שתף קטע נבחר

קיבוץ להב: חזירים בשירות הביטחון

קיבוץ להב פיתוח פטנט עולמי: חזירי בר לגילוי מוקשים. גופים רבים בעולם כבר מגלים עניין, בצה"ל מסתייגים: "גיוס" החיה הטמאה עלול להוות בעיה

האם החזי,ר שאיננו בדיוק בעל-החיים הפופולרי בישראל, עומד לעבור שינוי תדמית? בקיבוץ להב שבדרום טוענים כי באחרונה התברר כי לחזיר הבר יש תכונה מופלאה: הוא מצטיין בגילוי מוקשים, חומרי נפץ ואבק שריפה.

הסיפור הזה מתחיל בתושב באר-שבע, גבע ציון ,(26) ששימש בצה"ל כמאלף כלבים. לאחר שיחרורו נסע גבע לקרואטיה, שם עבד באופן פרטי בגילוי שדות מוקשים בעזרת כלבים. במהלך עבודתו נתקל בעשרות חזירי בר שרעו באיזור. "בחנתי את התנהגותם והגעתי למסקנה שהם יכולים להיות יעילים יותר מכלבים בגילוי מוקשים וחומרי נפץ" מספר גבע. "הבחנתי שהם מרחרחים את הקרקע ללא הרף, ושהאף שלהם תמיד מרחף מעל האדמה. נוסף על כך התרשמתי שחוש הריח שלהם מפותח בצורה בלתי רגילה".

בשובו לישראל פנה גבע למכון לחקר החי בקיבוץ להב, המגדל חזירים, והציע לאלף חזירי בר לגילוי מוקשים. הצעתו נענתה בחיוב. גבע החל לאלף כמה חזירות בר, טמן מוקשים מתחת לאדמה, ולשמחתו החזירות גילו אותם במהירות וביעילות.

"הניסיונות שערכתי הוכיחו כי עבודת החזיר יעילה יותר גם מגלאי אלקטרוני", טוען גבע. "החזיר יכול לתת מענה טוב יותר במהלך חיפושים ליד מסילות רכבת או במזבלות, שבהן יש מתכות רבות נוספות. במקרה כזה הגלאי פשוט מתבלבל".

"נוסף על כך", מסביר גבע, "החזיר לעומת כלבי ההרחה הוא הרבה פחות תזזיתי והרבה יותר קל ונוח לאלף אותו". ואכן מדי יום, מוציא גבע לשדה המוקשים את החזירות "סודה" ו"חזיזה", ברגע שהן מגלות מוקש הן מתיישבות, מניפות את חוטמן באוויר וממתינות לצ'ופר שמגיש להן גבע ישר לפה.

הפטנט העולמי של גבע עורר לדבריו עניין רב ברחבי העולם בקרב גופים העוסקים באיתור מוקשים באיזורים שבהם אירעו בעבר מלחמות. ומה עם צה"ל? גבע כבר הציע את לצרף את החזירים לשירות. הקצינים שאליהם פנה הביעו התעניינות, אך הבהירו ש"עלולה להיות בעיה 'לגייס' את החיה הטמאה הזאת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חזירי הבר מצטיינים בגילוי מוקשים, חומרי נפץ ואבק שריפה
מומלצים