עדשות מגע: תשובות לשאלות הכי שכיחות
מאיזה גיל ניתן להרכיב עדשות מגע? מי אינו יכול להשתמש בעדשות מגע? האם ניתן לעסוק עמן בספורט? ומה עדיף - קשות או רכות? התשובות לשאלות השכיחות מפורום משקפיים ועדשות מגע
האם עדשות-מגע מתאימות לכל אחד ?
רוב מרכיבי המשקפיים, ברוב סוגי ליקויי הראיה, יכולים להרכיב עדשות-מגע ללא כל בעיה. טכנולוגיות חדשות, וחומרים חדישים, מאפשרים הרכבה נוחה, קלה ובטוחה של עדשות-מגע.
כיצד אדע אם עדשות-מגע מתאימות לי ?
מומחה העיניים, אופטומטריסט או רופא-עיניים, יערוך לך סדרה של בדיקות מקיפות כדי לבדוק את מידת התאמתך להרכבת עדשות-מגע. מבררים מצב בריאות כללי. בריאות העיניים בפרט. רגישויות. אלרגיות ומדידות של קידמת העין. קביעת המספר הדרוש ותקינות שכבת הדמעות. לאחר הבדיקה המקיפה יותאם לך סוג עדשות-המגע המתאים לך ביותר. לפי צרכיך המיוחדים ולפי מצב העיניים. סוג העדשות נבחר מתוך מגוון רב של סוגי עדשות שונים.
למי עדשות מגע לא מתאימות ?
הרכבת עדשות-מגע עלולה להיתקל בקשיים במקרים הבאים:
- רגישות ואלרגיות של העיניים.
- במקרים של מחלות. פעילות יתר של בלוטת התריס. סוכרת בלתי מאוזנת. קושי בתנועת הידיים אצל חולי שיגרון.
- יובש בעיניים בגלל הריון, שימוש בתרופות או תסמונת "עין יבשה".
- עבודה בסביבה עם הרבה אבק וכימיקלים.
מהם החסרונות של עדשות-מגע?
עדשות המגע מחייבות תהליך הסתגלות. לעדשות מגע רכות, ההסתגלות קלה ומהירה. עדשות קשות נושמות דורשות זמן הסתגלות ארוך יותר. עדשות מגע רכות (פרט לעדשות ימיות חד-פעמיות) דורשות טיפול של ניקוי וחיטוי יום יומי. למרות שהטיפול מצריך רק מספר דקות ביום. אנשים רבים אינם מרוצים מכך. סוגים מסוימים של עדשות-מגע מגבירים את רגישות העניים לאור ולסנוור. (בעת אור).
באיזה גיל אפשר להתחיל הרכבת עדשות-מגע ?
גם ילדים מתחת לגיל 10 שנים יכולים כבר להרכיב עדשות מגע. מחקרים מוכיחים שגילאי 11-13 מספיק אחראיים כדי להרכיב ולטפל בעדשות-מגע בצורה נכונה ובטוחה.
כמה עולות עדשות-מגע ?
עלות עדשות מגע נמוכה מאשר ההוצאה השנתית על משקפיים אצל צעירים וילדים. הם מרבים לאבד ולשבור את המשקפיים. כך שהעלות השנתית שלהם גבוהה ממחיר עדשות-מגע.
האם עדשות מגע נופלות מהעיניים בקלות?
עדשות מגע רכות כלל אינן נופלות מהעיניים מעצמן. האחיזה שלהן בעיניים יציבה מאד, ואין כל חשש שבפעילות גופנית כגון : ספורט, ריקוד, התעמלות, העדשות תיפולנה מהעיניים. לעומת זאת עדשות מגע קשות (עבירות-חמצן) הן בעלות אחיזה יותר רופפת בעיניים ולכן נופלות יותר בקלות.
אילו סוגים של עדשות-מגע קיימים?
בחלוקה ראשונים עדשות-מגע נחלקות לשני סוגים עיקריים. עדשות מגע רכות ועדשות-מגע קשות נושמות עבירות חמצן. לכל קבוצה יתרונות וחסרונות משלהן.
- עדשות קשות עבירות-חמצן: תחושת "גוף זר" יותר חזקה ולכן יותר קשה להסתגל אליהן. משך ההסתגלות ארוך יותר. מי שמצליח בסופו של דבר לעבור את שלב ההסתגלות, נהנה מעדשות בעלות איכות ראיה מעולה. קלות בטיפול. עלות תכשירים נמוכה ביותר לטיפול היום יומי ולכן התחזוקה זולה. לעדשות קשות אורך חיים של כ-3 שנים.
- עדשות מגע רכות שנתיות: טובות לשימוש יום יומי במשך שנה. הרבה יותר קל להסתגל אליהן לעומת עדשות קשות. יותר נוחות כבר מההתחלה. יש להחליפן כל שנה. אורך חיי העדשות כפי שנקבע ע"י היצרנים. אופטומטריסטים ורופאי-עיניים הוא שנה בלבד. המשך הרכבת העדשות מעבר לזמן המומלץ עלול לסכן את בריאות העיניים. תחזוקת העדשות יותר יקרה.
- עדשות רכות בתחלופה תדירה: כדי להימנע מבלאי, ומצבירת משקעים על העדשות. מקובל כיום להשתמש בעדשות בעלות תחלופה גבוהה. חודשיות. דו-שבועיות, ואפילו יומיות חד-פעמיות. ככל שמחליפים את העדשות בתדירות גבוהה יותר, הן בריאות יותר לעיניים. נוחות ובטוחות יותר.
- עדשות יומיות חד-פעמיות: בשנים האחרונות עלה מאד מספרם של מרכיבי העדשות היומיות. הן מתאימות במיוחד למי שמרכיב עדשות רק בהזדמנויות מיוחדות. לא על בסיס יום-יומי. לספורט. לעיסוקי פנאי. לטיולים וכו...
- מרכיבים בבוקר. נהנים כל היום, ובערב זורקים לפח האשפה. ללא צורך בניקוי. ללא צורך בתכשירים או במיכל אכסון. במספר מדינות בעולם השימוש בעדשות מגיע לכדי 30% מכלל מרכיבי עדשות-מגע.
- עדשות חודשיות לשימוש מתמשך יום ולילה: חידוש מהפכני בטכנולוגיית היצור של החומר מאפשרת להרכיב את העדשות יום ולילה ברציפות במשך חודש שלם. רופא בתורנות לילה שאיננו ישן שנת לילה מסודרת יהיה זמין כל הזמן. אנשי כוחות ביטחון יהיו מוכנים לכל "הקפצה". התכונה של עבירות חמצן גבוהה בשילוב עם הולכת מים גבוהה מאפשרת את "הנס" הטכנולוגי הזה. אין צורך בניקוי. מרכיבים ושוכחים למשך חודש שלם.
אני רוצה עדשות מגע אך פוחד. מה לעשות ?
כל מי שמגיע בפעם הראשונה להתאמת עדשות-מגע קצת חושש. אך טבעי הוא לחשוש מפני הכנסת גוף זר לתוך העין. אולם. העדשות המודרניות נוחות וידידותיות לעיניים. לכן, תוך מספר דקות מפסיקים לחוש אותן בעיניים.
מה יותר זול. טיפול בעדשות-מגע רכות או קשות ?
כדי לשמור על בריאות העיניים, ולהנות מהרכבה נוחה ובטוחה של עדשות-מגע, יש לנקות ולחטא אתן כל יום. שיטות הניקוי החדשניות הן קלות. פשוטות ויעילות להפליא. על פי רוב תמיסה אחת עושה את כל הפעולות. ההוצאה על תמיסות לעדשות רכות גבוהה יותר מאשר על תמיסות לעדשות קשות מאחר והפעולה מצריכה יותר חומר. הטיפול בעדשות קשות זול מאד מאחר ומשתמשים בטיפות ספורות של נוזל כל יום.
האם חייבים בפיקוח מקצועי והשגחה כדי להרכיב עדשות-מגע ?
למרות נוחותן, עדשות-מגע הן בכל זאת גוף זר בעיניים. חיוני לבוא למומחה העיניים לבדיקות תקופתיות מדי 6 חודשים, כדי לוודא שלא נגרם נזק מצטבר לעיניים ולבדוק שהראיה לא השתנתה. הרכבת עדשות מגע ללא השגחה מקצועית עלולה לסכן את בריאות העיניים, איכות הראיה ועצם היכולת להרכיב עדשות-מגע בעתיד. רוב האופטומטריסטים המתמחים בהתאמת עדשות-מגע מציעים "מנוי שנתי" של בדיקות מעקב ביחד עם קניית עדשות מגע לשנה.