכך שמערכת Linux הרחיבה את מעגל הפופולאריות שלה קשור ליציבותה, מערכת ההפעלה שופרה והתפתחה עם הזמן עלי די קבוצת מפתחים מסורים מכל העולם, שרובם המכריע הם מפתחים בסביבת UNIX, שהפעם ניתנה להם האפשרות להציץ לקוד עצמו, ובכך לתרום מזמנם וכשרונם לפיתוח מערכת ההפעלה.
למרות זאת Linux היא לא רק סיפור של מפתחים בלבד, והיא לא רק סיפור של אתיקה בנושא רשיונות תוכנה, והיא לא תנועה הנתונה בידי Linux Guru. הצמיחה של Linux – ניחשתם נכון היא כסף.

כסף היא העובדה הפשוטה שמשפיעה על כל העסקים גדולים כקטנים, לקפוץ על קרון התזמורת של מערכת ההפעלה Linux. שלא נבין לא נכון עסקים הם עסקים ומאותה סיבה הם אינם עושים זאת מנדיבות ליבם, הם עושים זאת כי Linux משפיעה על השורה הסופית שלהם.

תלוי כיצד מסתכלים, שוק ה Linux ניתפס על ידי חלק מהאנשים כשוק קטן או כשוק מאיים. לפי IDC, שוק ה Linux מוערך כיום ב 66 מליון דולר, אם נחלק מספר זה ל 140+ הפצות (distributions), זה לא סכום שמשאיר הרבה כסף בקופה.
אם נתייחס לטענה נוספת שמעלים IDC, נקבל דעה אחרת על שוק ה Linux. IDC מעריכה שעד שנת 2004, ששוק ה Linux בהקשר של תוכנה ושירותים יגיע ל 12 מיליארד דולר.
חברות הפצה וחברות שירותי מחשב כמו Red Hat , VA Linux , ו LinuxCare, זוכות לקצור רווחים באופן שוטף בבורסה של נוי-יורק, על סמך העובדה שהרווח מ Linux עוד יגיע.

ישנם דרכים רבות לכך שהחברות "יעשו כסף" מ Linux, מסתבר שארגון OpenSource.org ציין ארבעה דרכים עקרוניות : דרך מכירת תמיכה ושירות (מתן תוכנה בחינם ללקוחות במטרה ליצור רווחים אחרים), דרך מכירת חומרה, דרך מכירת ציוד היקפי ותוכנות משלימות, ודרך זה שאין מוביל אחד.

לרוב מפיצי תוכנת ה Linux הדרך המקובלת ליצירת רווח הייתה מכירת השירות של הפצת התוכנה. תקופה ארוכה המשמעות היתה מכירת חבילות תוכנה מוכנות מראש. כיום מפיצים מחפשים לעשות רווח לא רק מההפצה עצמה והם לדוגמא מציעים שיפורים ל Kernel, כגון תמיכה ב Cluster כמו זו שמציעה חברות TurboLinux ו LinuxNetworX. חלקם אף החל בשינוי מודל המכירות, בספטמבר האחרון Red Hat הכניסה מימד של תמיכה במודל המכירה, עם ההכרזה על Red Hat Network , החלה במתן שירות למנויים אשר מאפשר קבלת התראות שוטפות בנושאי אבטחת מידע ועדכוני מערכת ההפעלה. המחירים נעים בין 9.95$ לחודש למשתמש בודד ועד ל500$ לתקופה למערכת הפעלה בתצורה של שרת ארגוני רחב. קרוב לודאי כי מודל זה של Red Hat יהיה מודל לחיקוי גם לחברות אחרות מהתחום. בנוסף ישנה שמועה כי Red Hat מתכוונת לתת שירותים נוספים אשר יכללו ניתוח ביצועים וניתוח רשת, כך שבסופו של דבר השירות יכלול ניהול ובקרה של שרתי הלקוחות.

המשך הסדרה ביום ראשון, כל השבוע הבא

לפנייה לכתב/ת
הלוגו הרישמי של לינוקס
מומלצים