שתף קטע נבחר

רצח דני כץ: הנאשמים הורשעו שוב במשפט החוזר

כ-18 שנה לאחר שדני כץ בן ה-14 נחטף ונרצח, החליט בית המשפט המחוזי להרשיע שוב את חמשת הנאשמים ברצח, שזכו למשפט חוזר. החמישה התעקשו במשך שנים כי ההודאות ברצח הוצאו מהם באיומים, אולם בית המשפט קבע: "האמת ברורה וחדה. הנאשמים הם שרצחו את המנוח". אחד מהנאשמים: "זו לא החלטה צודקת". פרקליטם: נערער לבית המשפט העליון

בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע היום (ב') בפעם השנייה את חמשת המורשעים ברצח הנער דני כץ ז"ל בשנת 83'. המשפט החוזר שנערך להם נמשך יותר משנתיים.
בעקבות ההרשעה החליטו השופטים להיענות לבקשת המדינה והורו לעצור מייד את שלושת הנאשמים ברצח דני כץ, שהיו משוחררים מהכלא בשלוש השנים האחרונות, מאז הוחלט על המשפט החוזר (הנאשמים אחמד כוזלי ועאטף סביחי הורשעו גם ברצח דפנה כרמון, ולכן לא שוחררו).
התביעה תבקש כעת להטיל על הנאשמים מאסר עולם בגין הרצח ועונש נוסף בגין החטיפה וההתעללות המינית בדני כץ. שלב הטיעונים לעונש במשפט צפוי בעוד כעשרה ימים.
הנאשמים אמרו לאחר ההחלטה: "זו לא החלטה צודקת. הצדק היה רק אצל השופט ברק בעליון. כל ההודאות שלנו היו בגלל הלחץ והמכות של החוקרים, לאחר שהם אמרו לנו מה להגיד".
עו"ד אביגדור פלדמן, שייצג את הנאשמים, הודיע כי בכוונתם לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון. "קשה לי להגיד שאני מופתע", אמר עו"ד פלדמן. לדבריו, "התמיהות לא תורצו. איפה ממצא אחד של דם, נעל, או גרב? איפה ראיה חיצונית אובייקטיבית שהם ביצעו את הרצח? אנחנו לא מקבלים את החלטת בית המשפט המחוזי, והתקווה שלנו שבית המשפט העליון יפסוק אחת ולתמיד שהם חפים מפשע".
לעומתו, אמר התובע, עו"ד רפי לוי: "אנחנו סבורים שהכרעת הדין מסירה עננה שריחפה מעל הפרשה במשך 18 שנה - עננה שהנאשמים וסניגוריהם יצרו. ארבע ערכאות קבעו שהנאשמים הם אלה שביצעו את הרצח, והיום זה הוכח שוב".

השופטים: "האמת, לשיטתנו, נחשפה והיא ברורה וחדה"

בהחלטתם כתבו השופטים שבשנתיים שבהן התנהל המשפט הם שמעו כל עד אפשרי במשך שעות ארוכות. השופטים קבעו כי אין ממש בטענת המורשעים, שהחוקרים הכתיבו להם את ההודאות וקבעו שעדויות המורשעים במשפט לא סיפקו את התשובה לשאלה מדוע אמרו בחקירתם את שאמרו.
"התמיהות, לשיטתנו נפתרו לפחות ברובן המכריע. ידיעתנו באשר לכל רכיבי ההתרחשות הפלילית שבה נחטף ומצא את מותו דני כץ, היא כזו שהגענו למסקנה שהתביעה הרימה את הנטל המוטל עליה להוכיח שהנאשמים הם שרצחו את המנוח. יש בפנינו תמונה מלאה. אם קיים פרט זה או אחר שלא הוברר עד תומו, אין מדובר בפרט שחסרונו שולל או מטיל ספק סביר במסקנתנו. בעינינו יש בפנינו, בסופו של יום, גרסה ברורה באשר לכל אחד ממרכיביו המרכזיים של האירוע, גרסה זו נתמכת בכל אותן ראיות רבות שפורטו על ידינו".
בנוגע לטענתם של החמישה כי תנאי המעצר והחקירה היו קשים כתבו השופטים כי התנאים לבדם לא היו גורמים לנאשמים להודות במה שלא עשו, והזכירו את הודאתו של אחד מהם, עלי ג'נאיב, שניתנה יום לאחר מעצרו.
"האמת, לשיטתנו, נחשפה והיא ברורה וחדה במידת הוודאות הנדרשת במשפט הפלילי ובמידה המקיימת כאמור גם את היסוד המוסרי המצוי בהרשעה… אנו סבורים כי חמשת הנאשמים שבפנינו, חטפו, התעללו מינית ורצחו את דני כץ".
בראש ההרכב עמדה השופטת דבורה ברלינר, ולצדה היו השופטים זאב המר ויהודית שטופמן.

רקע: פרשה שהחלה לפני כ-18 שנה

כץ בן ה-14 נרצח בדצמבר 1983, לאחר שיצא מביתו בשכונת דניה בחיפה. גופתו נמצאה ארבעה ימים לאחר היעלמו, במערה ליד הכפר סכנין.
ב-1985 הרשיע בית המשפט המחוזי בחיפה את אחמד כוזלי, סמיר ג'נאמה, פתחי גואמה, עלי ג'נאים ועטאף סביחי בחטיפתו וברציחתו של הנער על סמך הודאותיהם.
במשך שנים רבות ביקשו המורשעים לקיים משפט חוזר, בטענה שהודו בשל לחץ פיזי ואיומים. בקשתם למשפט חוזר נדחתה ב-1991 על ידי נשיא בית המשפט העליון דאז מאיר שמגר, אך בשנת 1999 החליט נשיא בית המשפט העליון אהרון ברק כי יש לקיים משפט חוזר. בהחלטתו כתב אז, כי "במקרה זה יש פוטנציאל לשינוי תוצאות המשפט".
המשפט החוזר החל באוקטובר 1999 בבית המשפט המחוזי בתל אביב. בשלב הראשון התנהל משפט זוטא שבדק את קבילות ההודאות שנגבו מהמורשעים ב-1983. חבר השופטים בראשות השופטת דבורה ברלינר דחה את טענותיהם של המורשעים כי ההודאות הוצאו מהם תחת לחץ ובאיומים וקבע כי ניתנו מרצונם החופשי.
לאחר קביעת השופטים, המשיך להתנהל המשפט העיקרי, שהגיע לסיומו לפני מספר חודשים. מאז המתינו הצדדים במשפט למתן הכרעת הדין.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים