שתף קטע נבחר

טיפול בחמצן ובאוזון: להסניף אנרגיה טובה ובריאה

ניסיתם כבר את כל הפוטנציאל הטיפולי בים וביבשה? יש לנו חדשות בשבילכם: עכשיו זה באוויר. הטרנד החדש, שמבטיח להשאיר אתכם צעירים, יפים ונמרצים, הוא טיפולים בחמצן ובאוזון. מסניפים, והחיים יפים

זה היה רק עניין של זמן עד שגם היסוד הזה, שבלעדיו אין לנו חיים, יתגלה כיותר מסתם אוויר לנשימה. אז הנה זה בא: הטרנד החדש, שמסתמן כלהיט החם הבא של טיפולי היופי ואיכות החיים בארץ, עושה שימוש באוויר, או ליתר דיוק, בשניים ממרכיבי האוויר: חמצן ואוזון.

 

בארצות הברית ובמזרח הרחוק נהפכו הטיפולים בחמצן בשנתיים האחרונות ללהיט היסטרי. במרכזי ספא, במרכזים רפואיים וקוסמטיים, בחדרי כושר ואפילו במרכזי קניות מוצבים מכשירי בר חמצן המספקים אוויר מועשר בחמצן. מי שמתעייף אחרי האימון, באמצע הקניות או סתם במהלך יום עבודה, יכול פשוט "להסניף" חמצן במשך כרבע שעה, ולחזור לסדר היום נמרץ ורענן יותר.

 

נשמע מוזר? לא לגמרי. החמצן והאוזון משמשים זה שנים ברפואה בזכות תכונות הריפוי המיוחדות שלהם. ואת התכונות הללו בדיוק החליטו חברות שונות לנצל עכשיו גם לשיפור המראה וההרגשה.

 

חמצן ולעניין

 

את העובדה שלחמצן יש תכונות מעוררות ומחדשות אנרגיה הבינו מפעילי מועדוני ההימורים בלאס וגאס כבר מזמן. באווירה האפופה עשן סיגריות, כאשר המהמרים הכבדים משחקים לעתים שעות וימים, יורד שיעור החמצן המגיע למוח, והתוצאה היא תחושת עייפות, שעלולה לגרום להם לפרוש בטרם רוקנו את כיסיהם. כדי למנוע מן המהמרים להתעייף מוקדם מדי, מועשר האוויר במעט חמצן דרך מערכת המיזוג המרכזית.

 

על הרעיון הזה מבוססים גם הטיפולים בחמצן. "האוויר שאנו נושמים מכיל בתוכו תערובת של כמה גזים, שהחמצן (O2) תופס למעשה רק כ-20% ממנה", מסביר ד"ר אודי בר מ"בר מרכזים לרפואה מתקדמת", רופא כללי ומומחה לתוספי מזון ולרפואה אסתטית. "שני 'יצרני' החמצן באוויר הם הצמחים ואצות הים. מאז המהפכה התעשייתית עולה בהתמדה שיעור המזהמים באזורים האורבניים, ובעקבות זאת יורד אחוז החמצן באוויר. בו זמנית פוחת מספר הצמחים והעצים (שלא לחינם מכונים 'ריאות ירוקות') באזורים אלה, מה שמביא להפחתת ייצור החמצן.

 

תאי העור מתחלקים ומתרבים בקצה העליון של שכבת הדרמיס, ממש מתחת לשכבה החיצונית של העור. מחזור חייהם של התאים הללו, שנקראים התאים הבזליים, נמשך כ-120 יום. בגיל צעיר החמצן עובר ביעילות דרך כלי הדם לתאים הבזליים, וממריץ אותם להתרבות, להתחלק ולהגיע למשך חייהם המקסימלי. התוצאה: שכבה צפופה של תאים שיוצרת עור הדוק. אולם ככל שמתבגרים, בייחוד בסביבה של עשן וזיהום אוויר, פוחתת רמת החמצן המגיעה לתאים, ומשך חייהם מתקצר. שכבת התאים נעשית צפופה פחות, מה שמתבטא במראה עור מדולדל יותר.

 

"כאשר אספקת החמצן לתאים תקינה", מוסיף ד"ר בר, "חילוף החומרים בהם אופטימלי, וכך הם מייצרים ביתר יעילות את הסבום, חומר הסיכה המצפה את העור, מקנה לו רכות ומונע ממנו להתייבש. עם הגיל, כשאספקת החמצן יורדת, נחלשים גם חילוף החומרים וייצור הסבום, והעור נראה יבש יותר ורך פחות".

 

ד"ר בר, חבר באגודה האמריקאית לאנטי אייג'ינג, מספר שכבר לפני שנים אחדות הוצגה באחד הכנסים האפשרות של טיפולים בחמצן להעשרת העור, באמצעות תא קטן שבו יושבים ונושמים את החמצן המוזרם, או באמצעות מסכות חמצן שמניחים על הפנים. "כרופא היה לי חשוב להבין אם הטיפולים האלה אמינים ואיך הם עובדים. עד אז ידעתי, שאם ההמוגלובין (המרכיב האדום בדם שמעניק לו את צבעו ונושא את החמצן לכל תאי הגוף) רווי במאת האחוזים, אי אפשר להרוותו מעבר לכך, ולכן לא הבנתי מה בדיוק יכול הטיפול לעשות. אבל אז, בדיוק באותה תקופה, התפרסמו מחקרים חדשים, שהוכיחו שגם כאשר ההמוגלובין רווי בחמצן, עדיין ניתן להעלות את ריווי החמצן בנוזל הדם וברקמות העור, ובכך לאפשר לתאים לחיות את מלוא חייהם ולהביא למראה עור הדוק, רך, רענן וצעיר יותר".

 

תכונה חשובה נוספת של החמצן, שאף היא הוכחה לא מכבר, היא יכולתו לקטול חיידקים. "במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי ניו-אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין, ושהקיף 500 חולים בסרטן המעי הגס שעמדו לעבור ניתוח, הנשימו בעזרת חמצן טהור מחצית מהחולים", מספר ד"ר בר. "הם הונשמו במהלך הניתוח ושעתיים לאחריו. נמצא כי הטיפול הפחית ב-50% את שיעור הלוקים בזיהומים לעומת חולים שלא הונשמו בחמצן. המחקר המליץ לבצע אותו כשגרה לפני כל ניתוח רציני, ובייחוד לפני ניתוחים עם סיכון גבוה לזיהום, כמו ניתוחי בטן".

 

לאור העובדה שעדיין אין בנמצא מחקרים ספציפיים המוכיחים את סגולותיו הקוסמטיות של החמצן, מסתמך בשלב זה הטיפול בחמצן על ההקשה המתבקשת מההיבט הרפואי להיבט הקוסמטי. "מתברר שהחמצן חיוני במיוחד לתאי הדם הלבנים", אומר ד"ר בר, "שהם התאים הנלחמים בחיידקים. מבחינת העור המשמעות היא שגם פצעי אקנה, הנגרמים על ידי חיידק הסטפילוקוקוס, מגיבים נפלא לטיפולי החמצן. הטיפול בחמצן גורם למעשה להיעלמותם, ויכול לשמש תחליף לטיפול התרופתי הקיים כיום, שמלווה בלא מעט תופעות לוואי".

 

ולא רק מראה העור יוצא נשכר מן העניין. ד"ר בר: "ממש כשם שהחמצן משפיע על תאי העור, הוא משפיע על שאר תאי הגוף ועל תפקודים אחרים שלו. אם שאיפת החמצן משפרת באופן ניכר את כושרם של תאי הדם הלבנים להילחם בזיהומים, ניתן להקיש מכך כיצד היא יכולה להשפיע על כל המערכת החיסונית, ולשפר את יכולתה להילחם ב'סתם' שפעת או כאב גרון חיידקי".

 

ואכן, מתברר שלחמצן יש השפעה חיובית גם על הגברת רמת האנרגיה של הגוף ועל ההרגשה הטובה. שאיפת חמצן מקילה מיד על כאבי ראש ומיגרנות, היא מעוררת, יעילה מאוד בטיפול בעייפות ומקנה תחושת מרץ ורעננות".

 

ממחקר שנערך באוניברסיטת נורת'מבריה ניוקסל באנגליה, שהוצג בדצמבר בכנס האגודה הפסיכולוגית הבריטית, אכן עולה כי אספקת חמצן נקי לגוף מחזקת וממריצה את פעילות המוח. החוקרים תיארו מבחנים שונים של כישורים שכליים שעברו סטודנטים, לאחר ששאפו חמצן במשך 30 שניות או דקה בלבד. הממצאים הראו, כי אפילו שאיפה אחת של חמצן עשויה לשפר את סיכויי ההצלחה במבחנים קוגניטיביים כזיכרון לטווח קצר, קשב ומבחני זמן תגובה.

 

הראשונה שהרימה את הכפפה בארץ היא חברת מקסימה, שפיתחה מכשיר בשם Life2O. לאוויר המועשר בחמצן מוסיף המכשיר תמציות ארומטיות, כך שהאפקט המתקבל כפול: גם מספקים חמצן נקי לגוף וגם שואפים את התמציות, שאמורות להיטיב עם הגוף והנפש.

 

"המכשירים הראשונים לשאיפת חמצן פותחו ביפן, לפני כארבע שנים", מספר מיקי רוזנברג, מנכ"ל החברה. "הרעיון הגיע מתחום הרפואה, שם מקובל להנשים חולים בחמצן טהור אפילו בניידות לטיפול נמרץ, כדי לשפר את הרגשתם, להפחית לחצים ולמנוע זיהום סביבתי. המפתחים החליטו שמה שטוב לאנשים חולים בוודאי יועיל גם לבריאים, וכך נולד בר החמצן. הפיתוח הזה הרשים אותי מאוד, והחלטתי לאמץ את הרעיון ולשדרג אותו בעזרת שילוב תמציות ארומטיות".

 

הפיתוח הישראלי כולל שני סוגי מכשירי אוויר המועשר בחמצן, שמפעפע דרך תמציות ארומטיות, שאותן בוחרים בהתאם לרצון המשתמש ולתכונות הייחודיות של כל תמצית. כך לדוגמה, מי שרוצה להתרגע יכול לבחור בתמצית ברגמוט, ומי שזקוק לאנרגיה יכול לבחור בתמצית הפצ'ולי, שמעורר נפשית וגם משמש כאפרוזידיאק.

 

המכשיר הראשון מחובר לצינורית המונחת צמוד לאף, כך שהוא מאפשר שאיפת החמצן המוזרם ישירות ובה בעת גם של התמציות הארומטיות. השני כולל מסכה, שדרכה מוזרם האוויר המועשר בחמצן ורווי בתמציות ארומטיות ישירות לפנים. כך נספג החמצן הן בעור הפנים והן בתאי הדם בגוף באמצעות שאיפתו, ומתקבלת השפעה כפולה: הן על העור והן על הגוף והנפש.

 

את הטיפול במכשירים תוכלו לקבל בקרוב במכוני כושר, במרכזי ספא ובמרכזים רפואיים וקוסמטיים. ד"ר בר, חלוץ הטיפול בשיטה בארץ, מטפל כבר כמה חודשים במסכת החמצן, ולדבריו "האפקט המתקבל מרשים מאוד. כדי לשפר את התוצאה מתחילים את הטיפול בפילינג מכני עדין, שבו מסירים את שכבת העור הקרנית. אחר כך מניחים את המסכה על הפנים למשך רבע שעה. כבר אחרי טיפול אחד ניתן לחוש בשינוי: העור נראה ורדרד ורענן יותר. נוסף על כך, בזכות שאיפת החמצן נהנים גם מיתרונותיו של בר החמצן: הרגעה, הפגת כאבי ראש, התרעננות, שיפור הפעילות המוחית ועוד. לאחר שבעה טיפולים כאלה, שנמשכים שבוע ימים רצוף, מקבלים חידוש אמיתי של עור הפנים, שנעשה רענן, צח והדוק יותר".

 

- אין סכנות או תופעות לוואי בטיפול?

 

"במחקר על חולי הסרטן שעברו ניתוחים במעי הגס, אחת הסיבות להמלצה הגורפת לטיפול בעזרת הנשמה בחמצן נובעת מן העובדה שמדובר בטיפול שהוא לא רק זול ופשוט, אלא ידוע כבלתי מסוכן וחסר תופעות לוואי. זהו גם אחד היתרונות החשובים של הטיפול בעור בעזרת החמצן. הוא אינו גורם לכל תופעת לוואי, אדמומית או צלקות, שמוכרים מטיפולים אחרים".

