שתף קטע נבחר

בלי לצאת מהכלים: כך תארחו את כל הגדוד בחג

הזמנתם שלושים איש לארוחת חג ועכשיו אתם בפאניקה? לפניכם טיפים משלושה בשלנים מקצועיים ומנוסים, שיעזרו לכם לעבור את הסעודה הגורלית בשלום

פקדה אתכם "חרדת מארחים"? אתם לא לבד. לטובת קוראינו המקיימים בביתם סעודת חג מרובת משתתפים, כינסנו שלושה בשלנים מעולים מצוות הכותבים של מגזין "שף", וביקשנו מהם לחשוף את הטיפים שיצילו כל מארח/ת מתחיל/ה.

 

צביה אזולאי, בשלנית ומורה לבישול, השף דרור פילץ ומיכל לוי-אלחלל, שפית ובעלת קייטרינג, התגייסו לטובת המטרה ונידבו ממיטב סודותיהם המקצועיים. ספיישל חגיגי. 

 

לא לפחד כלל 

  • גם אם זהו האירוח הגדול הראשון שלכם, אתם הרי מכירים את עצמכם ויודעים איך הכי נוח לכם לעבוד: להכין הכול לאט-לאט מראש, או לתקתק בזריזות ביום האירוע? כדי שתספיקו הכול, כדאי שתהיו מאורגנים, ולא תשאירו שום דבר ליד המקרה או לרגע האחרון.
  • בכל מקרה, חשוב שביום האחרון לא תצטרכו לצאת מהבית: את הקניות, עד המצרך האחרון, עורכים עד יום לפני ארוחת החג.

 

סדר שיהיה פה 

  • הכינו תפריט מסודר של הארוחה, בכתב יד או במחשב, הצמידו אותו במגנט לדלת המקרר ועקבו אחריו במהלך ההכנות. כך לא תשכחו שום דבר במקרר ולא תכינו כמויות מיותרות.
  • ביקשתם מחלק מהאורחים להכין חלק מהמנות? רשמו זאת בתפריט. לדוגמא: "מטבוחה: אריק וסימה, צימעס: דודה רחל", וכד'.

"קראתי את העצות, יישמתי, ועכשיו אני מחכה לאורחים בנחת" (צילום: ablestock) 

 

ניסוי כלים

  • אם אין לכם כמות מספקת של כלי אוכל לכל האורחים, תוכלו לערוך שולחן אקלקטי של כלים מכמה סרוויסים (כן, גם של השכנים) או להקל על עצמכם משמעותית ולשכור כלים, מפות ואפילו שולחנות וכסאות, שיגיעו אליכם בהובלה עד הבית. זה אמנם עולה כסף אך חוסך את הצורך לעסוק בהדחת כלים בין המנות.
  • קחו בחשבון שבארוחת חג יידרשו כ-3 כוסות לכל אורח. לפני שמתיישבים לאכול שותים משהו, ובארוחה עצמה שותים יין ושתייה קלה. הצטיידו מבעוד מועד במספר רב של כוסות, והכינו לילדים כוסות פלסטיק יפות (אם אפשר, לא חד פעמיות).
  • כדאי מאד לתכנן מראש איזה תבשיל יוגש באיזה כלי, ולדאוג שכל הכלים הייצוגיים יהיו רחוצים ומוכנים מראש, כולל כפות להגשה, תרוודים וכו'.

 

מתחילים לבשל

התקדמו מהקשה אל הקל: התחילו בתבשילים המורכבים, שצריכים להתבשל הרבה זמן.  

שבוע מראש: מבשלים מרקים שאפשר להקפיא, תבשילים שאיכותם לא נפגמת בהקפאה (כמו קדירות בשר ופשטידות) ומתוקים: עוגות קצפת ומוסים, טראפלים, עוגות סולת ודבש, מוס שוקולד, וקלתיות (פאי) למיניהן. 

שלושה ימים לפני הארוחה: מכינים חומוס, טחינה וסלטים מבושלים (סלק אדום, פלפלים, גזר, מטבוחה וכד'), פסטלים שאפשר להקפיא, רטבים לסלט ירקות שאפשר לקרר במקרר וקדירות שלא זקוקות להקפאה ושאפשר לשמור בקירור עד האירוע.  

יום לפני האירוע: זהו היום החשוב ביותר. אפשר לרכז בו את עיקר העבודה ולהכין את רוב התבשילים, ועדיין להגיע לארוחת החג בלי ליפול מהרגליים. מלבד סלט ירקות טרי ובשר שנצלה על האש ברגע האחרון, היום כדאי להכין את כל מה שניתן לחמם לפני ההגשה: מרק, קוסקוס, צלי עוף, לשון, קציצות ואת הקינוחים שלא ניתן להקפיא (כמו עוגות גבינה, דבש ושוקולד). אפשר גם להכין תבשילים: למשל, לסדר עוף וירקות בתבנית, או דגים בסיר, לאחסן במקרר למשך הלילה ולהכניס לתנור או לבשל למחרת.

ברגע האחרון: כמה שעות לפני הארוחה אפשר לחתוך פירות טריים ולקרר על פלטה במקרר. ממש לפני האירוע מכינים את סלט הירקות וסלטי העלים, ואם מגישים בשר על האש - צולים אותו בסמוך להגעת האורחים.

 

איך מאחסנים תבשילים במקרר ובמקפיא? 

  • את המנות הגדולות (בשר ודגים) אפשר לאחסן בסירים ובקדירות בהם בושלו, ואפילו להגיש בהם, בתנאי שהם יפים וייצוגיים.

  • את כל שאר התבשילים מאחסנים בקופסאות פלסטיק או זכוכית, ששומרים על טעמיהם המקוריים, ומעבירים לכלי הגשה יפים בסמוך לאירוע. קופסאות פלסטיק אטומות (כמו הכלים שמקבלים כשמזמינים טייק אווי במסעדה) ניתן לקנות בחנויות לכלים חד פעמיים.
  • חשוב מאד לכסות במכסה, או בניילון נצמד, כל מאכל שמקררים או מקפיאים. מאכלים שלא ניתן להקפיא בקופסא כדאי לעטוף פעמיים בניילון נצמד.
  • כדאי להדביק מדבקה על כל כלי ולכתוב עליה מה יש בתוכו. כך תמנעו עגמת נפש עקב מנות שנשכחו בגלל שהייתם עסוקים בחימום, הגשה, פתיחת מתנות, חליצת בקבוק יין, חיבוקים ונשיקות במקביל.

 

קר, אבל מסודר:

  • המקרר ביתי הממוצע אינו גדול במיוחד, וכדאי להשתמש בו בחוכמה: כל מה שלא שייך לארוחת החג, מעבירים אחורנית, כדי לא לשכוח להגיש שום דבר.
  • מה שנכנס ראשון, יוצא אחרון ולהיפך - מאכלים שצריך לחמם כדאי לאחסן בשורה הקדמית, וסלטים שצריך רק להניח על השולחן - לקרר מאחוריהם.

רוצים לערוך שולחן כזה? הקליקו כאן לווידאו

 

מה להכין לבד, ומה לבקש מאחרים?

  • תוכלו להקל על עצמכם אם תחלקו מטלות לבשלנים האחרים במשפחה. כדאי לבקש ממישהו אחר להכין מתוקים "מסובכים" כמו פבלובה, או עוגה מפוארת, שדורשים הרבה עבודה. גם עוגה חמה עם גלידה, שילדים אוהבים מאד, אפשר לבקש מאחד האורחים להכין, ולהצטייד מראש בגלידות קנויות בטעמים שונים, שיקלעו לטעמם השונה של הילדים והמבוגרים.
  • כדאי לבקש מכל אחד להכין את ה"ספציאליטה" שלו (או את התבשיל שאתם ממש לא יודעים או פשוט שונאים להכין).
  • התחשבו במרחקי ההגעה: אם הדודה מגיעה מחיפה לתל אביב, אל תבקשו ממנה לנסוע את כל הדרך כשסיר מרק לשלושים איש מונח על ברכיה.
  • אם אתם חוששים מהלחץ וההתרגשות שממש בסמוך לאירוע, בקשו מאחד האורחים להכין סלט ירקות או סלט עלים, וכך תוכלו להתפנות לחימום ולהגשה, ולא תצטרכו לטרוח על הכנת תבשילים אחרונים כשהאורחים עומדים בדלת.

 

שולחן ערוך

  • בבוקר האירוע, סדרו את השולחנות: חברו כמה שולחנות יחד או הניחו פלטות על "רגלי חמורים". בצהריים תוכלו לפרוש מפות, לקפל מפיות ולערוך את השולחן לארוחה.
  • מומלץ לשתף את הילדים בקישוט השולחן ולתת להם מטלות, כמו קיפול מפיות והנחת סכו"ם - כך תעסיקו אותם ותיעזרו בהם בעת ובעונה אחת.

  

איך מקררים שתייה בכמויות גדולות?

  • קונים שקית קרח מוכן באחת מתחנות הדלק, ומקררים את הבקבוקים בתוך גיגית. ברגע האחרון מוציאים, מנגבים ומגישים.
  • אפשר גם להגיש שתייה בטמפרטורת החדר ולהניח את קוביות הקרח בכוסות של האורחים, ורק את היין הלבן לקרר במקרר.

 

ועוד כמה טיפים שימנעו תקלות של הרגע האחרון:

  • מה שאפשר לקנות - כדאי. אל תתעקשו להכין הכול לבד. מנה אחרונה או פשטידה יכולות בהחלט להיות קנויות.
  • אל תתביישו להיעזר בנותני שירות חיצוניים או להטיל משימות על חלק מהאורחים. זה חשוב, כדי שלא תגיעו לארוחת החג מפורקים.
  • אל תחששו מתבשילים חדשים שמעולם לא הכנתם, בתנאי שאתם סומכים על כותב המתכון ויודעים שהוא אמין ולא "יפיל" אתכם.
  • אל תזרקו אוכל: תרמו לנזקקים, או הזמינו אורחים ל"ברביקיו שאריות" למחרת.
  • והכי חשוב - השתדלו ליהנות. אחרי הכול, שיחקתם אותה - השגתם חסינות אוטומטית מאירוח בשנה הבאה!

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חג שמח!
חג שמח!
צילום: ablestock
מומלצים