שתף קטע נבחר

למה יש לנו נקודות חן ומדוע צריך לשים אליהן לב?

הסיבה להופעתן עדיין לא ברורה, אבל ברור כשמש כי השומות שעל העור עלולות להפוך לנגע סרטני. כדי למנוע זאת, יש להכיר את ארבעת הגימלים. אתם התעניינתם, הדוקטור משיב

נקודת חן מולדת, המכונה גם Nevus, נוצרת בשל שגשוג תאים מסוג מלאנוציטים בשכבת הדרמיס או האפידרמיס של העור, או בשתיהן גם יחד. התופעה מאוד שכיחה ומופיעה אצל אחוז עד שני אחוז מהתינוקות. במרבית המקרים, נקודת החן מתפתחת עוד ברחם, אולם לעתים היא עשויה להתפתח במהלך השנתיים הראשונות לחיים.

 

נקודת חן היא אחד מגורמי הסיכון הידועים לסרטן עור מסוג מלנומה. למרבה המזל, מלנומה נדירה בקרב בילדים, ושכיחותה עד גיל 9 היא פחות ממקרה אחד על כל מיליון ילדים. עם זאת, בגיל ההתבגרות שכיחות המלנומה עולה באופן דרמטי ומגיעה לכ-13 מקרים על כל מיליון ילדים בגילאי 15 עד 19.

 

ולפני שנתחיל בהסברים, נשפוך קצת אור על העור: הוא לא סתם כיסוי, העור הוא איבר של ממש, ובעצם הגדול באיברי הגוף - שטחו אצל אדם ממוצע מגיע עד כדי 2 מטר רבוע ומשקלו כ-20 ק"ג. העור בנוי משתי שכבות עקריות של תאים - אפידרמיס ודרמיס, ומתחת שכבה תת עורית המכילה בעיקר תאי שומן.

 


 

האפידרמיס - השכבה החיצונית, כוללת כמה תתי-שכבות, כשהתחתונה עשויה מתאי בסיס המתחלקים במהירות. באיזור זה מצויים תאים הקרויים מלנוציטים המייצרים כמויות גדולות של הפיגמנט מלנין שאחראי על צבע השיזוף. תפקידו העיקרי של המלנין הוא להגן מפני הקרינה העל-סגולית של השמש .

 

הסיבה להופעת נקודות החן נותרה עלומה. תאי המלאנוציטים נוצרים בשכבה עוברית קדומה הקרויה נאורואקטודרם, ממנה מתפתח גם חלק של מערכת העצבים. אחת ההשערות היא שסמנים עצביים מוקדמים נודדים משם אל העור ומתמיינים למלנוציטים כשהם מגיעים אל העור. הסבר אחר לנקודות החן הוא שפגיעה חיצונית של העור גורמת למוטציות המשפיעות על התמיינות השכבה הקדומה נאורואקטודרם, ולנדידת מלאנוציטים אל העור.

 

נקודות החן עשויות להופיע בכל מקום בגוף והן שכיחות באותה מידה אצל גברים ונשים. אף שמרבית נקודות החן הן שפירות, קיים סיכון מוגבר שיהפכו לנגע סרטני. במקרה של חשד, יש צורך בהסרה של הנגע החשוד והעברתו לבדיקת ביופסיה תחת מיקרוסקופ.

 

בעלי עור בהיר, שומות ונקודות חן מרובות או כאלה אצלם יש היסטוריה משפחתית של סרטן העור נמצאים בסיכון גבוה למחלה. לאלה וגם לאחרים מומלץ לערוך בדיקה עצמית של העור אחת לחצי שנה. יש לשים לב לארבעה סימנים מחשידים, המכונים "ארבעת הגימלים". אם מצאתם שומה שתיאורה מתאים לאחד הבאים, גשו מיד לרופא לבדיקה:

 

  • גיאומטריה: השומה הסרטנית לרוב אינה סימטרית: חציה האחד אינו שווה לחציה השני.

 

  • גבול: שומה שגבולה אינה ברור ומוגדר (כולל מפרצים, זיגזגים, הפסקות וכו') חשוד כגידול סרטני.

 

  • גוון: יש לשים לב לשומה שצבעה אינו אחיד והיא מורכבת ממספר גוונים כגון חום, שחור, ורוד וכחול.

 

  • גודל: שומה שקוטרה עולה על 5 מילימטרים (קוטר של עיפרון) אף היא מוגדרת כחשודה ודורשת בדיקת רופא.

 


 

  • יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
נקודת חן. יופי מסוכן
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים