שתף קטע נבחר

הכל זה אפליקציות

רן צחור, מנהל פורום לינוקס בYNET ומנכ"ל חברת אמפרסנד בכתבה שלישית בסידרה על למה כדאי להכניס לינוקס לאירגון שלך

הכל זה אפליקציות קוד-פתוח בכל מחיר ? הדחיפה לקביעת סטנדרטים האם אנו נגדם ? 



הכל זה אפליקציות
כאשר שוקלים האם להשתמש ב Linux רוב הארגונים בודקים את נושא העלות והתועלת. אבל כאשר מתקרבים לארגונים הגדולים, העלות של הרכישה פחות ופחות דומיננטית כאשר הם רוכשים Linux.

לפי ג'ורג וויס, סמנכ"ל RND בקבוצת Gartner, השימוש ההולך וגובר ב Linux נובע מכך שישנם מאות אפליקציות OpenSource שניתן להשתמש בהם על מגוון רחב של פלטפורמות. לפי ביל פיטרסון ,מנהל המכירות של TruboLinux, ארגונים לא תמיד קונים מערכת הפעלה הם קונים אפליקציות, שירותים, וכלים אשר רצים על מערכות ההפעלה שלהם. אפליקציות ה OpenSource "שטח המרעה" החביב עליהם הוא Linux.

למרות שלחלק מהאנשים ישנם ספק האם Linux יכול להתמקם בתור שרת מסחרי או בסביבת ה desktop, דבר אחד בטוח, Linux היא סביבת פיתוח נהדרת.

הפצות (distro) Linux באות עם מגוון רחב של compilers וסביבות פיתוח, נוסיף את מודל ה OpenSource הידידותי ש Linux מעודדת, והעלות הזולה של הסביבה, לא נופתע שקיימות מספר רב של אפליקציות שמפותחות על Linux.

מערכת ההפעלה Linux היא מערכת זולה וטובה המאפשרת למפתחים רבים לבצע בקלות יחסית פרוייקטים, שבדרך אחרת היו דורשים משאבים רבים ויקרים.

לדוגמא קלארק ראונדי, סגן נשיא מכירות ב LinuxNetworX, מדווח כי הלקוחות שלו משתמשים בטכנולוגית ה Cluster של LinuxNetworX כדי ליישם פרוייקטים של פיתוח אפליקציות עם עיבוד מקבילי. הקמת סביבה כזו הינה משימה שקשה ויקר להצדיק כאשר מפתחים בסביבות שונות מ Linux.

חזור למעלה
קוד-פתוח בכל מחיר ?
למרות כל היתרונות הברורים שלינוקס מספקת למשתמשים שלה, בין החברות העסקיות ותנועת הקוד-פתוח ישנם מספר נקודות מחלוקות שיש לפתור כדי שלינוקס תצבור תאוצה וכוח. במערכת הפעלה המבוססת על טכנולוגית הקוד בפתוח, לינוקס היא מערכת הפעלה מקובלת ואהודה. התמיכה הנלהבת של משתמשים רבים בלינוקס עדיין ברובה נגזרת מהרעיון האידיאולוגי של מערכת חופשית עם קוד פתוח, כפי שהצהיר לראשונה ריצ'ארד סטולמאן וארגון הקוד החופשי (Free Software Foundation).

ארגון הקוד החופשי (FSF) הידוע גם כ GNU, הוא הארגון שיזם וכתב את אותו מסמך משפטי בשם GNU General Public License, או GPL, אשר רוב תוכנות הקוד הפתוח רשומות תחתיו.

מסמך ה GPL אינו מגביל משתמשים ומפתחים לעשיית כסף ע"י מכירה או הפצה של התוכנה, אבל כן מצהיר כי כל שינוי בקוד התוכנה מחייב את עדכון קהילת המשתמשים בצורה של הוספת קטעי הקוד ששונו או התווספו. מושג אשר הוא ההפך של זכויות יוצרים Copyrights וניקרא בשם Copy left.

בעוד שהרבה ארגונים אימצו את הקוד הפתוח, עדיין קיימים כאלה החושבים כי קוד פתוח הוא קצת בעייתי. ארגונים דואגים כי ע"י חשיפת קוד התוכנה שלהם לאחרים, הדבר יקשה עליהם למכור את התוכנה, ולא יאפשר לפתח תוכנה אשר יהיו לה יתרונות על גבי החברות המתחרות.

המושג קוד חופשי במובן האמיתי והפשוט שלו, נהיה יותר ויותר נפוץ בעולם הלינוקס. במאמר שהתפרסם לאחרונה ב"לינוקס טודיי" (ראה קישור מימין), כתב ריצ'ארד סטולמאן "קיים איום גדול לעתיד הקוד הפתוח. האיום נובע מהנטייה של הפצות לינוקס להוסיף תוכנות שאינם מבוססות על קוד חופשי ופתוח כתוכנות GNU." חוץ מחברת Red Hat , המפיצים של לינוקס אינם מפיצים את הלינוקס כולו תחת רשיון הקוד הפתוח.

התופעה הזו היא בעייתית כאשר מפתחים משלבים בתוך האפליקציות שלהם תוכנה שאינה חופשית. מפתחים רבים נופלים בפח של רשיון בלעדיות הנוגד את כללי תנועת הקוד החופשי.

"זו יכולה להיות מלכודת למפתחי הקוד הפתוח כאשר החלק של הקוד שאינו חופשי הוא ספריית פיתוח או כלי פיתוח". דוגמאות לתוספות כאלה כוללות את Motif שימוש ב Qt, ו java של חברת Sun.

אריק ריימונד כיום אחד התומכים הנלהבים ביותר של תנועת הקוד הפתוח, כותב המאמר הידוע “The Cathedral and the Bazaar” (ראה קישור מימין). בדבריו הציג תיאור משכנע ליתרונות כלכליים ותפעוליים בשימוש בתוכנת קוד-פתוח. ריימונד כינה באופן פומבי את ריצ'ארד סטולמאן כ "crazy guy from Boston" תוך כדי שהוא מוסיף כי "בקרב שאנחנו מנהלים עכשיו אידיאולוגיה רק גורמת לנו לנכות, אנו צריכים לעודד את הוויכוח בהיתבסס על תהליכים כלכליים ותהליכי פיתוח. אנחנו לא צריכים להתנהג כקומונה המנפנפים את אגרופינו עלי בריקדות".

בעוד שקנאות אידיאולוגית קהילת הלינוקס דעכה קצת, עדיין ניתן לשמוע קולות המתנגדים לצדקנות של מתודולוגיית הקוד הפתוח. "ה GPL אינו הכל או לא כלום", אומר רנסום לאב, נשיא ויו"ר מועצת המנהלים של חברת Caldera, חברה המפיצה את לינוקס ומכוונת ללקוחות אנטרפרייז . לפי דעתו של לאב , "צריכים להוסיף בו מספר הבהרות שאינם לגמרי משתמעות ממנו עכשיו", לאב טוען כי תנאי רשיון ה GPL קשוחים ונוקשים כמעט כמו אלו הקיימים בתוכנות הסגורות, ובכך יכולים להביא לסוף הסיפור.

קהילת הלינוקס עדיין מאוד חלוקה בהרגשה כלפי הצדקנות של מתודולוגית הקוד הפתוח. אם ניקח לדוגמא את ההצהרה שפורסמה לאחרונה ע"י חברת Chilliware ,חברת סטארט-אפ מקבוצת CA, באוקטובר האחרון החברה הזו גרמה קצת למהומה כאשר היא הכריזה שהיא מתכוונת להוציא גרסת לינוקס למשתמש הקצה, גרסה שתהייה לא חופשית. כלומר כל מי שמתעניין בתוכנת ה Linux שחברת Chilliware מפתחת יצטרך א' לרכוש את התוכנה ו ב' לא תהיה לו גישה לקוד עצמו. "כאילו שיריתי באפיפיור או משהו כזה ?" , אומר נשיא Chilliware קן אפפרס כתגובה לחברות שקיבלו את ההכרזה.

אפפרס מסווג את התגובות לשני מחנות: "חלק אחד שייך לגרעין האמיתי שמפתח את עולם הקוד הפתוח והחלק השני אומר 'הי, אני שמח שמישהו הודה לבסוף שאתה לא יכול לתת הכל כך סתם'". בהגנה על הגישה של החברה שלו, אפפרס מסביר כי אף אחת מהאפליקציות שהחברה מפתחת מתבססת על תוכנה בעלת קוד פתוח. "אנחנו לא עושים כסף על גבם של מפתחים אחרים, מישהו צריך לשלם, אני לא יכול להאכיל את האנשים שלי בפיתוח תוכנות קוד פתוח בלבד".

חזור למעלה
הדחיפה לקביעת סטנדרטים
קרע נוסף קיים בתוך קבוצת מפתחי הקוד הפתוח בנוגע לסטנדרטים – או חוסר בכאלה. בקצרה מפתחים השייכים לארגונים עסקיים רוצים בהם, והאקרים רואים את מתודולוגית הקוד הפתוח ככוח הדוחף כמעט ניתן להגיד באופן אבולציוני את לינוקס לאן שהיא צריכה ללכת מבלי לדעת למה ולאן.

נושא הסטנדרטים מוצת כל פעם מחדש מהפחד שהיה מצב בו לינוקס יתפצל למספר מערכות הפעלה שונות, אשר לא ישמרו על תאימות בניהם. אם זה יקרה לינוקס יסבול מאותו גורל כמו למערכת הפעלה UNIX. היא תהפוך למערכת הפעלה זניחה שתרוץ על מספר קטן של מחשבים ותעמוד בפני הכחדה.

באופן מאוד מצומצם, תהליך הפיצול כבר החל, רבים מקבוצות הדיון ברשת מוצפות בשאלות של מנהלי מערכת אשר מתלוננים על הבדלים בין ההפצות של לינוקס.

הפחד הגדול הוא שהקרנל של לינוקס עצמו יתפצל, דבר שיגרום לכך שאפליקציות לא יתמכו בשני סוגים של לינוקס.

