ארה"ב דחתה את הצעת עיראק לבדיקת ה-CIA
ההצעה העיראקית לאפשר לסוכני ה-CIA להיכנס לעיראק עם פקחי הנשק, כונתה על ידי הבית הלבן "תרגיל" ונדחתה על הסף. ה"טיימס" הבריטי מדווח שמזכ"ל האו"ם הורה להתכונן למלחמה ולהיערך לפינוי כל נציגי האו"ם מעיראק. הבית הלבן: "המאמצים לפירוק סדאם חוסיין מנשקו נכנסו לשלב הסופי"
הממשל האמריקני דחה היום (ב') את ההצעה העיראקית לשיתוף אנשי ה-CIA בפיקוח העל הנשק וכינה אותה "תרגיל". על פי הדיווח ב-BBC, גורם בבית הלבן אמר כי "לא ויתרנו על האפשרות לפרק את עיראק מנשקה באמצעות פעילות האו"ם, אבל אנחנו נכנסים לשלב הסופי בניסיון לאלץ את סדאם חוסיין להתפרק מהנשק להשמדה המונית".
בתוך כך דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס, כי עשרות פקחי נשק של האו"ם ביקרו היום בשלושה אתרים באזור בגדד. המקומות שנבדקו הם מפעל לייצור מזון לתינוקות, מפעל לייצור חיסונים לבעלי חיים ומפעל תעשייתי השייך לתעשיה הצבאית בעיראק.
עיראק מציעה: נאפשר לסוכני ה-CIA להיכנס
ההצעה העיראקית הגיעה אתמול, כמהלך דיפלומטי נוסף בניסיון לדחות את המערכה, ולהחזיר את הכדור למגרשו של הנשיא ג'ורג' בוש: היא הצהירה כי היא מוכנה לאפשר לאנשי סוכנות הביון המרכזית האמריקנית (CIA) להיכנס לעיראק.
אחד מיועציו של סדאם חוסיין הציג את ההצעה. "אנו מוכנים להתמודד עם כל שאלה שתציגו", אמר היועץ, אמיר אל-סאעדי, במסיבת עיתונאים בבגדד, "אין לנו אפילו התנגדות אם ה-CIA ישלח מישהו עם הפקחים כדי להראות להם את האתרים החשודים".
אל-סאעדי הגיב במסיבת העיתונאים על ההצהרות של ארה"ב ובריטניה, שהכריזו בשבוע שעבר כי דו"ח הנשק שמסרה עיראק הוא "שקרי ומלא השמטות", ולפיכך "מפר באופן מהותי" את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם. לדבריו, מדובר בהאשמות חסרות בסיס: "אחרי 24 ימים בהם ביקרו הפקחים הנשק כמעט בכל אתר חשוד, ואחרי מסירת הצהרת הנשק ב-7 בדצמבר, התברר שההאשמות נגדנו היו גיבוב של שקרים וחצאי אמיתות".
היועץ הוסיף כי שאלות שהועלו על ידי הממשל האמריקני, כמו למשל שאלה אודות ניסיונותיה של עיראק להשיג אורניום מדרום אפריקה או ניג'ר, לובנו כבר בשיחות בעבר עם בליקס ומוחמד אל-בראדעי. הוא הסביר שעיראק אכן יצרה קשר עם ניג'ר בשנות ה-80, אולם ביקשה לרכוש ממנה תחמוצת אורניום ולא אורניום, והבהיר שקשר שכזה לא נוצר עם דרום אפריקה מעולם. "זו שאלה שנשאלנו בעבר והיא נענתה", אמר.
אל-סאעדי אמר גם שעיראק נשאלה אודות נסיונות לפתח גז עצבים מסוג VX וציין שהשאלות בנושא זה מקורן במודיעין שניזון מדוח"ות של פקחי האו"ם משנות ה-90 שעיוותו את הראיות והאמת. הוא הסביר שעיראק ניסתה באפריל 1990 לייצר את החומר הקטלני אולם הוא "התקלקל" במהירות ותוכנית הפיתוח נזנחה. "מאז לא היה ייצור של גז VX", הדגיש.
"האו"ם נערך בחשאי לפינוי אנשיו מעיראק"
בתוך כך גוברים הסימנים לכך שמלחמה במפרץ הולכת וקרבה: האו"ם נערך לפינוי המוני של נציגיו בעיראק, ולהגשת סיוע ל-900 אלף פליטים.
ה"טיימס" הלונדוני מדווח הבוקר (ב') כי מזכ"ל האו"ם קופי אנאן הורה להיערך למלחמה, אך להקפיד בשלב זה על חשאיות התוכניות - כדי שלא לאותת לעיראק שהמערכה בלתי נמנעת, ושאין עוד טעם בשיתוף פעולה עם פקחי הנשק הפועלים בבגדד.
מסמכים שהוכנו באו"ם חוזים שהקרבות יתנהלו בעיקר בשלושת המחוזות שסביב הבירה בגדד. אזור האוטונומיה הכורדית שבצפון עיראק צפוי להישאר מחוץ לשדה הקרב. עוד נכתב במסמכים, כי הגשת הסיוע תהיה מורכבת במיוחד בדרום עיראק, בו מרוכז הרוב השיעי שבמדינה. באו"ם מעריכים שייקח למעלה מחודש להרגיע את התסיסה שצפויה לפרוץ באזור בניסיון למנוע את המשך שליטתו של המיעוט הסוני.
המצוקה הכלכלית הקשה, ששוררת בעיראק מאז מלחמת המפרץ ובעקבות הטלת הסנקציות, צפויה להחריף לאין שיעור עם פרוץ המלחמה, בעיקר בשל הפגיעה בתשתיות ובחשמל והפסקת יצוא הנפט. באו"ם מעריכים שהקרבות והמחסור במזון יניסו מאות אלפי בני-אדם מבתיהם, ויהיה צורך בהקמת מחנות פליטים מיוחדים לקליטתם.
ואילו בבית הלבן מבהירים כי טרם ויתרו על האפשרות לפרק את סדאם מנשקו באמצעות האו"ם, אולם "המאמצים לפרקו מן הנשק נכנסו לשלב הסופי". מקור רשמי בבית הלבן אמר לסוכנות "רויטרס", כי "עיראק חייבת לספק ראייה מוצקה לכך שהיא חיסלה את מאגרי הנשק להשמדה המונית שברשותה. כרגע, לא נראה שהיא קיבלה החלטה אסטרטגית לעשות כן". לדבריו, "עיקר תשומת הלב כעת צריכה להיות מופנית לפתרון הבעיות שהתגלו בדו"ח הנשק".