תופעה: נשירת שיער אצל ילדים
מגיל צעיר ילדינו חולמים על שיער ארוך, מבריק ומלא. ואולם, חוסרים תזונתיים, פטריות בקרקפת, תורשה, מתח וחרדה, ואפילו מתיחה חזקה מדי של השיער, עלולים לגרום גם אצל ילדים לנשירה מסיבית והתקרחות. החדשות הטובות: ברוב המקרים ניתן לטפל בשיעורי הצלחה גבוהים
לפני כחודשיים הגיע י' בן ה-7 יחד עם אמו המודאגת למרפאת עור בבית חולים במרכז הארץ. הילד, סיפרה האם, סובל לאחרונה מנשירה קשה, שהותירה קרחות עגולות ומכוערות בקרקפתו. לדבריה, היא שינתה את השמפו שבו השתמש, אך הדבר לא עזר. הילדים בבית הספר, סיפרה לרופא, לועגים לו ומכנים אותו בשמות גנאי. מרוב בושה חובש י' כובע מצחייה לאורך כל היום ולא מוכן להסיר אותו גם בשעות הערב.
הרופא נטל דגימה משערו של י', הביט בה מתחת למיקרוסקופ ואיבחן את הבעיה: מחסור בברזל הוא שגרם לנשירת השיער המוגברת. האבחנה אושררה בסדרת בדיקות דם שהילד עבר. טיפול בכדורי ברזל ושימוש בשמפו רפואי עצרו את הנשירה והצליחו למלא את ההתקרחויות שנוצרו בקרקפת בשיער חדש ובריא. בתוך חצי שנה חזר שיערו של י' להיות סמיך ומלא כשהיה.
שבוע אחרי שפרצה מלחמת לבנון השנייה, הבחינה אמה של ר' בת ה-10 ששערותיה הארוכות של בתה נושרות, והשיער שנותר הפך לשביר ודק. רופא עור שבדק את הילדה איבחן בקלות את הבעיה. המתח והחרדה שבהם היתה הילדה שרויה הם הגורם לנשירה, אמר לאם המודאגת. הוא הבטיח לה שעם הזמן, וללא טיפול, כשהילדה תירגע ותחזור לשגרת חייה, תיפסק הנשירה ומצב השיער יחזור לקדמותו.
"נשירת שיער אצל ילדים היא תופעה שכיחה," אומר ד"ר רזיאל לוריא, רופא עור יועץ במרפאת השיער במרכז הרפואי לילדים שניידר. "בארה"ב 8% מכלל הפניות לרופא עור ילדים, יותר מ-5 מיליון ילדים מדי שנה, קשורות בבעיות שיער. ברוב המקרים מתרכזת הבעיה בשיער הקרקפת, אך לפעמים היא מתבטאת גם בגבות ובציפורניים".
הבעיות הנפוצות
ד“ר לוריא מסביר אילו בעיות שיער שכיחות יותר אצל ילדים ומתבגרים, ממה הן נובעות וכיצד מטפלים בהן.
Tinea capitis .1: “הבעיה השכיחה ביותר היא פטרייה מידבקת ששמה Tinea capitis וסימניה הם התקרחויות אליפטיות בקרקפת. כמו כן עלולה הפטרייה לפגוע בגבות ובריסים. הפטרייה פוגעת בגוף השערה וגורמת לשבירת השיער ובזקיק השערה, דבר שמוביל ליצירת מעגלי התקרחות. בנוסף מופיעות על העור נקודות שחורות. הבעיה הזו מלווה בגרד ובקשקשת.“
אבחון: באמצעות דגימת שיער תחת מיקרוסקופ ותרבית.
טיפול: שמפו רפואי נגד פטריות, במקרים חריפים טיפול תרופתי.
שיעורי הצלחה: גבוהים.
:Alopecia Areata .2 “הבעיה הזו מופיעה בפתאומיות. השיער הופך לפתע לחלש ושביר, נראה קצר יותר ארוך מאורכו הממשי, והשערות הופכות למעוגלות, כמו סימני שאלה. בנוסף מופיעות התקרחויות עגולות בקרקפת, ובחלק מהמקרים נוצרות גם נקבוביות בציפורניים, בצורת ראשי סיכה. המחלה הזו לא מידבקת והיא פורצת מסיבה אוטואימונית, כלומר נוצרים בגוף נוגדנים נגד חלבוני פיגמנט השיער. מתח וחרדה עלולים להוות טריגר למחלה: ב-20% מהמקרים הרקע למחלה הוא משפחתי, והמצב הרגשי הוא טריגר להתפרצותה".
אבחון: בדיקה מיקרוסקופית של זקיקי השיער.
טיפול: הזרקה מקומית של קורטיזון וטיפול במשחות שגורמות לגירוי העור, שמביא לצמיחת השיער.
שיעורי הצלחה: לא גבוהים. “ב-80% מהמקרים הילדים מצמיחים חזרה את השיער, עם או בלי טיפול,“ אומר ד“ר לוריא. “השיער צומח תחילה לבן ורק בהמשך מקבל את הצבע המקורי שלו".
Traction Alopecia .3: “בעיה שגורמת לנזק פיזיקלי לשיער. היא אופיינית בעיקר בקרב ילדות צעירות או רקדניות שאוספות את שיערן אחורה בחוזקה, דבר שלאורך זמן מעלה את קו השיער הקדמי ויוצר מצח גבוה במיוחד וצורה מפרצית שאופיינית לגברים מקריחים. מתיחת השיער בחוזקה, באר מצעות גומי או קוקיות, גורמת לנסיגתו. גם שימוש בפן, החלקת שיער או סלסולו גורמים לבעיה הזאת".
אבחון: ללא צורך במיקרוסקופ.
טיפול: הרפיית המתיחה והפסקת השימוש בחומרים כימיים לשם יישור השיער או סלסולו.
שיעורי הצלחה: גבוהים ביותר.
:Trichotillomania .4 “בעיית שיער שמאופיינת בתלישת שיער עצמית ונובעת ממתח וממצוקה. בעיקר היא אופיינית לילדים שעוברים התעללות מינית, שמשתמשים בתלישת השיער כמנגנון אזעקה".
אבחון: במיקרוסקופ מבחין הרופא בשורשי שיער פגוע ובשיער שבור.
טיפול: פסיכולוגי ולפעמים אפילו פסיכיאטרי ומלווה בתרופות נוגדות חרדה ודיכאון.
שיעורי הצלחה: תלויים בנכונות הילד להודות במצוקתו ובשיתוף הפעולה שנדרש ממנו.
Telogen .5: “נשירת שיער אופיינית ביותר בקרב ילדים, שמתבטאת באיבוד רב של שיער. הבעיה הזאת מופיעה בעיקר בעקבות מחלות חום, מחלות ממושכות אחרות, סטרס גופני ונפשי, ירידה לא מבוקרת במשקל ומחסור בברזל".
אבחון: הרופא חופן קווצת שיער מקרקפת הילד, ואם נותרות בידיו יותר מחמש שערות - האבחנה מאושרת.
טיפול: באמצעות תזונה מאוזנת עשירה בחלבונים ומתן ברזל.
שיעורי הצלחה: גבוהים.
Loose Anagen Hair .6: “בעיית השיער הזאת זוהתה לראשונה בשנת 1984 והיא מאופיינת בעיגון רופף של השערה לקרקפת. כלומר, השערות נתלשות מהקרקפת בקלות וללא כאב. הבעיה מופיעה בעיקר בגני הילדים, כשהילדים תולשים זה את שיער ראשו של זה. כתוצאה מכך השיער מידלדל ולא צומח."
אבחון: באמצעות מיקרוסקופ.
טיפול: התנהגותי. האם מודרכת לסרק בעדינות את הילד. אצל בנות נעלמת התסמונת עם קבלת המחזור.
שיעורי הצלחה: גבוהים.
פגיעה בדימוי העצמי
“שיער ראשנו הוא האיבר היחיד בגוף האדם שאין לו תפקיד,“ מסביר ד"ר דני בן-אמיתי, מנהל היחידה לרפואת עור ילדים במרכז הרפואי שניידר. "מצד שני, יש לו ערך אסתטי גבוה וחשיבות גדולה מבחינה חברתית. המוסכמות החברתיות מסתייגות מבעיות שיער."
ואכן, בתרבות שלנו שיער עשיר, מלא ומבריק מסמל בריאות, נעורים ויופי. "שיער ראשנו מהווה חלק מהותי מדימוי הגוף שלנו בכל גיל," מסביר ד"ר גידי אבידן, פסיכיאטר מומחה לילדים ונוער ומנהל מחלקת יום נוער וילדים בבית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל.
"סביב גיל ההתבגרות, כשמתחילה אצל ילדים משיכה לבני המין השני,
ההשקעה במראה החיצוני, לרבות בשיער, היא עצומה. השיער שלנו הוא 'איבר' בולט מאוד, וכבר מגיל צעיר מאוד אנחנו מודעים לכוח המשיכה שלו. כלומר, יש לו תרומה נכבדה לאטרקטיביות שלנו. ילדות מקשטות את שיערן בסרטים, קוקיות וקשתות, ובגיל ההתבגרות גם בנים מטפחים את שיערם: צובעים אותו, מושחים עליו ג'ל ובוחרים תסרוקות של כוכבי קולנוע וספורט נערצים.
“כל בעיה בשיער בגיל הילדות וההתבגרות קשה להסתרה וגוררת אחריה תחושה של בושה ופגיעה בדימוי העצמי, עד כדי הסתגרות. בעיות התקרחות למשל עלולות לגרום גם ללעג מצד הילדים האחרים. לכן כל פגיעה בשיער היא בעייתית."
בעיות שיער בקרב ילדים ובני נוער מטופלות בכל מרכז רפואי בארץ שניתן בו שירות ברפואת עור וכן במרפאות קופות החולים השונות.