בצורה מוזרה, אנליסטים טוענים שזה לא יכול לקרות וכנראה גם לא יקרה "זה לא כמו ב UNIX, בה אנשים שתמכו בה היו אנשים שרצו למכור חומרה", טוען אברדין קלייברוק, "מערכת הפעלה לינוקס רצה בעיקר על Intel, כך שיצרני החומרה מנסים שהיא תרוץ טוב יותר על החומרה שלהם".

ויותר מזה, הקוד הפתוח עצמו לא מאפשר פיצול צפוי, כדי להסביר זאת מציין בוב יאנג, נשיא Red Hat , בראיון הבא את תופעת "התוכניתן העצלן" (ראה קישור מימין), אשר בקצרה אומר שמתכנתים נמנעים מלעשות עבודה שאינה נחוצה באופן עצמאי ולבד – במקרה זה תחזוקת קוד שיש לו בעלות כלשהי ושאינו קוד פתוח. היתרון בפיתוח בסביבת קוד פתוח היא אפשרות הפיתוח בתוך קבוצה גדולה של מפתחים המתחזקים את הקוד.

אף על פי כן, החשש מפני פיצול והרצון לקבוע סטנדרטים כלשהם, גרמו להקמת גוף בשם Linux Standard Base או LSB www.linuxbase.org . לפי דיברי קלייברוק, LSB מתעניינת בעיקר בנושאים שמעל לקרנל, כמו היכן לשים את ספריות הפיתוח. ספקים רבים משפיעים על ארגון ה LSB אבל כמו בכל ארגון סטנדרטים "דברים הולכים לאט".

זהו אולי חלק מהפתרון אבל בהחלט לא כולו, בקהילת הלינוקס לא סומכים על ארגון ה LSB ועל המניעים של המשתתפים בו. לפי דיברי רוברט הוקס, חובב לינוקס מנהל רשת, התחושה הבסיסית במחנה של ההאקרים היא "יותר מידי סטנדרטים נוטים למחוץ את ההמצאה. ההבדל הגדול בין סטנדרט טוב או רע נעוצה בעובדה שסטנדרטים שבמקור התפתחו ונועדו לצרכים טובים וחיוניים, כעת הם בסך הכל מסמך של חברה כלשהי המאפשר למשתמש ממוצע קצת יותר סדר ולא יותר מזה".

חזור למעלה
האם אנו נגדם ?
לא כל אלה הנחשבים עסקים שאימצו את לינוקס מדברים טובות על מערכת הפעלה לינוקס. חלוצי התעשייה נוטים לייחס ללינוקס ככאב ראש אשר הולך וגדל "לינוקס הוא מין מועדון, והמסחור עוזר לחבריה לאבד את הזהות שלהם". באופן ברור קהילת לינוקס עברה שינוי גדול מאוד מאז שאנשי העסקים קפצו על המציאה, לפי דיברי קאסמן מ TurboLinux "הייתה לזה השפעה רבה, הצהרות פיננסיות, קביעת Deadlines, תקציבים." לא בדיוק הדברים שהאקרים נוטים להתעסק. "לינוקס לא נועדה לדיסיפלינה מצומצמת אחת צרה, במובן מסוים אני לא רוצה לשנות אותה, ומצד שני אתה בונה עסקים סביבה, ובמיוחד אתה רוצה לדחוף אותה חזק קדימה ולמעלה בסביבת שרתי הקצה, באופן ברור קיימים כאן מספר ניגודים".

מתי שהוא הניגוד דולף החוצה, בעוד שארגונים עסקיים והאקרים עדיין נוטים להיות תרבותיים אחד עם השני, מידי פעם מתלקח הויכוח של האקרים נגד חבילות תוכנה, הרטוריקה של הם נגד אנחנו. לדוגמא בנוגע למה שדיברנו מקודם לגבי קביעת סטנדרטים ללינוקס,הקולות שנשמעו היו : "מי הם החברות הבכייניות האלו בכלל ? כל טמבל מחברה שהיא חושב שהוא יכול להתעסק בעסק הזה".

רוב חברי קהילת הלינוקס מבינים שלינוקס תתפתח למוצר שהוא יותר מכלי משחק של האקרים, על מנת שחברות מסחריות המפתחות את מערכת ההפעלה ישקיעו את הכסף שלהם, אתה חייב לנסות את התהליך העסקי שלהם, לדוגמא קביעת סטנדרטים ברורים.

מספר אנשים טוענים כי ההאקרים ,כאלה שאינם נוטים לתמוך ברעיונות מסחריים, גורמים למערכת הפעלה לינוקס להראות ע"י החברה כמערכת לא יציבה ושאין אפשרות לקבל ממנה שירותים טובים.

אברדין קלייברוק מסכם :"לינוקס היא מערכת הפעלה כל כך טובה, זה יהיה אנוכי להשאיר אותה רק ככלי משחק בידי האקרים, כל עוד מערכת הפעלה לינוקס תישאר בעלת קוד פתוח , אז מה אם מישהו עושה מזה כסף ?"

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
הלוגו הרישמי של לינוקס
מומלצים