המשטרה לא אוהבת נהגים עליזים
משטרת התנועה עצרה אתכם לבדיקה שגרתית? אל תחייכו, אל תהיו עליזים, אל תראו כל סממן של שמחה. אחרת, אתם עשויים עוד להיחשב כשתויים. לא מאמינים? תקראו
שוטר עוצר אתכם לבדיקה כלשהי? תעשו לעצמכם טובה, ואל תעזו לחייך. חושבים שאנחנו מתלוצצים, נכון? אנחנו לא. כפי שגילתה ס', נהגת צעירה שהחליטה כי העובדה שהתבקשה לעצור לביקורת, אינה סיבה מספקת לעטות ארשת רצינות מעושה. השוטר הבודק לעומת זאת, סבר כי זו סיבה מספקת כדי לקחת ממנה את הרישיון, למרות שציין כי "לא התקשתה לעמוד על עקבים...". בית המשפט חשב קצת אחרת.
"צחקה ושמחה"
עבור מרבית הנהגים בישראל, מפגש עם משטרת התנועה מעורר בעיקר חרדה, מתח ועצבנות. וזה מובן, כי מפגש שכזה יכול להוביל לאיבוד רישיון הנהיגה, קנס גבוה ואפילו מעצר. אבל לשוטרים שעצרו את ס' לבדיקה שגרתית, נכונה הפתעה. התנהגותה של זו הייתה, עליזה ולדברי השוטרים היא - שומו שמיים - "צחקה ושמחה". אתם כבר מבינים שזו הייתה טעות, טעות גדולה.

נו, תנשוף. תנשוף כבר! (צילום: שאול גולן)
השוטרים אשר עצרו אותה לבדיקה, יש להדגיש, עשו זאת ללא חשד נראה לעין. במילים אחרות, ס' לא נהגה באופן מעורר חשד, אלא פשוט התבקשה לעצור לבדיקה שגרתית לחלוטין. מכיוון שחייכה יתר על המידה, התבקשה לעבור מה שמכונה "בדיקת מאפיינים". את זו עברה ס' ללא כל בעיה, אך הפלא ופלא, בכל זאת החליטו השוטרים כי היא מואשמת בנהיגה בשכרות, ושללו את רשיונה מנהלתית. איך הצדיקו זאת? מפיה נדף ריח אלכוהול ו... התנהגותה הייתה כאמור עליזה.
אז מה בעצם קרה שם?
כאמור, ס' נעצרה בסך הכל לבדיקה שגרתית, במהלכה עלה חשד כי היא נוהגת תחת השפעת אלכוהול. הנהגת התבקשה לנשוף במכשיר הינשוף המשטרתי, אולם למרות ניסיונות חוזרים ונשנים, נפח הנשיפה לא סיפק. לכן, החליטו השוטרים לערוך לס' את "בדיקת המאפיינים", בה נבדקת יכולת מוטורית בסיסית, כמו הליכה על קו או נגיעה באצבע באף, וכן נבחנים מאפייני התנהגות והופעה.
ומה היו תוצאות בדיקתה של ס'? מפיה נדף ריח אלכוהול, אלא שעמידתה הייתה יציבה, את אצבעותיה הצליחה להביא לאף, הופעתה הייתה מסודרת, ולא נרשמו הערות בגין התנהגות חריגה או פרועה. חוץ כמובן מהתנהגות עליזה, שתוארה "צוחקת ושמחה". יש לציין כי הנהגת הודתה כי שתתה "פחות מכוס אחת של משקה", כשש שעות לפני הנהיגה והבדיקה. מה אתם הייתם עושים על ממצאים אלה? השוטרים החליטו להגיש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות.
זה כמובן לא מקובל על ס' ועל עורך דינה, שעוד לפני המשפט, מיהרו להגיש בקשה לביטול הפסילה המנהלית של רישיון הנהיגה. וכפי שמיד תראו, תוצאות בקשתם יכולות ללמד רבות על מה שצפוי להתרחש בבית המשפט.
מוכרחים להיות שמח?
עורך דינה של ס' טוען טענה פשוטה: לא ניתן לייחס למרשתו עבירה של נהיגה בשכרות, מאחר והפרמטרים של בדיקת מאפיינים היו תקינים, למעט ריח האלכוהול והתנהגות עליזה. לעומתו טען התובע, כי חומר הראיות מספיק כדי
להוכיח שס' הייתה שיכורה, ולכן יש לדחות את בקשתה לביטול הפסילה המנהלית.
לאחר ששמע את שני הצדדים, השתכנע השופט כי אין ראיות לכאורה נגד ס'. "לו הייתה קודמת לבדיקה נהיגה לא יציבה המעידה על סממנים של אלכוהול, או התנהגות פרועה מצד המבקשת (הנהגת, ש.ה) המצביעה על חוסר הבנה למצבה, או אם היו מתוארות עיניה כאדומות או הליכתה לא הייתה יציבה - כל אחד מפרמטרים אלה היו מחייבים קביעה כי המדובר בראיות לכאוריות מספיקות".
אלא ש"כל שתואר על-ידי השוטרים היה ריח אלכוהול והתנהגות שמחה". ומאחר שהשופט סבור כי אין בנתונים אלה די כדי לקבוע כי הנהגת אכן הייתה שיכורה, הוא החליט לבטל את הפסילה המנהלית של רישיונה. אין זה אמנם פסק דין סופי במקרה של ס', אולם יש לראות בדיון על פסילת רישיון הנהיגה שלה רמז עבה לבאות.
אלא אם תציג המשטרה עדויות חדשות, קשה לראות כיצד יוכיחו נציגיה מעבר לכל ספק כי ס' אכן הייתה שיכורה.