 

אוזון מוסיף המון

 

האוזון (O3) הוא גז הנוצר עקב מעבר מטען חשמלי בחמצן. הוא נמצא באטמוספירה באופן טבעי ומשמש כשכבה המגינה על האדם, החי והצומח מפני ההשפעה המזיקה של השמש ומפני התחממות יתר של כדור הארץ. מאחר שהאוזון כבד מן האוויר, קיימת שקיעה הדרגתית שלו כלפי האדמה, ובדרכו הוא נקשר למזהמים שונים באוויר ובכך מהווה מרכיב עיקרי לטיהור האוויר. בשנים האחרונות גוברת המודעות לעובדה שכמות האוזון באטמוספירה פוחתת בהדרגה, עקב שימוש מוגבר באירוסולים ובמזהמי אוויר.

 

"לאוזון", מסביר ד"ר יוסף דיין, מומחה לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה ומטפל ברפואה טבעית, "יש תכונה חשובה שהופכת אותו ליעיל מאוד בתחום הרפואה, והיא יכולת החיטוי והטיהור שלו. האוזון משמיד כל גורם מזהם שקיים: חיידקים, פטריות ונגיפים. בתכונתו זו נעשה גם שימוש מסחרי בטיהור וחיטוי מים, הן לשתייה והן לבריכות שחייה".

 

האוזונותרפיה (טיפול באמצעות אוזון) נמצאת בשירות הרפואה כבר יותר מ-80 שנה, בעיקר בארצות מערב אירופה. הטיפול משמש לנטרול זיהומים שונים, נגיפים, חיידקים ופטריות, לטיפול ברגליים סוכרתיות, לניקוי כלי הדם והלימפה, להפחתת דרגת דלקות ועוד. שיטות הטיפול שפותחו במשך השנים כוללות שתיית מי אוזון, הזרקת אוזון לגוף, חוקני אוזון לנרתיק ולמעי הגס, וטיפולים מקומיים בעזרת מים או שמן זית שבהם מומס האוזון, או באמצעות שקית אטומה שבה מוזרם האוזון מסביב לגפה הנגועה.

 

לדברי ד"ר דיין, שמטפל בעזרת האוזון בבעיות רפואיות שונות, אותו כושר חיטוי וטיהור שהופך את הגז הזה ליעיל כל כך בריפוי, מהווה בסיס גם לטיפולים קוסמטיים ולטיפולים לשיפור איכות החיים וההרגשה. ואכן, גם הטיפולים הללו מתחילים אט אט לחדור למכוני היופי והספא.

 

"הטיפול באוזון מאפשר לחטא את העור מזיהומים, לייבש פצעים, להמריץ את חידוש העור ולרענן את מראהו, והוא יעיל במיוחד אחרי טיפולי פילינג", מסבירה מירי אלדמע, הקוסמטיקאית הראשית של רשת רונית רפאל, מרכזים רפואיים קוסמטיים. "הטיפול מתבצע בעזרת מכשיר חשמלי הנקרא אקוודרם, הכולל אלקטרודות שבאמצעותן מחדירים את האוזון לעור הפנים. בשלב ראשון, כדי להכין את העור, מבצעים פילינג עם חומצות פירות המסיר את שכבת התאים המתים שעל פני העור. הקילוף נמשך כיומיים, ואחריו מחדירים לעור בעזרת האלקטרודות תמציות צמחים ארומטיים וויטמינים מזינים (F, E ,C, B, A ו- K) ומסיימים בהחדרת האוזון, גם כן בעזרת האלקטרודות".

 

"החיסרון היחיד של האוזון", אומר ד"ר דיין, "הוא בהיותו רעיל לקרום הרירית של מערכת הנשימה, ולכן אסור לנשום אותו. הסכנה היא אך ורק בריכוזים גבוהים או בחשיפה מצטברת מרובה. מכיוון שהטיפולים אצל הקוסמטיקאיות כוללים ריכוז נמוך של אוזון, אין כל סכנה למטופלת. עם זאת, החשיפה המצטברת עלולה לסכן את המטפלים ולגרום להם לנזק בריריות מערכת הנשימה, ולכן יש לדאוג לאוורור טוב של חדר הטיפולים".

 

מזה וגם מזה

 

ד"ר גרשון שראייר, רופא יהודי-צרפתי שעלה לארץ עם רעייתו אירן לפני כשנה, משמש כנשיא אגודת האוזון בצרפת. הוא מטפל כבר שנים בבעיות רפואיות שונות בשיטת האוזונותרפיה במרפאתו בצרפת. לאחר שראה כי טוב בטיפול בחולים, החליט לנצל את השיטה גם לשיפור איכות החיים של אנשים בריאים, ופיתח טיפול המשלב שימוש באוזון ובחמצן גם יחד.

 

"מטרת הטיפול לסלק את הרעלים מהגוף, ובכך לשפר את ההרגשה, לזכות בתחושת רעננות ומרץ, להפיג מתחים ולהיראות טוב יותר", אומרת אירן, שמנהלת יחד איתו את מרכז הטיפולים zO eB בירושלים. "הנחת היסוד היא שהרעלים והפסולת המצטברים בגוף מפריעים לתפקודו. אם מצליחים לנקות היטב את התאים, משתפרת זרימת הדם והאוויר ביניהם, והדבר משפיע לטובה הן על התחושה הפיזית והן על המצב הנפשי".

 

בשלב הראשון של הטיפול, הנמשך כ20- דקות, נכנס המטופל לתא סגור כשרק ראשו מבצבץ החוצה (כדי למנוע את נשימת האוזון). בהדרגה מוזרמים אל התא אדי מים רוויים באוזון ובחמצן. "השילוב של האוזון והחמצן הופך את הטיפול ליעיל הרבה יותר מאשר טיפול בכל אחד מן המרכיבים הללו בנפרד", טוענת שראייר, "משום שהאוזון, שחודר דרך העור למערכת הלימפה ומנקה את מחזור הדם, מאפשר לחמצן לחדור ולהיספג בצורה יעילה יותר".

 

חלקו השני של הטיפול מתרחש בבריכת מים קטנה, ונמשך כ30- דקות. בבריכה מוזרם מעין מפל של מים טהורים, נטולי כימיקלים ורוויים בחמצן, בלחץ אטמוספירי גבוה. המטופל יכול לכוון את גופו כלפי הזרם כדי לקבל עיסוי עמוק בכל האיברים. זרם המים החזק והחמצן שמשתחרר ממנו משפרים את זרימת הדם לאיברים, ומסייעים לשחרור שרירים תפוסים, להפגת מתחים ואפילו להסדרת פעילותה של מערכת העיכול.

 

"הטיפול פותר בעיות הירדמות ושינה, מפיג מתחים שגורמים למיחושים שונים, מסייע לכאבי גב, מחזיר אנרגיות ומשפר את הריכוז והקצב", אומרת שראייר. "בקיצור, עוזר בכל הבעיות הקטנות שמציקות כמעט לכל אחד ומשפר את איכות החיים".

 

מי מפקח

 

"הטיפול במכשירי חמצן ואוזון מאושר על ידי משרד הבריאות באופן עקרוני", אומר רובי שטיינברג, דובר משרד הבריאות, "אולם המשרד אינו אחראי לטיפול במכשירים אלו על ידי קוסמטיקאיות ואינו מפקח עליהן, אלא רק על רופאים או אחיות בפיקוח רופא. נושא פעילות הקוסמטיקאיות בכלל יוסדר בקרוב באופן רשמי באמצעות הלשכה המשפטית של משרד הבריאות, על פי המלצותיה המתגבשות של ועדה בין-משרדית להסדרת תחום הקוסמטיקה".

 

איך עושים את זה

 

טיפול בחמצן:

איפה: "בר מרכזים לרפואה מתקדמת", בית הרופאים, רח' שפרינצק 3, תל אביב.

כמה: כדי להשיג תוצאות לטווח ארוך, מומלץ לבצע סדרה של שבעה טיפולים במשך שבוע רצוף. אפשר לחזור על הסדרה מדי שלושה חודשים. סדרה של שמונה טיפולים שכוללת גם פילינג הכנה וסדרת קרמים טיפוליים לבית, עולה 1,400 שקל.

 

טיפול באוזון:

איפה: רשת רונית רפאל.

כמה: סדרה של 10-5 טיפולים, או לחלופין טיפול רענון פעם בחודש. טיפול אחד עולה 390 שקל, על סדרת טיפולים יש הנחה של 15%-10%.

 

טיפול משולב:

איפה: מרכז Be Oz, בניין הטיילת, רח' בית"ר 2, ירושלים.

כמה: מתחילים בסדרה של שישה טיפולים בתדירות של פעמיים בשבוע, ויורדים במינון לפעם בשבוע. טיפול אחד עולה 199 שקל, מנוי לשישה טיפולים: 750 שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא מנדלין
טיפול בחמצן. מסניפים לרבע שעה
צילום: גיא מנדלין
צילום: גיא מנדלין
טיפול באוזון. מחדש את תאי העור
צילום: גיא מנדלין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים