שתף קטע נבחר

מגלה גלאי

שלושה אנשי עסקים ישראלים עומדים מאחורי פטנט חדש, שמסתמן כלהיט בקרב נהגי ישראל וזוכה לעניין רב בחו"ל. מדובר במערכת שמתריעה באמצעות הטלפון הסלולרי על מכמונות מהירות משטרתיות. משרד התחבורה דווקא מברך

כל מי שנתפס אי-פעם על-ידי מכמונת מהירות משטרתית כשהוא נוהג במהירות מופרזת יודע שמשמעות הדבר היא נקודות, קנס כספי גבוה, קורס נהיגה מונעת ובקיצור, צרות. עכשיו אפשר לעקוף את הצרות: מערכת ממוחשבת שפיתחה חברת "דרך בטוחה" מתריעה ממרחק של חמישה קילומטרים על מכמונות מהירות של המשטרה, ניידות או נייחות, באמצעות צפצוף סירנה והודעת קריין בטלפון הסלולרי של הנהג. ההתרעה מתקבלת גם אם המכמונת מוצבת מאחורי עץ, תמרור או כל שלט אחר.
לפיתוח החדש אחראים שניים משלושת בעלי החברה, מיכה הרמן, ראש עיריית אופקים לשעבר, ודני קנפו. ליתר דיוק, לפיתוח אחראיות הקריזות שחטף קנפו כל אימת שנתפס נוהג במהירות של 105 ק"מ במכוניתו. "ידעתי שאני לא היחיד שלחץ הדם עולה לו בכל פעם שהוא רואה שוטר שצילם אותו נוסע במהירות קצת יותר גבוהה מהסביר, ושזה ידבר לרבים בארץ הלחוצה הזאת", אומר קנפו.
"גייסנו כמה חברים מהאוניברסיטה והתחלנו לעבוד על רעיון, שהרבה אומרים לנו עליו היום 'איך לא חשבו על זה קודם', תוכנה שתדע בכל רגע נתון היכן אני נוסע, באמצעות הטלפון הסלולרי שלי, ומקביל היכן נמצאים גלאי הרדאר המשטרתי והמכמונות הכתומות והמרגיזות.
"מהר מאוד התברר שיהיה צורך בהשקעה כספית לא מבוטלת. כאן נכנס לתמונה חבר משותף של מיכה ושלי, שמעון אוזן, קבלן ואיש עסקים. הוא התלהב והצטרף לפרויקט כמשקיע.
"חברת "פלאפון" היתה הראשונה לעמוד על הפוטנציאל של הפיתוח ולאמץ אותו. כיום כל לקוח שלה מקבל הצעה להיות מנוי של השירות, בחודש הראשון חינם ולאחר מכן תמורת 9.80 שקלים לחודש".
הרעיון מאחורי הפיתוח, שנרשם בינתיים כפטנט, ממש פשוט: למערכת הממוחשבת של חברת "דרך בטוחה" יש מידע מדויק על מיקומן של כל מאות מכמונות המהירות שמוצבות בכבישי הארץ ומידע פחות מדויק על מיקומן של הניידות עם המצלמות. יש לה גם מידע על הלקוחות הנוהגים את מכוניתם, מהרגע שבו התחברו לשירות (במקרה של פלאפון באמצעות לחיצה על כוכבית 001). המערכת מצליבה את המידע ומדווחת לנהגים בזמן על התקרבותם למכמונת.
שנה חלפה מאז הגו הרמן וקנפו את הרעיון, בנסיעה איטית במיוחד לאופקים, והיום כבר מדובר בלהיט היסטרי. "התגובות נהדרות", מספר הרמן, "הציבור מצטרף לשירות בקצב של 2,800 איש ביממה, ועשרות טלפניות יושבות במוקד שהקמנו בבאר-שבע ומסבירות על השירות החדש". לדברי קנפו, רבים מהלקוחות הם הורים שדואגים לשלומו של הילד, ש"בזז" להם את הרכב בסוף השבוע. "השירות החדש מאפשר להורים לישון טוב יותר בלילה, כי הם יודעים שהילד נוסע רוב הזמן בטוח יותר".
קנפו מספר כי בימים אלה מנהלת "דרך בטוחה" משא ומתן לשיווק השירות לחברות סלולריות נוספות. אוזן מוסיף בהתלהבות כי יש גם היענות גדולה מעבר לים: "קיבלנו פניות מארצות-הברית, מקנדה, מאנגליה, מגרמניה ומשווייץ. ישראלים ויזמים מקומיים ששמעו או קראו באינטרנט על הפטנט ביקשו להיות המפיצים והספקים שלו בחו"ל הפוטנציאל אדיר, ואנחנו מתכוונים למצות אותו".
העובדה שבינואר הקרוב תתחיל לפעול שיטת הניקוד החדשה, שתחמיר עם הנהג הישראלי, במיוחד עם זה שרגלו כבדה על דוושת הגז, תקל מן הסתם על חבורת היזמים מהנגב להפיץ את הפטנט שלה. "לשמחתנו", מודיע הרמן, "גם המשטרה וגם משרד התחבורה התלהבו מהרעיון והבטיחו לנו תמיכה ציבורית. אחרי הכל, ההתרעה על מכמונת קרבה מורידה את המהירות של הנהגים שמחוברים לשירות".
מהמטה הארצי של המשטרה נמסר: "מטרת מכמונות המהירות אינה לתפוס את הנהגים ולתת להם דו"חות, אלא לגרום לכך שיסעו כחוק ולמנוע תאונות. אם הפטנט החדש יגרום לנהגים לנהוג כחוק, אין לנו כל בעיה עם המוצר".
תגובה דומה התקבלה גם ממשרד התחבורה: "המשרד והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים אינם מתנגדים להתרעה האוטומטית על מכמונות המהירות, מאחר שבקרוב צפויים גידול ניכר של המכמונות בדרכים והוספת 'מכמונות' דמה ביותר מ-200 כבישים מסוכנים ברחבי הארץ, שיגרמו לטלפון הסלולרי להתריע על מכמונות ללא הפסק ולנהג לנהוג בהתאם לחוק".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
דרך בטוחה לעקוף את המכמונת
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים