שתף קטע נבחר

ברק: בתקופתי כראש ממשלה בנינו פי 4 בשטחים

שר הביטחון ניסה להפחית מחשיבות הבנייה בהתנחלויות, אחרי ששוחח עם מזכ"ל האו"ם: "כשהייתי ראש ממשלה שוחחנו עם ערפאת ובנינו פי 4". ברק הדגיש: צריך להתגבר על מכשול ההקפאה ולדבר על הליבה. על המו"מ להיפתח כמה שיותר מהר

שר הביטחון טוען שנושא הבנייה בהתנחלויות לא צריך להוות מכשול להתקדמות במשא ומתן המדיני, ומביא דוגמה מתקופתו כמנהיג המדינה. "אנחנו לא בונים התנחלויות חדשות, זו הגזמה לומר שהבנייה הישראלית בולמת את ההתקדמות", אמר אהוד ברק לכתבים, בצאתו מפגישה עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, במטה האו"ם בניו-יורק. "בתקופת ראש הממשלה אהוד אולמרט בנינו פי שניים, ובתקופתי כראש ממשלה בנינו פי ארבעה".

 

באן הביע אכזבה מההחלטה של ישראל וקרא לה לחדש את הקפאת הבנייה, אבל ברק אמר לו כי לדעתו נושא זה לא צריך למנוע חזרה למשא ומתן ישיר. "בתקופת ממשלת אולמרט, במהלכו של משא ומתן עמוק, היתה בנייה כפולה מהיום, וזה לא היה מכשול. כשאני הייתי ראש הממשלה היינו במשא ומתן עם ערפאת, והבנייה היתה פי ארבעה מהבניה היום", סיפר ברק.


ברק. הבנייה לא מכסה אפיו שני אחוזים משטח הגדה (צילום: AFP)

 

"אחרי 43 שנים בשטחים הבנייה לא מכסה אפילו שני אחוזים משטח הגדה", טען ברק, שהוסיף: "אנחנו מחויבים למפת הדרכים ולפתרון של שתי מדינות. המשא ומתן צריך להתחיל כמה שיותר מהר". שר הביטחון אמר כי הפלסטינים צריכים לקבל החלטה: "יש לנו אינטרס משותף להביא לפריצת דרך בשיחות ישירות, ולא דרך המתנה שעלולה להניב פירות באושים". שר הביטחון ביקש מבאן לממש את השפעתו על מדינות האיזור כדי שיתמכו בשיחות הישירות שהן "צורך אסטרטגי של כל תושבי האיזור".

  

בפגישה בניו-יורק, שוחחו ברק ומזכ"ל האו"ם על שורת נושאים, אך התמקדו במשא ומתן התקוע עם הפלסטינים, לאחר ההודעה האמריקנית על כישלון השיחות. "אנחנו צריכים להתגבר על המכשול של ההקפאה השניה ולהגיע לשיחות ישירות על נושאי הליבה. אנחנו מקווים שבשבועות הקרובים תימצא נוסחה שתאפשר לנו להתקדם".

 

מזכ"ל האו"ם אמר לשר הביטחון כי "חיוני לפרוץ את המבוי הסתום הדיפלומטי ולחדש את המשא ומתן". הוא הביע דאגה מהבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים. מזכ"ל האו"ם העלה לדיון גם את נושא חופש התנועה של אנשי האו"ם בין ירושלים לגדה. באן הביע הביע שביעות רצון מהחלטת ישראל לאפשר ייצוא סחורות מעזה, אבל האיץ בברק לאפשר עבודות בניה נוספות של האו"ם ברצועה.

 

בפגישה עלה גם הנושא הלבנוני. ברק ציין כי ישראל עוקבת אחר חקירת רצח ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי, אך הוסיף מיד: "ישראל לא צריכה לעסוק במחלוקת הזו".  שר הביטחון ימשיך מניו-יורק לוושינגטון, שם ייפגש עם מזכירת המדינה הילרי קלינטון, סגן הנשיא ג'ו ביידן ושר ההגנה רוברט גייטס.

 

כמו ברק, גם הנשיא הסורי, בשאר אסד, לא סבור שהבנייה בהתנחלויות צריכה להשפיע על המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. "האדמה תוחזר, עם או בלי ההתנחלויות", אמר אסד אחרי פגישה עם מקבילו הצרפתי, ניקולא סרקוזי. הוא טען כי אין סיבה להפנות אצבע מאשימה לארצות-הברית, בעקבות כישלון המגעים: "למה להאשים את הסנדק? ישראל היא העקשנית".

 

לפני בואו של ברק לניו-יורק, נפגשה מזכירת המדינה קלינטון עם השליח הישראלי, יצחק מולכו. קלינטון תשוחח מחר גם עם ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, תבהיר לו כי הדרך למדינה פלסטינית עוברת דרך משא ומתן ישיר - ותדרוש ממנו להפסיק את הפניות לאו"ם. על ברק היא תלחץ להקפיא בפועל את הבנייה בהתנחלויות, או לפחות למתן ככל האפשר את ההודעה על תוכניות בנייה חדשות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. פעם בנינו יותר
צילום: AFP
תשוחח עם עריקאת. קלינטון
צילום: AFP
מומלצים